אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שמן במו"מ להיכנס כשותפה לרישיונות הקידוח של מודיעין צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

שמן במו"מ להיכנס כשותפה לרישיונות הקידוח של מודיעין

אחרי הכישלון בים 3, שנגמר בהפסד של כ־180 מיליון דולר ובהערת עסק חי, שמן מסתערת על ההזדמנות האחרונה שלה. בשלב זה מדובר ברכישה של עד 25% בכל רישיון

22.01.2014, 08:08 | ליאור גוטמן

יוסי לוי, מנכ"ל שמן נפט וגז, צילום: אוראל כהן יוסי לוי, מנכ"ל שמן נפט וגז | צילום: אוראל כהן יוסי לוי, מנכ"ל שמן נפט וגז, צילום: אוראל כהן

חברת קידוחי הגז והנפט שמןמנהלת מו"מ עם חברת מודיעין לכניסה כשותפה לחלק מרישיונות החיפושים שלה, כך נודע ל"כלכליסט". בשלב זה מדובר ברכישה של עד 25% בכל רישיון, זאת בתמורה שעשויה לנוע בין כמה מיליוני שקלים בודדים לכמה עשרות מיליוני שקלים, תלוי ברישיון הקידוח ובפוטנציאל הטמון בו.  

קראו עוד בכלכליסט

כך למשל, רישיון ים חדרה, שבו מחזיקה מודיעין ב־100%, מכיל על פי הערכות מיולי 2013 כ־3.4 טריליון רגל מעוקב של גז טבעי (TCF). כמות זו שווה לכשליש מנפח מאגר תמר. מדובר ברישיון שתוכניות הפיתוח שלו ממתינות למציאת המימון המתאים.

לעומת זאת, רישיונות שרה ומירה, שבהם מחזיקה מודיעין בכ־29% (גם באחזקה ישירה וגם באמצעות אי.די.בי, שעברה לאחרונה למוטי בן־משה ואדוארדו אלשטיין), אינם מכילים מאגר גז ידוע ולמעשה הקידוחים שם כשלו. למרות שהחברות המחזיקות ברישיונות אלה דיווחו בעבר על אפשרות למציאת נפט בהם, שווי הנכס נמוך משמעותית מים חדרה, ואפילו מרישיון גבריאל (70% אחזקה על ידי מודיעין), שם נמצא בעבר פוטנציאל למציאת מאגר נפט.

כפי שפורסם ב"כלכליסט" בחודש האחרון, מודיעין "תקועה" עם כמה רישיונות גז ונפט, שבחלקם פוטנציאל גבוה יחסית למציאת גז או נפט ובחלקם לא ברור מה שוכן מתחת לפני הים. החברה זקוקה למשקיע חיצוני או לכסף מבית כדי לקדם חיפושים בהם, וכשעלותה של אסדת קידוח 100-80 מיליון דולר, אין בידיה היכולת - או הרצון - להיכנס להרפתקאות חדשות.

לאחר הכישלון בקידוח ים 3, שהסתיים בהפסד של כ־180 מיליון דולר ורישום הערת עסק חי בדו"חותיה לרבעון השלישי, שמן מנסה למצוא את דרכה בעולם חיפושי הגז והנפט. בסביבת החברה מנסים לשכנע שהדו"ח השנתי יפתיע לטובה, ועל פי ההערכות בענף, לחברה יש מספיק כסף לכסות את חובותיה ואף להמשיך את פעילותה בתחום.

שמן נתבעה על סך של כ־65 מיליון שקל בגין "דיווחים אופטימיים" לכאורה בנוגע לפוטנציאל הפקת הנפט בקידוח ים 3, שנחתם כאמור בכישלון.

שניים מהנכסים היותר מעניינים ששמן לוטשת אליה עיניים הם רישיונות שמשון ודניאל. רישיון שמשון הוא תגלית גז ידועה (15 מיליארד מ"ק - כשנתיים צריכה בשוק המקומי) ואילו הפוטנציאל בדניאל (שני רישיונות שונים - מזרח ומערב) טרם נחקר ומוערך ב2.5 עד 3.5 מיליארד מ"ק גז טבעי, כשליש מנפח מאגר תמר. בשבועות האחרונים ערכו החברות שמחזיקות ברישיונות סקר תלת־ממדי מחודש כדי לאמוד את הפוטנציאל.

משמן וממודיעין סרבו להגיב לידיעה.

תגיות