אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רוצים תנופת בנייה? תייקרו את הארנונה צילום: ערן יופי כהן

בלעדי לכלכליסט

רוצים תנופת בנייה? תייקרו את הארנונה

שיווק הקרקעות המואץ של המדינה עלול להוביל לקריסת יישובים, שיתקשו לספק שירותים לתושבים שיתווספו. בבאר יעקוב כבר דורשים העלאה חדה של הארנונה

27.01.2014, 06:58 | דותן לוי

בעוד משרדי השיכון והאוצר ממהרים לשווק אלפי יחידות דיור ברחבי הארץ, מוטלת בספק יכולתם של חלק מהיישובים לעמוד בקליטה מסיבית של תושבים חדשים, עד כדי חשש מקריסה כלכלית. מכתב שהגיע לידי "כלכליסט", ובו פונה המועצה המקומית באר יעקב למשרד הפנים בבקשה להעלות את שיעור הארנונה למגורים בתחומה ב־7.5% ובשיעור של 25% למסחר, תעשייה וחקלאות, מספק הצצה למה שעלול להתרחש בשנים הקרובות בשורת יישובים בעקבות תנופת הבנייה. 

קראו עוד בכלכליסט

במכתב, שעליו חתומים ראש מועצת באר יעקב וגזבר המועצה, נכתב כי ביישוב מתגוררים כיום כ־17 אלף תושבים והוא מעניק שירותים לעוד כ־3,000 תושבים. לפי המכתב, ב־2013 החלו להיבנות ביישוב 4,000 יחידות דיור, ובחמש השנים הקרובות מתוכננות להיבנות בו בסך הכל כ־5,000 דירות, מה שצפוי להכפיל את מספר התושבים בו. נקודת הפתיחה של המועצה אינה טובה, צוין במכתב, ועל פי התחזית היא סיימה את שנת 2013 בגירעון של כ־22 מיליון שקל, זאת כאשר הגירעון המצטבר הגיע ל־63 מיליון שקל עוד לפני שהחלה בקליטת תושבים חדשים. בעקבות זאת התבקשה הרשות להכין תוכנית הבראה ולקצץ בין היתר בכוח אדם.

על פי הערכת המועצה, גביית ארנונה נוספת תניב לה 8 מיליון שקל נוספים בשנה, צמצום בכוח אדם יניב לה 5 מיליון שקל נוספים, הקטנה וצמצום בפעולות נוספות יניבו 7.6 מיליון שקל וקיצוץ בהוצאות חינוך יניב 4.5 מיליון שקל. כלומר, תושבים שיבקשו להגיע ליישוב יקבלו רמת חינוך נמוכה מזו הנוכחית. התוכנית זכתה להסכמה רחבה במועצת היישוב, והיחיד שהתנגד לה היה חבר האופוזיציה נועם ששון.

באר יעקב (ארכיון), צילום: עמית שעל באר יעקב (ארכיון) | צילום: עמית שעל באר יעקב (ארכיון), צילום: עמית שעל

מעבר לבאר יעקב, מתוכננת בנייה משמעותית ביישובים רבים, חלקם קטנים ונחשלים, אשר צפויים לבנות בשטחם אלפי יחידות דיור כחלק מהמאמץ הלאומי לפתרון בעיית הדיור, לעתים תוך הכפלת מספר התושבים ביישוב. בין היישובים שעמם נחתם לאחרונה הסכם גג להקמת 7,500 יח"ד חדשות נמצאת גם קריית גת הכוללת כיום כ־50 אלף איש ב־9,000 בתי אב, כלומר גם במקרה זה מדובר כמעט על הכפלת מספר התושבים. דוגמה נוספת היא חריש, יישוב בהקמה אשר כיום נבנות בו אלפי יחידות דיור מבלי שהוקם בו אזור תעסוקה ומסחר משמעותי.

ממשרד הפנים נמסר: "במסגרת פינוי מחנה צריפין, מתוכננת תוספת יחידות דיור הן בראשון לציון והן בבאר יעקב. כדי להבטיח את ההתפתחות המיטבית של באר יעקב, נערכת בימים אלה בדיקת היתכנות כלכלית".

ממשרד האוצר נמסר: "אנחנו שמחים לראות שבאר יעקב נרתמת למאמץ לטיפול במשבר הדיור הלאומי ופותחת שעריה בפני תושבים חדשים. משרד האוצר מקיים דיאלוג רציף עם השלטון המקומי שהניב, בין היתר, את הסכמי הגג שנחתמו עד כה עם קרית גת ומודיעין מכבים רעות ואשר צפויים להחתם עם ערים נוספות ברחבי הארץ. משרד האוצר ימשיך בדיאלוג משותף עם הרשויות המקומיות".

תגיות

23 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

23.
רק בבאר יעקב דובר המועצה הוא חבר ועד
ובמקום לייצג את העובדים הוא מייצג את ראש המועצה. בבאר יעקב קלטו מאות עובדים חדשים, החשב המלווה צריך עכשיו לפטר 280 מתוכם כי רובם לא עובדים, חלק מהם בכלל נהגי מוניות ברוב שעות היום. בבאר יעקב יש מחזיקי שלטים, מלווים את משמרות הבטיחות , שעה עבודה ביום השכר? סודי. בבאר יעקב מלינים את שכר העובדים למעלה משנה, לא מגישים תביעות על הלנת שכר, למה? תשאלו את הועד
יוסף תשבי  |  30.01.14
לכל התגובות