אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוזר: "תחום ההסדרה הלך רחוק מדי"; זקן: "אין עודף רגולציה" צילום: אוראל כהן, גיא אסייאג

האוזר: "תחום ההסדרה הלך רחוק מדי"; זקן: "אין עודף רגולציה"

ועדת הכספים דנה בתפקוד הרגולטורים בהסדר החוב באי.די.בי. דורית סלינגר: "ניהול כספים זה ניהול סיכונים. תמיד יהיו כשלים בהחזר חוב". ח"כ גילה גמליאל: "להקים ועדת חקירה פרלמנטרית לבדיקת הכשלים"

20.01.2014, 12:06 | יניב רחימי

"תחום ההסדרה הלך רחוק מדי" - כך אמר היום (ב') יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר בדיון שנערך בוועדת הכספים שעסק בתפקוד הרגולטורים בהסדר החוב באי.די.בי. לעומתו, המפקח על הבנקים דודו זקן אמר כי "אין עודף רגולציה".

קראו עוד בכלכליסט

בתחילת הדיון התייחסה חברת הכנסת גילה גמליאל לנושא ואמרה כי לדעתה יש "להקים ועדת חקירה פרלמנטרית לבדיקת הכשלים של הרגולטורים בשוק ההון".

חברי הכנסת תקפו את תפקוד הרגולטורים המעורבים בפרשת אי.די.בי והזהירו מפני הישנות הכשלים בעתיד. "הרגולטורים נתנו יד לשיטה שאם לא נשים לה סוף היא עלולה לחזור על עצמה. אני לא מרוצה שאי.די.בי נמכרה לאלשטיין. הוא מחזיק בפירמידה עם תשע שכבות, מה הועילו חכמים בתקנתם?", אמרה ח"ג זהבה גלאון (מרצ), שהתייחסה בדבריה לחוק הריכוזיות שלא מנע את המבנה הפירמידאלי באי.די.בי.

גלאון המליצה על שורה של החלטות כדי לשפר את פעילות הרגולטורים שלטענתה כישלונם בא לידי ביטוי בתיק של אי.די.בי. בין היתר הציעה גלאון להאריך את תקופת הצינון של הבכירים שלדבריה "20 שניות אחרי שסיימו את תפקידם כבר עברו לאי.די.בי". כמו כן גלאון המליצה לאפשר לתבוע מנהלי קרנות בתביעה ייצוגית.

ח"כ זהבה גלאון, צילום: טלי מאייר ח"כ זהבה גלאון | צילום: טלי מאייר ח"כ זהבה גלאון, צילום: טלי מאייר

גילה גמליאל הציעה להקים ועדת חקירה פרלמנטרית שתעשה בדיקה יסודית שבה יהיה ניתן לאתר את הכשלים והיכן הרגולטורים שלדבריה לא עשו את עבודתם ולכאורה צפו מהצד בכישלונות. כפי שמסתמן ההצעה להקים ועדת חקירה פרלמנטרית עשויה לקבל תמיכה מסיעות בקואליציה ובאופוזיציה כאחד היות שלא מדובר במהלך פוליטי.

ח"כ אראל מרגלית תמך בהקמת ועדת חקירה כדי לבדוק כיצד הרגולטורים אפשרו לחברות לגייס כספים לפרויקטים ענקיים ודמיוניים על קרקעות ללא אישור בנייה. מרגלית הרתיע שבחסות הגאות כיום שוב באות חברות שמגייסות כספים בקלות בבורסה.

האוזר: "אדם שרוצה להרוויח יותר, צריך לקחת סיכון"

יו"ר רשות ני"ע, פרופ' שמואל האוזר, היה הרגולטור הראשון להגיב לדברים שעלו בדיון בוועדת הכספים: "אדם שרוצה להרוויח יותר, צריך לקחת סיכון". האוזר הבחין בין פעילות לגיטימית של חברות לפעילות שאינה לגיטימית שדורשת את התערבות הרגולטורים.

"עדיין לא יבשה הדיו כדי לברר מה ההשפעה של כל שינויי החקיקה והרגולציה של השנים האחרונות", אמר האוזר. "לדעתי תחום ההסדרה הלך רחוק מדי. כעת צריך לשים דגש על אכיפה". לדבריו, הסיכוי שעסקת בעלי עניין דומה לזאת שבמסגרתה מכר נוחי דנקנר את גנדן תיירות לאי.די.בי תתרחש שוב, נמוך מאוד.

שמואל האוזר, צילום: אוראל כהן שמואל האוזר | צילום: אוראל כהן שמואל האוזר, צילום: אוראל כהן

המפקח על הבנקים, דודו זקן, תיאר שורה של פעולות שמעידות על עליית מדרגה בפיקוח על מתן אשראי בבנקים. "אני לא סבור שיש עודף רגולציה במערכת הפיננסית, אולי בשונה ממה שחושב שמוליק (שמואל האוזר, י"ר)". זקן ציין שבשנה האחרונה יש ירידה באשראי העסקי וציין שיש כוונה לטפל בריכוזיות של רו"ח שכותבים את הדו"חות של המערכת הבנקאית.

"ניהול כספים זה ניהול סיכונים"

"ניהול כספים זה ניהול סיכונים. יהיו תמיד כשלים בהחזר חוב" אמרה דורית סלינגר, הממונה על שוק ההון באוצר. "נעשית עבודה רבה מאוד שחלקה תבשיל בשבועות הקרובים". כשנשאלה האם יש מנהלים בגופים המוסדיים ששילמו מחיר על הטעויות שלהם, ענתה "אתה לא יכול לשפוט מנהל השקעות בצורה הזאת, אחרת כל הכסף יישב באג"ח מדינה. שיעורי ההפסד של החובות בהסדר מתיק הנכסים שבפיקוח הוא שברירי אחוזים. בואו נשים את הדברים בפרופורציה".

"בארבע-חמש שנים האחרונות עברנו שטף רגולטורי בלתי נגמר. התוצאה בשטח ברורה. מדכאים את המציאות העסקית במדינת ישראל. חברות מנסות להתחמק מהבורסה. ההשפעה ברורה, רואים את זה בצמיחה במשק" כך אמר אילן פלטו, מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות, והוסיף "מי שהשקיע באג"ח קונצרני בשנים האחרונות קיבל תשואה יותר גבוה מהשקעה באג"ח מדינה זאת העובדה".

בסיום הדיון הוחלט לקיים התייעצות ובהתאם להביא להצבעה האם להקים ועדת חקירה בנושא תפקוד הרגולטורים בשוק ההון.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
בשנת 1936 היו בפלשתינה 75 בנקים ו 100 אגודות אשראי... כמה יש היום??????
בנק ישראל קובע תנאים בלתי אפשריים על מנת לפתוח בנק בנק ישראל חיסל את אגודות האשראי והמוסדות הכספיים. בנק ישראל כפה על הבנקים הקטנים להחזיר את הרישיון, להתמזג או להיבלע על ידי הגדולים..עכשיו נשארו 2 בנקים ענקיים (מי שאמר Too Big to Fall - לא טעה) שמתעללים בעובדים (אין תחרות לאין נלך...), בלקוחות (יש אשראי רק בריבית רצחנית) ויכולת של המדינה לצמוח (בו נראה אתכם מקימים מדינה רק עם 2 בנקים..) אני כבר מתבייש להסתכל ללקוחות שלי בעיניים - אני מלווה אותם כבר שנים רבות. ושרק לא תזכירו חדשנות ... בבנק ישראל עוד חושבים מה לעשות עם הצ'קים....
עובד בנק מיואש שראה גם ישראל אחרת  |  20.01.14
2.
יש להקים ועדת חקירה על מנת לחקור את מחדל עודף הרגולציה!
עודף הרגולציה יצר את קשרי הטייקונים-רגולציה-שלטון ומנע תחרות. ש להקים ועדת חקירה למחדל עודף הרגולציה. יש מחד לבטל ביטול מוחלט את רוב הרגולציה שלא מגינה על דבר כמעט ורק יוצרת נזק עצום, ומאידך למצות את הדין עם אלו שגרמו למחדל עודף הרגולציה ואף הרוויחו טובות הנאה אישיות מקיום עודף הרגולציה.
רגולציה = שחיתות! , הררי ניירת!  |  20.01.14