אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קיצוץ גנרי: תוכנית ההתייעלות בטבע תהיה אגרסיבית מהצפוי צילום: בלומברג

קיצוץ גנרי: תוכנית ההתייעלות בטבע תהיה אגרסיבית מהצפוי

המשקיעים האמריקאים אהבו את יציאת החברה לתהליך צמצום העלויות והמניה קפצה לשיא של שנה וחצי. סמנכ"ל הכספים והמנכ"ל הזמני איל דשא: "אני מקווה שמחיר המניה יעלה וכך נוכל להשתמש בה כמטבע לביצוע רכישות בעתיד"

16.01.2014, 07:58 | ניר צליק

משקיעי טבעחגגו את חזרתה של תוכנית הקיצוצים. חברת התרופות אותתה בכנס האנליסטים של ג'יי.פי מורגן שנערך בערב יום שלישי כי תוכנית ההתייעלות הגדולה יוצאת לפועל. המניה הגיבה בזינוק של 6.7% במסחר בוול סטריט ביום שלישי, ושווי השוק של החברה תפח 2.6 מיליארד דולר.

קראו עוד בכלכליסט

התוכנית כוללת קיצוץ חד של כמיליארד דולר בהוצאות התפעול בשנה זו וקיצוץ של 2 מיליארד דולר עד 2017.

איל דשא, המנכ"ל הזמני וסמנכ"ל הכספים שנאם בכנס, לא התחמק מדיון בהכרעות העומדות לפתחה של החברה. "2014 היא שנת מפתח לטבע", אמר דשא, "יש לנו תוכנית שאפתנית לשנה זו בכל החזיתות ובכל חלקי הפעילות שלנו, אפילו בנוגע למאזן הפיננסי. אנחנו מחויבים לתוכנית הקיצוצים שלנו ונחושים להקטין את העלויות ב־2 מיליארד דולר, ואולי אפילו יותר מזה. בשביל חברה גנרית יעילות היא דרך חיים, לא עוצרים כשמגיעים למטרה".

דשא הוסיף כי הוא "מקווה שמחיר המניה יעלה וכך נוכל להשתמש במניות החברה כמטבע" בעסקאות מיזוגים ורכישות. "חשוב לנוע במהירות וכולם מסתכלים על אותן מטרות, אבל עלינו לעשות עסקאות חכמות", הדגיש.

חלק מהתוכנית דנה גם ברכישות ממוקדות של תרופות בתחומי הליבה של טבע, אולם כשנשאל על כך, ענה דשא כי "מבחינה פיננסית, יש לנו היכולות לבצע מהלכים שהם יותר מרכישה קטנה או עסקת רישיון. הכל תלוי במטרות, ואדם שמסתובב פה במסדרונות הבניין יראה הרבה מטרות רכישה".

איל דשא: "אולי היו בעיות תקשורת בין אנשים, אבל אי אפשר להסיק מכך על בעיות תקשורת בין ההנהלה לבין הדירקטוריון", צילום: יובל חן איל דשא: "אולי היו בעיות תקשורת בין אנשים, אבל אי אפשר להסיק מכך על בעיות תקשורת בין ההנהלה לבין הדירקטוריון" | צילום: יובל חן איל דשא: "אולי היו בעיות תקשורת בין אנשים, אבל אי אפשר להסיק מכך על בעיות תקשורת בין ההנהלה לבין הדירקטוריון", צילום: יובל חן

ויגודמן יישאר בדירקטוריון

עבור עובדי טבע ברחבי העולם כנראה שמדובר בבשורות פחות טובות. המנכ"ל הקודם ג'רמי לוין הגיע להבנות עם יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, בנוגע להאטת תוכנית הקיצוצים בישראל. טבע הודיעה כי תחתוך כ־5,000 משרות - כ־10% מעובדי החברה. ההערכות היו כי מאות עובדים ישראלים יפוטרו במסגרת התוכנית על רקע הפקיעה הצפויה של הפטנטים על הקופקסון, שתפגע משמעותית ברווחיות החברה בעתיד. כעת דומה שהבנות אלה היו זמניות בלבד, וייתכן שטבע תשנס מותניים ואף תקצץ בהוצאות יותר משהעריכה בהתחלה.

"נדחוף את התוכנית קדימה בשאפתנות ובעוצמה, לרוחב כל החברה, במאמץ להיות יעילים יותר", אמר דשא. "רוב הקיצוצים יהיו בעסקים הגנריים, והם ישפרו את הרווחיות הגנרית בכ־10%–15% במהלך חמש השנים הקרובות".

על הטענה בדבר קצרים בתקשורת שהיו בעבר בין המנכ"ל לדירקטוריון אמר דשא בשיחה עם "כלכליסט": "אולי היו בעיות תקשורת בין אנשים, אבל אי אפשר להסיק מכך על בעיות תקשורת בין ההנהלה לבין הדירקטוריון. אין שום דבר חוץ משיתוף פעולה מלא ביני לבין הדירקטוריון".

דשא אישר כי ויגודמן יכהן במקביל גם כמנכ"ל וגם כחבר דירקטוריון: "הוא חבר דירקטוריון, לא היתה סיבה לגרום לו לעזוב. אנחנו חושבים שזה הדבר הנכון מבחינת ניהול החברה".

בכך סימן דשא פתרון לאחת הבעיות שהטרידו את המשקיעים האמריקאים והתעצמה מאז פיטוריו של ג'רמי לוין בחודש אוקטובר - העובדה כי בניגוד לחברות התרופות הגדולות בעולם, מנכ"ל טבע אינו חבר בדירקטוריון, מה שלדעתם סימל את חוסר הסינכרון בין הדירקטוריון לבין ההנהלה.

יונתן קרייזמן, מנהל מחלקת המחקר של בנק ירושלים, אמר ל"כלכליסט" כי "איל דשא נתן להבין שהכניסה של ארז ויגודמן עומדת להיות מהירה ואותת לשוק שהפירות מהכניסה של ויגודמן לתפקיד יהיו מהירים מהפירות שהיו מהכניסה של ג'רמי לוין. כמו כן, דשא רמז שבכוונת טבע לקצץ יותר מ-2 מיליארד דולר, ההיקף שבחברה דיברו עליו בהתחלה".

האמריקאים דרשו שינוי

הקרנות האמריקאיות, המחזיקות ב־34% מהמניות, ביקשו מהדירקטוריון לבצע שינויים נרחבים עוד יותר ולצרף אליו מומחים רבים מתעשיית התרופות העולמית. כעת נותר לראות האם הדירקטוריון יפעל בהתאם.

במקביל טענו המשקיעים האמריקאים כי חלק מהאשמה בכישלונה של טבע להתמודד עם פקיעת הפטנטים על הקופקסון, מתגלגל לפתחו של יו"ר הדירקטוריון פיליפ פרוסט, שמזוהה גם עם פיטורי לוין. בעוד שנה וחצי תסתיים כהונתו, ועל פי ההערכות, הוא לא יבקש להאריכה. לפני חודש מונה אמיר אלשטיין לתפקיד סגן היו"ר במקום משה מני, והוא עשוי להיות מועמד להחליפו.

דשא חלק מחמאות לוויגודמן: "אני מכיר את ארז שנים רבות, הוא ואני חולקים את אותו מקצוע מקורי - סמנכ"ל כספים. יש לו יכולת מנהיגות חזקה עם תוצאות מוכחות. הוא ניהל שתי חברות שונות במצב משברי, ובזמן צמיחה, ובנה עסקים בינלאומיים תוך כדי חדירה לשווקים מתעוררים. יש לו מומחיות רחבה הן בסין והן באמריקה הלטינית".

הנקודה האחרונה קריטית עבור טבע, שסימנה את תחום התרופות למערכת הנשימה כתחום מפתח. סין סובלת מתחלואה נרחבת במערכת הנשימה על רקע זיהום האוויר, ולפיכך מדובר בפוטנציאל צמיחה חשוב. "נוכחותנו בשווקים המתעוררים, בהם סין וברזיל, היא בלתי מספקת. רוב הגידול בעולם התרופות בעשור הקרוב יהיה באזורים אלה, וזה אחד היעדים החשובים שלנו", הדגיש דשא.

דשא התייחס לתוכנית שהתווה לוין, שבמסגרתה החליטה טבע להתמקד גם בפיתוח תרופות גנריות משולבות - ישויות תראפוטיות חדשות (NTE), אשר מקטינות את מספר הפעמים ביום שהחולה נדרש ליטול כדור. "אנחנו מצפים לעשר הגשות של מוצרים חדשים לרשויות התרופות האמריקאית והאירופית, ומצפים לקבל שישה אישורים למוצרים חדשים", אמר דשא. "זה יותר ממה שעושות מרבית חברות התרופות הגדולות בשנה אחת".

טבע הגישה הצעה רשמית לרכישת nupathe, המפתחת מעין פלסטר לטיפול בכאבי ראש, בתמורה ל־215 מיליון דולר. בתקשורת הקוריאנית פורסם כי היא עשויה לרכוש את סלטריון הנסחרת לפי שווי של 4.7 מיליארד דולר ומפתחת תרופות ביו־גנריות.

שאלה נוספת שעלתה בכנס נגעה לאישור שטבע ביקשה לקופקסון שיינתן בתדירות של שלוש פעמים בשבוע במינון של 40 מיליגרם במקום הזרקה יומית של 20 מיליגרם. מייקל היידן, מנהל הפיתוח של טבע, אמר כי "אנחנו בטוחים כי נקבל את האישור" והוסיף כי הוא מאמין ש"טבע תצליח להעביר עד 45% מהחולים המשתמשים בקופקסון לגרסה החדשה".  

תגיות