אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שנתיים רצופות של חגיגת תשואות בגמל; תשואות של 10.5% בשנה החולפת צילום: עמית שעל

שנתיים רצופות של חגיגת תשואות בגמל; תשואות של 10.5% בשנה החולפת

בתי ההשקעות שכיכבו בשנים האחרונות, אלטשולר שחם וילין לפידות, הורידו את הרגל מהגז והציגו ב־2013 ביצועים ממוצעים. את מקומם תפסו השנה חברות הביטוח איילון וכלל

16.01.2014, 07:57 | אסף גילעם ורחלי בינדמן

שנה חזקה בגמל והשתלמות - העליות בשוקי ההון בארץ ובעולם בשנת 2013 הובילו לזינוק בחיסכון הפנסיוני של החוסכים בקופת הגמל וקרנות ההשתלמות בישראל. ענף קופות הגמל סיכם עלייה משמעותית של 10.5% - בדומה לעליות שרשם ב־2012. ענף קרנות ההשתלמות נותר מעט מאחור שנה שנייה ברציפות, עם עלייה ממוצעת של 10.2% בשנה החולפת. 

קראו עוד בכלכליסט

עם השנה החדשה הוחלט ב"כלכליסט" לערוך שינוי בסיכום הגמל והשתלמות החודשי. במסגרת הצגת ביצועי הקופות יתפרסמו מעתה והלאה ומדי חודש תשואות הקופה הגדולה בלבד של כל גוף. החלטה זו באה על רקע הוראות משרד האוצר שמוביל מהלך שבמסגרתו על גופי הגמל למזג קופות, כך שלכל גוף גמל תהיה קופה אחת במסלול כללי. המטרה היא להציג את תשואת הקופה המובילה בהיקף הנכסים של כל גוף ולמנוע מצב שגוף מסוים יציג תשואות של כמה קופות עם חלוקת נכסים שונה בתכלית זו מזו.

איילון מככבת ומצמצמת פערים בטווח הארוך

מי שבלטו לטובה ב־2013 היו קופות וקרנות חברת הביטוח איילון. קופת הגמל של איילון הניבה תשואה מרשימה של 12.5% בשנה החולפת - 2% מעל לממוצע בענף. התמונה דומה גם בהשתלמות, שם הציגה תשואה של 12%. הביצועים בשנה החולפת עזרו לצמצם את הפערים בתשואות ארוכות הטווח, שם איילון נמצאת עדיין מתחת לממוצע הענפי.

תמיר חרמץ, סמנכ"ל השקעות עמיתים באיילון, מסביר בשיחה עם "כלכליסט": "מה שתרם לנו לתשואה הגבוהה, זה שוק המניות שסימנו כאפיק מבטיח בתחילת השנה, והחזקנו בממוצע כ־3% מעל לחשיפה הממוצעת בענף. בחלק המנייתי בחו"ל התמקדנו בארה"ב, עם אחזקת יתר בסקטורי הטכנולוגיה, הפיננסים והבריאות - הסקטורים שהניבו את התשואות הגבוהות ביותר. היתה לנו חשיפה נמוכה לשווקים מתעוררים, ובמהלך השנה הגדלנו חשיפה לאירופה. עברנו למשקל יתר באירופה בעקבות ההקלות המוניטריות באזור, התייצבות המצב המאקרו־כלכלי (מעבר לצמיחה) ופוטנציאל ניכר ברווחי החברות האירופיות, בעיקר אלו החשופות לשווקים מתעוררים. ביפן היינו במשקל יתר בעקבות ההרחבה הכמותית האגרסיבית שם. גם בשנת 2014 צריך להיות שם במשקל עודף.

"בארץ הצלחנו להשיג תשואה עודפת בעקבות השקעה במניות חברות התקשורת, שהתאוששו באופן חד לאחר שחוו את הפגיעה מהצעדים הרגולטוריים ב־2012. השקענו במשקל יתר גם בבנקים, דבר שנתן פיצוי ברבעון האחרון של השנה עם מכפילי הון אטרקטיביים. באפיק הקונצרני התמקדנו באג"ח בתשואות גבוהות, חברות בממוצע של דירוג A ומספר נקודתי של חברות בדירוגים נמוכים יותר שבדקנו היטב, ומספר חברות בדיסטרס - כמו אי.די.בי וסקיילקס".

איילון החזיקה את החשיפה המנייתית הגדולה ביותר בענף שעמדה על 35% בסוף השנה. "קצת צמצמנו חשיפות, ירדנו לממוצע בענף - אזור ה־32%", מסביר חרמץ. "השוק כבר עשה כברת דרך, והמכפילים כבר לא זולים.

"שנת 2014 תהיה שנה ששוק המניות יניב בה את התשואה העודפת, אבל התנודתיות תגבר וטבעי שיגיע מימוש. הסקטורים שימשיכו לתת את הטון החיובי בארה"ב אלו הטכנולוגיה והתעשייה. באירופה הסקטורים המבטיחים הם הפיננסים ובעיקר הבנקים האירופיים, כשהסביבה המוניטרית הנוחה באירופה תעזור לרווחיות. השנה הבאה היא שנה של מניות ספציפיות - איכות ולא כמות. חשיפה גדולה למניות לא תעשה את ההבדל".

לגבי השקעה באג"ח, חרמץ מאמין בישראל: "השוק הישראלי מעניין. הצפי הוא שבשנה הקרובה הריבית תישאר נמוכה, ולכן העקום השקלי עדיין מעניין. כדאי להיות בחלק הבינוני־ארוך באג"ח השקליות בישראל. בחלק הקונצרני השוק העולמי מעניין יותר. בארץ אנחנו בחשיפות מאוד נמוכות כי התשואה אבסולוטית נמוכה וגם המרווחים נמוכים. אחרי הראלי של השנה האחרונה מזהיר חרמץ ש"השנה הבאה צריך להיות הרבה יותר זהירים, לכן אנחנו מחזיקים מזומנים ופיקדונות של כ־10% מהתיק לניצול הזדמנויות, לעומת 5% שנה שעברה".

גם כלל בלטה השנה לטובה, עם תשואה של כ־12% בקופת הגמל תמר ו־10.8% בקרן ההשתלמות הכללית. לכלל עדיין דרך ארוכה לצמצום הפערים בתשואות הארוכות.

אלטשולר שחם וילין לפידות בראש בתשואה ל־5 שנים

תופעה מעניינת בשנה החולפת היתה הורדת הגז של בתי ההשקעות שכיכבו בשנים הקודמות - אלטשולר שחם וילין לפידות. שני בתי ההשקעות הפכו לשיאני המגייסים בעקבות ביצועים חזקים בשנים האחרונות, אך הורידו התייצבו בשנת 2013. אלטשולר שחם מציג תשואה של 10.4% בגמל ו־10% בהשתלמות, תוך שהוא מצמצם באופן מהותי את החשיפה למניות ואג"ח קונצרניות ברבעון האחרון של השנה. למרות צמצום זה אלטשולר עדיין בולט באופן ניכר בתעשייה, עם תשואה של 27% בגמל במצטבר בשלוש השנים האחרונות - פער של 9% מעל הממוצע בתעשייה ו־6% מעל המקום השני שבו ניצב ילין לפידות.

גלעד אלטשולר, מנכ"ל משותף אלטשולר שחם, צילום: עמית שעל גלעד אלטשולר, מנכ"ל משותף אלטשולר שחם | צילום: עמית שעל גלעד אלטשולר, מנכ"ל משותף אלטשולר שחם, צילום: עמית שעל

גם בילין לפידות החליטו להוריד את הרגל מהגז. קופת הגמל וקרן ההשתלמות הגדולות של בית ההשקעות רשמו תשואות של 10.3% ו־10% בהתאמה, כשהן נותרות במקום השני בתשואות לשלוש שנים. בילין לפידות צמצמו באופן מהותי את החשיפה למניות בקופת הגמל וקרן ההשתלמות הגדולות שלהם, שעומדות כעת על אזור ה־15% בלבד - יותר מ־10% מתחת לממוצע בענף. בילין לפידות החליטו כי קופת הגמל הכללית ב' וקרן ההשתלמות ב' יהיו אלו שיחזיקו בחשיפה מנייתית גבוהה יותר.

גילעד אלטשולר, מנכ"ל משותף באלטשולר שחם, מסביר כי השנה בתעשייה "לא היו פערים גדולים בניהול ההשקעות בכסף הגדול. רוב הגופים התנהגו מאוד דומה, עם אחוז מניות גבוה בתחילת השנה. חוץ מניקיי היפני, לא היה אירוע מאוד מהותי שהצריך לקרוא את המפה". אלטשולר מדגיש כי יש הבדל גדול בין מי שמגדיל מניות היום למרות הראלי הגדול שעשו השווקים ולמי שהולך על הביטחון, "אנחנו נוקטים בצד הזהירות, כי אנחנו לא רוצים להחזיר בחזרה את התשואה שהשגנו בשנים החולפות - אנחנו בגישה יחסית שמרנית".

על התנהגות השווקים בשנה החולפת אמר אלטשולר כי "השנה ראינו את סוף התכווצות המרווחים של האג"ח הקונצרניות, הפרפורים האחרונים. השנה התאפיינה בעליות בשוקי המניות בארץ ובעולם וגם בקונצרני על רקע הריביות האפסיות. אי אפשר לומר שהכלכלה הישראלית השתפרה משמעותית בשנה החולפת - אלא זה פשוט הציבור שחיפש אלטרנטיבות שדחף את השווקים למעלה.

"כתוצאה מעליות המחירים המטאוריות, החלטנו לצמצם את החשיפה לקונצרניות וגם למניות ולהגדיל פעילות בחוב הלא סחיר - האשראי הבנקאי התייקר, כשהמרווחים בבנקים עלו על אלו של השוק הסחיר. זו תופעה חדשה, ולכן אנחנו מסיטים לכיוון זה כספים. אנחנו הרבה יותר עסוקים היום בעסקאות ריאליות, ועסקאות חוב. השנה נפעל נגד המגמה, נמשיך לצמצם אחזקות ונחכה למשברים על מנת לבצע רכישות. צריך לזכור כי תקופות של אופוריה זה זמן שאול." באלטשולר שחם מאמינים שלאחר הראלי בשווקים בשנתיים האחרונות, עם עליית התעשייה ביותר מ-22%, עכשיו הגיע הזמן לאמץ גישה דפנסיבית יותר. 

הקרן הגדולה בענף – דש השתלמות עקפה את מגדל

בשנה האחרונה ראינו גם שינוי בצמרת קרנות ההשתלמות, כשדש השתלמות עקפה השנה את קרן קהל של מגדל לאחר השלמת המיזוג בין מיטב ודש, והפכה לקרן הגדולה בענף עם נכסים בהיקף של 8 מיליארד שקל. דש השתלמות שמנוהלת מתחילת 2013 על ידי יניב צלאל, בלטה לטובה כשהתברגה בשליש העליון של התשואות והתברגה במקום הרביעי.

בניגוד לאיילון וכלל, חברת הביטוח מגדל בלטה לרעה בשנה החולפת. החברה שעוברת זעזועים בצמרת הניהול, הציגה תשואה של 8.55% בלבד בקרן ההשתלמות קהל, התשואה נמוכה ביותר בענף, ובפער של אחוז מתחת לקרן אחריה. גם בגמל לא בלטה מגדל עם תשואה של 9.87% – במקום השלישי מהסוף.

תגיות