אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פיצוץ הגז  בירושלים: האם החברות לא בודקות דליפות בלילה? צילום: מוטי קמחי, ynet

פיצוץ הגז בירושלים: האם החברות לא בודקות דליפות בלילה?

החברות טוענות שקשה לטפל בתיקוני תשתית באמצע הלילה, אבל מדובר רק בסימפטום לבעיות העמוקות בענף גז הבישול

20.01.2014, 22:09 | ליאור גוטמן

אירוע פיצוץ הגז שאירע אתמול בשעות הלילה בשכונת גילה בירושלים הזכיר לרבים את אירוע דומה שנרשם רק לפני כשנתיים בחצי בנתניה - צובר גז התפוצץ וגרם לקריסה חלקית של בנין מגורים ולמותם ולמותם של ארבעה אנשים. בדומה למקרה בנתניה, גם הפעם נשמעות תלונות על פעילות משרד האנרגיה והמים אל מול חברות הגז, ספקים ומשווקים כאחד, כמו גם הוראות העבודה שחברות הגז עצמן מחילות במקרים של דליפה.

אחת התלונות שעלתה ביממה האחרונה היא שחברת סופרגז, היא ספקית הגז לבנין בירושלים, מנחה את הטכנאים שעובדים מולה שלא לבצע בדיקות דליפה אחרי שעה מסוימת בלילה, בדרך כלל אחרי 22:00. קשה לדעת מה היה קורה אם הטכנאי היה מגיע פעם נוספת לדירה שבדק, והנושא נמצא כרגע בחקירת משטרה. סופרגז סירבה להגיב להוראות העבודה, אולם בסביבתה טוענים שמדובר בהוראות שכל חברות גז הבישול משתמשות בהן, ולו בשל העובדה שקשה לטפל בתיקוני תשתית באמצע הלילה.

פיצוץ בלון הגז , צילום: נועם (דבול) דביר, ynet פיצוץ בלון הגז | צילום: נועם (דבול) דביר, ynet פיצוץ בלון הגז , צילום: נועם (דבול) דביר, ynet

מחברת סופרגז נמסר בתגובה כי "מפרטים ראשונים המצויים ברשותנו, מתברר כי בשעה 22:10 בלילה הוזעק טכנאי לבניין, בעקבות פניה טלפונית שהגיעה מדיירי הבניין. מדובר בטכנאי ותיק ומוערך המועסק בחברה מאז שנת 2000. על-פי דיווח הטכנאי, הוא סגר את ברזי הגז. לצערנו, אירע הפיצוץ מאוחר יותר, בשעת לילה. על-פי הוראות החוק, אמורה להתבצע בדיקה של מערכת הגז הראשית בבניין אחת ל-5 שנים. בבניין בו אירע הפיצוץ, בוצעה בדיקה בספטמבר 2012, והמערכת נמצאה תקינה. החברה תשתף פעולה עם המשטרה והגורמים השונים למיצוי החקירה".

אז מי מפקח על הענף?

כך או כך, ענף גז הבישול ספג אתמול מכה נוספת והמחיש עד כמה ארוכה הדרך על להסדרתו המלאה. רק באוקטובר האחרון פרסם מבקר המדינה יוסף שפירא דו"ח חמור על תפקודו של משרד התשתיות והאנרגיה על פעילותו בתחום גז הבישול, שם נמצא בין השאר ש"במועד סיום הביקורת (נובמבר 2012) הועלה שאגף הבטיחות פועל ללא נהלים מאושרים ותקפים בנושא הבדיקות (סוגיהן ותדירותן) שעליו לעשות בסניפים של ספקי הגז ובסוכנויות הגז, במתקני המילוי, בצוברים, במחסני גפ"ם (גז פחממני מעובה, או בשמו הנפוץ גז בשול - ל"ג) ובמחסני עזר" .

חוסר הבקרה הזה הוביל לכך שמשרד מבקר המדינה גילה בבדיקה אקראית שערך שחלק מהעוסקים בענף בעלי רישום פלילי, עובדה ש"נעלמה" מעיני הרגולטורים. אם לא די בכך, "בידי משרד האנרגיה לא היה במועד סיום הביקורת מידע מלא על כל אירועי הגפ"ם שהתרחשו משנת 2009 עד סוף שנת 2012. לפי נתוני המשרד, מדובר בכ-192 אירועי גפ"ם, ואילו לפי נתוני נציבות כבאות והצלה (כיום: הרשות), אירעו באותה תקופה כ-8,785 אירועי גפ"ם. היעדר מידע מלא מנע מהמשרד לחקור את הגורמים לאירועים ולפעול לתיקון ולאכיפה"

ומה בנוגע למחויבות המשרד לחברות שעובדות מולו? גם כאן התגלה כשל, ולפי שפירא "המשרד לא אכף על ספקי הגז את חובתם לדווח לו על ביצוע בדיקות תקופתיות במתקניהם ובמתקני צרכניהם, על פי תנאי הרישיון", מה גם ש"בידי משרד האנרגיה, משרד התמ"ת (כיום כלכלה - ל"ג) והמשרד להגנ"ס אין מידע שלם, מרוכז ומהימן בדבר מיקומם של כ-40,000 צוברי גז הפרוסים ברחבי הארץ", מה שמוביל לכך ש"המשרדים אינם דורשים מספקי הגז להגיש להם מידע זה, ולפיכך אין שום גוף ממשלתי מוסמך הבודק את בטיחותם של צוברי הגז". גם תקני כוח האדם במשרד התגלו כחסרים.

ממשרד האנרגיה מתנערים לפי שעה מהאירוע וטוענים בתגובה כי "משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים פעל לתיקון הליקויים כפי שצוינו בדוח מבקר המדינה. המשרד ערך רביזיה בנוהל מתן הרישיונות ומזה כשנה, כל הרישיונות המונפקים הינם עפ"י הנוהל החדש. הדרישות מוגדרות בתקנות העוסקים בגפ"מ: תקנות הגז (בטיחות ורישוי) (רישוי העוסקים בעבודות גפ"מ) תשס"ו 2006. יתרה מזו, בחודשים האחרונים, החל הליך של הנפקת רישיונות לעוסקים בעבודות גפ"מ במתכונת שונה מהקודמת. בעניין הגשת הדוחות, כל ספקי הגז מחויבים לבצע את הבדיקות התקופתיות, עפ"י הנדרש בחוק ובתקן הישראלי. אחת לחמש שנים בדירת מגורים ואחת לשנה לציודים מיוחדים הנמצאים בדירות מגורים".

ומה בנוגע למתקני הגז או הכשרת אנשי המקצוע? כאן כבר מסבירים שהם מופקדים על "רישוי מתקני גז שקיבולתם עולה על 10 טון באזור מגורים, או על 20 טון באזור תעשייה או חקלאות. האחריות לתקינות מתקני הגז חלה על ספק הגז המספק גז למתקנים. מתקנים הקטנים מכך נמצאים באחריות משרד הכלכלה", שגם אחראי בין השאר על הכשרת הטכנאים ביחד עם החברה שמעסיקה אותם.

"האירוע המצער שאירע הלילה בירושלים אינו קשור כהוא זה לדו"ח המבקר, אשר ליקויו תוקנו זה מכבר", מסכמים שם.

תגיות