אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבנקים האירופאיים בדרך למעלה צילם: אוראל כהן

השורה התחתונה

הבנקים האירופאיים בדרך למעלה

מינוף גבוה ואשראי ללקוחות בעייתיים החלישו את ביצועי המערכת הבנקאית האירופית והביאו לפיגור מתמשך של מדד הבנקים אחר זה של עמיתיהם בארה"ב. עכשיו כשהמצב באירופה מתחיל להשתפר, צפויים גם הבנקים להציג שיפור ברמת הרווחיות וצמיחה בתשואות הדיבידנדים

20.01.2014, 09:08 | טרנס קלינגמן

בשנה שעברה חל שיפור מסוים ביציבות המערכת הפיננסית באירופה. משבר החוב באירופה, שהחל ב־2010, הבליט כמה נקודות חולשה במערכת הבנקאית באירופה.

קראו עוד בכלכליסט

ראשית, הבנקים האירופאיים היו ממונפים מאוד בהשוואה לבנקים אחרים בעולם. בחלק גדול מהבנקים באירופה כרית ההון העצמי נמוכה מאוד (כ־3% מסכום הנכסים) בהשוואה ליותר מ־5% בבנקים בארה"ב ויותר מ־7% בבנקים בשווקים המתעוררים. שנית, בעקבות היווצרות גוש היורו, הבנקים האירופיים פעלו ברחבי היבשת ונתנו אשראי למדינות ולצרכנים פחות חזקים (כגון ביוון). זאת, תחת ההנחה - שהתבררה כשגויה - כי מדובר בסיכון אשראי כמעט זהה לזה של מדינות חזקות יותר בגוש.

לתקן את המינוף הגבוה

כך, בעוד דרישות ההון הלכו ונערמו בעקבות החמרת הרגולציה, הבנקים באירופה היו עסוקים בשנים האחרונות בעיקר בגיוסי הון כדי לשפר את יחסי הלימות ההון שלהם. בד בבד התחילו הבנקים בתהליך של הורדת המינוף - הפחתה בתיקי האשראי וניירות הערך כדי להתאים את היקף תיק הנכסים להיקף מצבת פיקדונות (שנחשב למקור מימון יציב). בנוסף, הבנקים התחילו לצמצם חשיפה לסקטורים בעייתיים ולמדינות בעייתיות. תהליכים אלו הביאו לירידה משמעותית בשורת הרווח (בעקבות מחיקות של חובות בעייתיים) ולירידה תלולה בשיעור חלוקת הדיבידנדים. לא פלא שמדד הבנקים באירופה מפגר באופן ניכר אחר ממד הבנקים בארה"ב.

בנק, צילום: shutterstock בנק | צילום: shutterstock בנק, צילום: shutterstock

מאז פרוץ המשבר הפיננסי הגלובלי הביצועים של מדד הבנקים באירופה נמצאים בפיגור משמעותי אחר אלה של מדד הבנקים בארה"ב, ועיקר תת־הביצוע מיוחס לתקופה של משבר החוב באירופה שהחל ב־2010.

עכשיו המצב מתחיל להשתנות לטובה. אחרי כמה שנים של מיתון בחלק גדול מהמדינות באירופה אנו מתחילים לראות סימנים של התייצבות בכלכלה האירופית. התאוששות זו ניכרת במיוחד בחלק מהמדינות הפריפריה (דוגמת ספרד) שחוזרות לפסי צמיחה סבירים. השיפור יבוא לידי ביטוי בדו"חות הבנקים על ידי ירידה חדה בשיעור ההפרשות לחובות בעייתיים ושיפור ברמת הרווחיות. בנוסף, ניתן לצפות לצמיחה נאה בתשואת הדיבידנדים היות שרוב הבנקים כבר עומדים בדרישות המחמירות של בזל 3.

בחודשים הקרובים הבנק האירופי המרכזי יתחיל לבצע בדיקה חדשה לגבי איכות האשראי בבנקים באירופה המכונה בשם AQR –Asset Quality Review. מטרת הבדיקה היא למדוד אם כרית הביטחון הכלכלית (ההון העצמי וההפרשות לחובות אבודים) של הבנקים באירופה מספיק חזקה. מניות הבנקים שיעברו את הבחינה בהצלחה עשויים ליהנות מרוח גבית בזמן שחששות המשקיעים לגבי איכות תיקי האשראי ימשיכו להתפוגג במעט והצפי לחלוקת דיבידנדים יגבר.

כיצד להיחשף לסקטור?

בצפון אירופה אנו מעדיפים את בנק דנסקה (Danske Bank), הבנק הגדול ביותר בדנמרק. בהשוואה ליתר הבנקים הנורדיים, הבנק נסחר ברמה מאוד זולה. הכלכלה הדנית סבלה מנחיתות מול כלכלות שבדיה ונורבגיה בעיקר בשל התפוצצות בועת נדל"ן בדנמרק שהביאה לירידה ברמת הצריכה הפרטית במשק הדני. לדנסקה יש גם חשיפה לשוק האירי שסבל מהתמוטטות המערכת הבנקאית ומצניחת מחירי הנדל"ן. היום מתחילה הכלכלה האירית להתאושש, והכלכלה הדנית צפויה להשתפר במהלך השנה הקרובה.

במרכז אירופה ניתן לקנות את BNP BARIPAS הצרפתי. עיקר החשיפה של הבנק היא לצרפת, בלגיה ואיטליה, והתאוששות בשווקים אלו תשפר את רווחיותו. בשנים האחרונות הבנק עובר תהליך של ארגון מחדש, שנועד לקצץ 8% מכלל הוצאות הבנק. בעקבות כך בשנים הקרובות הבנק צפוי להפוך להרבה יותר יעיל.

משקיעים שמעדיפים לפזר סיכון יכולים גם לרכוש תעודות סל שעוקבות אחר מדד הבנקים באירופה. מעבר לגוש היורו, מדד זה כולל חשיפה גם לבנקים בבריטניה. כשהכלכלה הבריטית צפויה לצמוח בקצב מהיר יותר מבאירופה הודות למדיניות מוניטרית מרחיבה יותר.

השורה התחתונה

סימני ההתאוששות בכלכלה האירופית יקרינו על הבנקים ביבשת שצפויים להציג ירידה חדה בשיעור ההפרשות לחובות בעייתיים

הכותב הוא מנהל מחלקת המחקר בפסגות ברוקראז' 

תגיות