אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד המשפטים נפרד ממלם, העובדים ייענשו צילום: תומי הרפז

משרד המשפטים נפרד ממלם, העובדים ייענשו

משרד המשפטים מאשים את מלם מערכות בהפעלת לחץ על עובדיה כדי למנוע מהם לעבור לזכייניות שנבחרו במקומה לספק למשרד שירותי מחשוב. הסכסוך על סיום ההתקשרות יתברר בביהמ"ש

26.01.2014, 08:24 | זוהר שחר לוי

סכסוך קשה בין משרד המשפטים למפעילת מערכות המחשוב מלם עשוי להוביל לשיתוק העבודה באחד האגפים החשובים והרגישים ביותר במדינה. כך בכל אופן טוענים נציגי המדינה בתביעה שהגישו בשבוע שעבר לבית המשפט המחוזי בירושלים ושבו אמור לדון השופט משה בר־עם.

קראו עוד בכלכליסט

חברת מלם מערכות מידע, מקבוצת מלם־תים שבשליטת שלמה אייזנברג, מתפעלת ומתחזקת את מערכות המחשב הרגישות ביותר של משרד המשפטים. דרך מערכות המחשוב יכולים אגפיו השונים של המשרד לספק שירותים לציבור, כמו לשכות המקרקעין, רשם החברות, רשם המשכונות, הרשם לענייני ירושה, פרקליטות המדינה, היועץ המשפטי לממשלה, הסנגוריה הציבורית, כונס הנכסים הרשמי, רשם הפטנטים, הרשות לאיסור הלבנת הון והרשות למשפט, טכנולוגיה ומידע. לפי הסכם שנחתם בין הצדדים ב־2009, משרד המשפטים משלם למלם על שירותיה 3.2 מיליון שקל בשנה. מדובר במערכות מורכבות ורגישות הפרוסות באתרים שונים ברחבי הארץ, שהפעלתן ותחזוקתן דורשות תשומת לב מרבית וזמינות מוחלטת מסביב לשעון. עובדי מלם מספקים למשרד המשפטים שירות בכמה מישורים - טיפול ברמת החומרה אצל כ־4,500 משתמשי מערכות, טיפול ברשתות תקשורת מחשבים, טיפול במערך אחסון המידע ובמערך הגיבוי, טיפול בשרתים ותחזוקה של התוכנה. מדי חודש מטפלת מלם באלפי קריאות שירות, החל מתקלות "מקומיות" וכלה בתקלות המשבשות ואף משביתות יחידות שלמות.

פיצול הפעילות ומעבר למיקור-חוץ

 

אולם, לאחרונה החליטו במשרד המשפטים לסיים את ההתקשרות עם מלם, ובמקומה לפנות לכמה חברות שיטפלו בכל שירותי המחשוב במיקור־חוץ החל מחודש מאי הקרוב. כלומר בתוך כארבעה חודשים. משכך הודיעה המדינה למלם באוקטובר האחרון על ההיפרדות בין הצדדים.

עם הספקים שנבחרו להחליף את מלם ניתן למנות את בזק בינלאומי, וואן, מטריקס, נס, סיסנת וחברת מרטנס הופמן, חברה־בת של מלם. לפי משרד המשפטים, במלם לא ראו בעין יפה את השינוי המתוכנן, ולמעשה החלו בניסיון לסכל את המהלך באמצעות המשאב הכי יקר שלהם - העובדים.

לפי התביעה של משרד המשפטים, בהסכם שחתם בזמנו עם מלם נקבע כי עם סיום ההתקשרות בין הצדדים משרד המשפטים יהיה רשאי להעסיק את עובדי מלם, או להעבירם לחברה החדשה שתבחר לספק את השירות. והנה, באחת הפגישות בין הצדדים, בישרו נציגי מלם כי הם שוקלים שלא לשלם פיצויי פיטורים לעובדים שיבחרו להיות מועסקים על ידי ספקים אחרים במקומה. עוד התברר, כך לטענת המדינה, כי מלם שוקלת לשלם פיצויים רק לעובדים שיועברו לספק למדינה שירות באמצעות מרטנס הופמן, החברה־הבת שלה. כלומר, נטען בתביעה, "מלם החליטה להפר את ההסכם עם המדינה ולפעול באופן הבא: עובד שיסיים את עבודתו אצלה אך יספק את השירות למשרד המשפטים כעובד החברה־הבת שלה, לא ייפגע. לעומת זאת, עובד שיסיים את עבודתו אך יבחר לספק למשרד המשפטים את השירות כעובד חברה אחרת, יישללו כל זכויותיו, ובפרט תישלל זכותו לקבלת פיצויי פיטורים". במשרד המשפטים מתארים את הגישה הזו כ"התנהלות שאינה מתקבלת על הדעת. יש כאן גוף מסחרי גדול שמצפצף בזלזול ובבוטות על הסכם שעליו הוא חתום".

"ניסיון להפוך את המשרד לבן ערובה"

במשרד המשפטים זועמים על המהלך וטוענים שמטרתו "להפוך את המשרד לבן ערובה בידי מלם", שכן המשך התנהלות זו מצד החברה עלול לגרום בתוך זמן קצר "לנזקים עצומים ולשיתוק עבודת משרד המשפטים, על עשרות יחידותיו". לפי המשרד, מטרתו של "מהלך כוחני זה" הוא "ברור כשמש".

השופט בתיק משה בר-עם השופט בתיק משה בר-עם השופט בתיק משה בר-עם

מלם, כך נטען, מנסה לטרפד את ההחלטה של המשרד לסיים את ההתקשרות עמה ולייצר לעצמה אחיזה מלאה ומוחלטת במערכת מחשב המשמשת למתן שירותים שלטוניים מובהקים. הפנייה לבית המשפט בבקשה להתערבותו הדחופה, נאמר עוד, "נדרשת בשל הנזקים העצומים העלולים להיגרם למדינה ולציבור הרחב".

"דומה", נכתב בתביעה, "כי אין צורך להכביר מילים כדי להבהיר כי כל הפרעה במתן השירות למי מהגורמים במשרד, ולא כל שכן לכולם יחד, עלולה לשתק שירותים חיוניים בהיקף נרחב ולגרום נזקי עתק למדינה ולציבור כולו. למעשה, שיבוש פעולת מערכות המחשב במי מזרועות משרד המשפטים עלול לגרום לתוהו ובוהו של ממש, ואין זה מטבע לשון ריק מתוכן. כל מי שיקדיש מעט מחשבה לאופי העבודה של משרד המשפטים יבין כי תקלות כאלה אינן יכולות לבוא בחשבון".

מנכ"ל משרד המשפטים גיא רוטקופף, צילום: ענר גרין מנכ"ל משרד המשפטים גיא רוטקופף | צילום: ענר גרין מנכ"ל משרד המשפטים גיא רוטקופף, צילום: ענר גרין

כך למשל, מדגימה המדינה את הנזק שעשוי להיגרם לה אם מערכת המחשב בלשכות רישום המקרקעין לא תפעל - לא ניתן יהיה לרשום או לעדכן זכויות, עסקאות לא יוכלו להתבצע ומשכנתאות לא יירשמו. אם המערכת הממוחשבת לא תפעל אצל הרשם לענייני ירושה ותשותק, לא ניתן יהיה לקלוט בקשות לצווי קיום צוואה. "אלה דוגמאות על קצה המזלג ממש", נכתב בתביעה, "בבחינת המעט שיכול ללמד על המרובה".

הדיון בתביעת המדינה צפוי רק באפריל, ימים ספורים לפני המועד שבו יסתיים רשמית החוזה עם מלם.

מנכ"ל מלם מערכות ספי גלעזר, צילום: תומי הרפז מנכ"ל מלם מערכות ספי גלעזר | צילום: תומי הרפז מנכ"ל מלם מערכות ספי גלעזר, צילום: תומי הרפז

בינתיים, במכתב ששלחו באי כוחה של מלם, משרד ש.הורוביץ ושות' לנציגי המדינה, נטען שמלם פועלת לפי החוק ושההתנהלות הכוחנית מגיעה מכיוונה של המדינה, ולא ההפך. "עמדתה של מלם", נכתב, "מתבססת בין היתר על השינוי החד־צדדי שנקטה המדינה ב'כללי המשחק', שבא לידי ביטוי בבחירתה של המדינה 'לפרק' את מכלול השירותים נושאי המכרז והגדרתם, ולפצלם לעשרות הליכי התקשרות ותמחור שונים, שעניינם מתן שירותים של הקצאת כוח אדם, חלף מתן שירותי מיקור־חוץ כמכלול מלא, כפי שמספקת מלם היום, מתוקף זכייתה במכרז".

"גישה כוחנית של משרד המשפטים"

מחברת מלם נמסר בתגובה כי "כספקית של שירותי מחשוב לגורמים ממשלתיים זה יובל שנים, מלם מצטערת על הגישה הכוחנית של משרד המשפטים בבואו לסיים את ההתקשרות למתן שירות במיקור־חוץ ביחס לחלק קטן מפעילות המחשוב שלו. מלם קיימה ומקיימת את כל הוראות ההסכם בינה לבין משרד המשפטים, ותעשה כל שלאל ידה להבטיח את רציפות השירותים באותה איכות ומקצוענות שאפיינה את השירותים בחמש שנות ההתקשרות עם המשרד.

"טענות משרד המשפטים בדבר 'שיתוק' העבודה וחשש ל'נזקים עצומים' הועלו מטעמים טקטיים בלבד, בניסיון להפעיל לחץ פסול על מלם, תוך כדי בדיית מציאות שאין לה עיגון בעובדות ובהוראות ההסכם. אנו שמחים על האפשרות לבירור הוויכוח הפרשני הלגיטימי בן ספק ללקוח במסגרת המשפטית שאליה בחר משרד המשפטים לפנות. במקביל, עם העברת הפעילות הנ"ל ממתכונת 'מיקור־חוץ' למתכונת 'יועצים', תשתתף מלם עם החברות האחרות בניסיון להציב עובדים על פי דרישות משרד המשפטים".

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
נמאס מהמנמרים של משרדי הממשלה
מי שמתעלל בעובדים הוא משרד המשפטים יושב שם מנמ"ר שאותו אי אפשר להחליף ופתאום מחליט שאין יותר מקום למקור חוץ הוא רוצה להעסיק יועצים ממש לא חשוב לו מה קורה לחברה שספקה לו את השירות עד היום הם שישברו את הראש אותו זה לא מעניין תסתכלו על דוחות של מלמ בקושי מרווחים יש עוד עסק כמו שירותי מחשוב שנמצאים על סף ההפסד מספיק להתעללות של המדינה בספקים
אכפת לי מהעובדים  |  27.01.14
לכל התגובות