אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבינתחומי מאיים: אם לא בארץ, יכירו בנו כאוניברסיטה בחו"ל צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

הבינתחומי מאיים: אם לא בארץ, יכירו בנו כאוניברסיטה בחו"ל

פרופ' אוריאל רייכמן, נשיא המרכז הבינתחומי, התלונן בפני פרופ' מנואל טרכטנברג, יו"ר הוועדה לתכנון ותקצוב במל"ג, על אפליה: "אם לא יאפשרו לנו להקים מסלול לתואר שלישי במשפטים, נבקש הכרה ממוסד בינלאומי"

26.01.2014, 07:42 | גיל קליאן

"אם ישראל לא תכיר במרכז הבינתחומי כמוסד להשכלה גבוהה, נבקש הכרה ממוסד בינלאומי". כך אמר בשבוע שעבר פרופ' אוריאל רייכמן, נשיא המרכז הבינתחומי הרצליה, לפרופ' מנואל טרכטנברג, יו"ר הוועדה לתכנון ותקצוב במועצה להשכלה גבוהה, בפגישה שקיימו בבית קפה בתל אביב.

קראו עוד בכלכליסט

ה"איום" של רייכמן בא לאור נושא אחר שעמד במרכז הפגישה - התעלמות לכאורה של המל"ג מיוזמה של המרכז הבינתחומי להקים מסלול לימודים לתואר שלישי במשפטים בשיתוף עם האוניברסיטה העברית בירושלים, שהונחה על שולחנה כבר לפני כמה שנים, אך טרם נבחנה.

פרופ פרופ' מנואל טרכטנברג | צילום: אוראל כהן פרופ

אם יקבל הבינתחומי הכרה כאוניברסיטה ממוסד בינלאומי, הוא יוכל להקים תוכניות דוקטורט ומחקר מול המוסד הבינלאומי, ולא יזדקק יותר למל"ג. היות שהבינתחומי אינו מוסד מתוקצב אלא מוסד פרטי, הוא אינו נהנה כלל מתקציבי מל"ג ולא יקבל כאלה גם אם יוכר כאוניברסיטה.

עוד התלונן רייכמן על כך שהמרכז בראשותו סובל מאפליה ולא מקבל את היחס המגיע לו כמוסד אקדמי מכובד, ועל כך שהוא מוצא את עצמו מחזר אחר המל"ג כדי לזכות בהכרה ובכספי מחקר.

הדרישה להכיר במרכז הבינתחומי כאוניברסיטה עלתה כבר לפני כעשור ולא נענתה, לטענת המל"ג, מפני שאין צורך באוניברסיטה נוספת, אך מנגד - דרישת מכללת אריאל להכרה דומה, שעלתה במקביל, אושרה בינתיים.

בעקבות סירוב המל"ג להעניק למוסד את ההכרה המבוקשת, שוקלים שם לפנות לגוף בינלאומי שתפקידו להעניק הכרה למוסדות אקדמיים. מדובר בהליך ארוך, שטרם החל.

הגדרת המוסד כאוניברסיטה תאפשר למרכז הבינתחומי לנהל את עצמו בחופש רב יותר.

לדוגמה, כיום הבינתחומי אינו יכול למנות פרופסורים מן המניין ואינו יכול לקבוע בעצמו תוכניות לימודים לתואר שני ללא אישור המל"ג, ואילו היה מוכר כאוניברסיטה, היתה לו האפשרות לעשות כן.

מלשכתו של טרכטנברג נמסר בתגובה כי הוא "מקיים תדיר פגישות עם ראשי מערכת ההשכלה הגבוהה בנושאים שעל סדר היום".

מהמרכז הבינתחומי נמסר בתגובה: "הפגישה התקיימה לבקשתו של פרופ' רייכמן. במרכז השיחה עמדו טענותיו, שלפיהן חלפו כארבע שנים מעת שהגיש המרכז הבינתחומי הרצליה בקשה לפתיחת תוכנית לתואר שלישי במשפטים, ועד היום לא החל אפילו דיון בבקשה, זאת בשעה שגדולי המשפט הישראלי נמנים עם הסגל האקדמי בו. הדיון התנהל גם סביב טענות הבינתחומי על אפליה נוכח רמתו האוניברסיטאית בהענקת סמכויות אקדמיות".

תגיות

50 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

50.
סטודנט בבינתחומי שוויתר על הניוון האוניברסיטאי
שלום למתלוננים, בעבר הייתה מן היוקרה בלימודי תואר ראשון - והיום זו נחלת הכלל. התקבלתי למס' מסלולים לימוד באונ' ת"א (מחשבים, כלכלה, הנדסת מכונות היו מן היוקרתיים) ובחרתי במרכז הבינתחומי? למה? כי הערך המוסף מעבר ללימודים מאוד גבוה, כי מסתבר שגם סגל אוניברסיטאי שמלמד אצלנו מגלה יותר פניות לסטודנטים מאשר במקומות אחרים. כי יש מקורות מידע אינסופיים וזמינים (!) - ומעל הכל איכות האנשים. ואני לא מדבר רק על האמידים כלכלית, אלא על פלח האוכלוסיה שאני משתייך אליו - אנשים שקיבלו מילגות הצטיינות ווזכו ללמוד במרכז במחיר יחסית הוגן. אל תשכחו שהמדינה (אנחנו) מתקצבים את המוסדות האקדמיים. אונ' ת"א מקבלת 2 מיליארד ש"ח בשנה בלי לחשב את סבסוד המדינה לשכ"ל שעומד על 42 אלף ש"ח ברוטו. הכנסות הבינתחומי ב-2012 עמדו על 250 מיליון משכ"ל ותרומות, ומדהים איך התבססנו בראש אחוזי המעבר במבחני לשכה לעו"ד, מקום ראשון בסקר דעת קהל, ייצוג מאסיבי של פולטיקאים, סטארטפים, חשבים ומנכ"לים במשק. אני חושב שאפשר לייחס את זה רק להתנהלות כלכלית והקצאת משאבים חכמה ונכונה. העלות הכספית גבוהה - אבל ה Value for money מצדיק את זה.
29.01.14
47.
שלא תטעו, המטרה של רייכמן הוא להתחבר לעטיני המל"ג. הנה השיטה שלו
רייכמן, בשורה התחתונה, רוצה את תקציבי המחקר של המל"ג. הוא לא יכול לקבל אותם כמוסד פרטי שאינו מוכר כאוניברסיטה או מכללה. כדי להשיג את זה, הנה התכנית שלו: שלב א': רייכמן מודיע שהוא רוצה/מאיים לקבל הכרה מאוניברסיטה מכובדת כלשהי מחו"ל שלב ב': רייכמן יפנה למל"ג ויפעיל עליהם לחץ מחודש להכיר בו כאוניברסיטה תוך נפנוף בעובדה שהבינתחומי הוכר על-ידי אותה אוניברסיטה זרה. ואז המל"ג יהיה בבעיה. המל"ג יתקשה להגיד שהוא יותר מחמיר וחכם מהאוניברסיטה הזרה שנתנה את ההכרה. שלב ג': רייכמן יצליח להשיג את המטרה הסופית - חיבור לעטיני הממסד
עוזי  |  28.01.14
לכל התגובות