אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עובדי פניציה בסכנת פיטורים בגלל ריב סמכויות בין כץ ושלום צילום: עמית שעל, נמרוד גליקמן

עובדי פניציה בסכנת פיטורים בגלל ריב סמכויות בין כץ ושלום

מפעל הזכוכית מהגליל מחכה כבר יותר משנה להגעת הגז הטבעי שיציל את פעילותו, אך במשרדי התחבורה והאנרגיה לא מצליחים להסכים בידי מי הסמכות לאשר את שינוע הגז במשאיות. בינתיים המפעל ממשיך להפסיד 2.5 מיליון שקל בחודש

20.01.2014, 21:41 | רוני זינגר

בצל ויכוח מתמשך בין פקידי משרד התחבורה ומשרד האנרגיה, מפעל הזכוכית פניציה שוב עשוי לצמצם כוח אדם בסוף החודש. זה כמה חודשים מתקוטטים פקידי המשרדים על האחריות להובלה של גז דחוס הנדרש לפעילות המפעל. האחריות על כך היתה של משרד האנרגיה, אך בימים האחרונים הוחלט במשרד להעבירה למשרד התחבורה, אלא שכעת מתברר שמשרד התחבורה, שביקש לעצמו את האחריות, מתנער ממנה.

קראו עוד בכלכליסט

מפעל הזכוכית באזור התעשייה ציפורית שבגליל עמד בפני איום סגירה ב־2012, עד שבאוקטובר אותה שנה אישרה הממשלה את הקמתה של מערכת הולכת גז שתגיע עד לאזור התעשייה הצפוני, וכן שורת הטבות נוספות שהצילו את המפעל וכ־400 עובדים מפיטורים. עד שיחובר המפעל לרשת הולכת הגז הארצית, הוסכם כי ישונעו אליה משאיות ובהן גז דחוס שיאפשרו למפעל לעבוד. אלא שהבעיה מתחילה בהשגת אישור לפעילות משאיות התובלה האלה, שכן האחריות לתובלת חומרים מסוכנים ובהם גז טבעי נופלת בתחום משרד התחבורה. מצד שני, על פי חוק בטיחות גז ורישוי, תחום הובלת הגז הטבעי נופל בסמכות משרד האנרגיה.

מפעל פניציה, צילום: גיל נחושתן מפעל פניציה | צילום: גיל נחושתן מפעל פניציה, צילום: גיל נחושתן

משרד התחבורה נתן את האישור להובלת המשאיות עם החומרים המסוכנים לאחר בדיקות שמצאו כי הן עומדות בכל התקנים המחמירים להובלת גז. אלא שאז משרד האנרגיה הודיע כי הוא לא מאשר את הובלת המשאיות, שכן הן אינן בעלות ברזי פיקוד מיוחדים לשליטה מרחוק.

כדי לפתור את הבעיה התקיימה באחרונה ישיבה מיוחדת של ועדת הכלכלה בראשות ח"כ אבישי ברוורמן בנושא, שבה משרד התחבורה טען כי הוא הסמכות האחראית על תובלת משאיות חומרים מסוכנים. במשרד האנרגיה הוחלט בימים האחרונים להסכים ולהעביר את האחריות על המשאיות למשרד התחבורה, אלא שהאחרון החליט להתקפל וכעת מסרב לקבל על עצמו את אותה האחריות שביקש עד כה.

"אם עד סוף החודש לא תתקבל החלטה, בעלי המפעל ייאלצו לקבל החלטה ויש חשש שיצומצם כוח האדם", אמר אתמול ל"כלכליסט" מנכ"ל פניציה ערן חיימוביץ', שמפעלו מפסיד מדי חודש כ־2.5 מיליון שקל בגלל היעדר הגז.

אישור תובלת הגז הוא עוד אחת מההבטחות של המדינה למפעל פניציה, שטרם קוימו. כך למשל, המפעל גם טרם קיבל מענק תעסוקת עובדים בגובה 16 מיליון שקל שהובטח לו, וכן הלוואה של 10–20 מיליון שקל מהקרן למפעלים במצוקה, שכלל עדיין לא הוקמה.

ממשרד האנרגיה נמסר: "השימוש בגז טבעי דחוס כמקור אנרגיה במפעלי תעשייה הוא תחום חדש בישראל, אינו נפוץ בעולם ונדרשת הקפדה יתרה על הבטחת הבטיחות בכל שלביו. כדי לאפשר שימוש בטכנולוגיה גובשה הסדרה בטיחותית מקיפה בנושא, אך נכון להיום עדיין לא ניתנו פתרונות לדרישות הבטיחות".

במשרד התחבורה סירבו להתייחס ישירות לטענות, והסתפקו באמירה הכללית: "הרישוי והפיקוח על הובלת חומרים מסוכנים בכבישים, לרבות גז טבעי, מצויים בסמכותו ואחריותו של משרד התחבורה".

תגיות