אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל מגדיל ל־7% את החשיפה שלו למניות צילום: בלומברג

בנק ישראל מגדיל ל־7% את החשיפה שלו למניות

בחצי השנה האחרונה הרוויח בנק ישראל 500 מיליון דולר מהמניות הזרות שברשותו, לאחר שהגדיל את היקף השקעותיו בהן בראשית 2013

16.01.2014, 07:07 | אמנון אטד

ההימור של בנק ישראל על שוקי המניות בחו"ל מראה בינתיים תוצאות חיוביות. בחצי השנה האחרונה הרוויח הבנק "על הנייר" מהמניות הזרות שהוא מחזיק סכום גדול של כ־500 מיליון דולר. בחודשים הראשונים של 2013 הגדיל בנק ישראל את היקף השקעותיו במניות זרות, במסגרת ניהול יתרות המט"ח, ובתחילת יוני הן הסתכמו בכ־ 5.5% מכלל היתרות. 

קראו עוד בכלכליסט

בתקופה זו החזיק הבנק כ־4.5% מהיתרות במניות אמריקאיות ב"סל" מניות רחב שמחקה את מדד MSCI USA, כ־0.5% במניות בבריטניה, כ־0.25% בצרפת וכ־0.25% נוספים בגרמניה. במהלך המחצית השנייה של 2013, שבה הסתכמה היתרה הממוצעת של יתרות המט"ח בכ־80 מיליארד דולר, עלו שערי המניות שמחזיק הבנק בשיעור ממוצע של קצת יותר מ־11%. כתוצאה מכך רשם הבנק רווח "על הנייר" של כ־500 מיליון דולר.

במקביל, הרווחים הגדילו גם את שיעור יתרות המט"ח המוחזק במניות ליותר מ־6%, שהוא הגבול העליון שקצבה הוועדה המוניטרית לבנק ישראל. כדי לא לחרוג מהגבול המותר, התייעצה הוועדה המוניטרית עם שר האוצר ואישרה לבנק לחרוג זמנית משיעור היתרות שמותר לו להשקיע במניות. שיעור ההשקעות הועלה זמנית ל־7%, לפרק זמן של חודשיים, או עד לסיום ההתייעצויות עם משרד האוצר על הקווים המנחים להשקעת כספי יתרות המט"ח במניות.

הנגידה, קרנית פלוג, צילום: בלומברג הנגידה, קרנית פלוג | צילום: בלומברג הנגידה, קרנית פלוג, צילום: בלומברג

לפני חודשיים אפשרה הוועדה המוניטרית של בנק ישראל לחטיבת השווקים של הבנק, שעוסקת בניהול יתרות המט"ח של ישראל, להעביר 0.5% מכספי היתרות המושקעים במניות אמריקאיות להשקעה במניות גרמניות, כי לדעתה בהשקעה זו "גלום פוטנציאל גדול יותר במונחים של תשואה מול סיכון".

הרווחים הגדולים "על הנייר" של בנק ישראל מהשקעותיו במניות בחו"ל לא יירשמו בדו"חות הכספיים שלו לסוף השנה כרווח, אלא יירשמו במאזן הבנק בסעיף "חשבונות שערוך". זאת בשל שיטת הדיווח המיוחדת שבה נוקט בנק ישראל משנת 1999, לפיה הפרשי שערים נחשבים לרווח רק כאשר הבנק מממש בפועל את ניירות הערך שברשותו. מסיבה זו רווחי בנק ישראל מהמניות שברשותו לא יקזזו את הפסדי הריבית הממשיים, של כ־1.1 מיליארד שקל, שנגרמו לו בשנת 2013 ושעליהם דווח השבוע ב"כלכליסט".

במקביל, ייגרם השנה לבנק ישראל הפסד גדול נוסף, כתוצאה מהפרשי השערים השליליים שנרשמו בשנה החולפת בין השקל לבין הדולר והיורו. בשנת 2013 התחזק השקל מול שער סל המטבעות ("שער החליפין האפקטיבי") ב־7.6%. כתוצאה מכך ירשום בנק ישראל הפסדי שער חליפין גדולים במיוחד. הפסדים אלה יצורפו לדו"ח הרווח והפסד השנתי, שהבנק צפוי לפרסם בעוד כחודשיים וחצי.

הפסדי שער החליפין יתווספו להפסד המצטבר שבנק ישראל גורר עוד מתקופת הרפתקאת הדולרים הראשונה שלו, בשנים 1996 ו־1997 בתקופתו של הנגיד פרופ' יעקב פרנקל. זאת לאחר שהבנק רכש אז דולרים רבים כדי להגן על הגבול התחתון של רצועת הניוד.

תגיות

22 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

21.
לחייב אישית-מי שכושל
לא סוד שנושא"האחריות האישית"של פקידי ממשלה וח"כ-לא קיים כי הם דאגו לעצמם.הגיע הזמן להפסיק את "הלאקונה"הזו ולחייב אישית כל מי שיכשל או יגרום-לנזק.יש לפתוח בחקירה כנגד סטנלי ושאר בכירי הבנק שעלו לנו מיליונים והשאירו בור וחור של מיליארד וחצי???מה פתאום?מי ישלם?????.בכל חנות מכולת-היו מחייבים את המוכר.אז למה אין חקירה פלילית?האם אזרחי המדינה העבדים ימשיכו לשלם את טרור המיסים על הכשלים של עובדי מדינה שמנים-שהלכו והשאירו-חורבה????????????.
אליפז+גימלאי צה"ל  |  16.01.14
לכל התגובות