אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

בלעדי לכלכליסט

צעד ראשון במלחמה על הבית: דנקנר במגעים להסדר משותף מול הבנקים

במקביל לניסיונותיו לשנות את פסיקת השופט איתן אורנשטיין שנטלה מידיו את השליטה באי.די.בי, מתחיל נוחי דנקנר בימים אלה במגעים להסדרת חובו האישי מול ארבעת הבנקים הגדולים. דנקנר, שחייב כחצי מיליארד שקל, שואף לנהל משא ומתן עם קבוצת הבנקים במאוחד

28.01.2014, 07:13 | גולן חזני

פחות מחודש לאחר הפסיקה של השופט איתן אורנשטיין ובמקביל לבקשה שהגיש לדיון חוזר, מתחיל נוחי דנקנר במגעים עם ארבעת הבנקים הגדולים בדרך להסדר של חובותיו האישיים.

קראו עוד בכלכליסט

ל"כלכליסט" נודע כי דנקנר שכר את שירותיו של עו"ד ליפא מאיר, וכי החלו שיחות ראשונות מול הבנקים במגמה להגיע להסדר בין־בנקאי. נראה כי דנקנר שואף לנהל משא ומתן אחד מול ארבעת הבנקים - הפועלים, לאומי, דיסקונט ומזרחי טפחות. יחד, ולא במקביל.

עוד נודע כי היקף החוב האישי והערבויות של דנקנר עומד על כ־470 מיליון שקל, וזהו החוב שלגביו ינסו הצדדים להגיע להסדר. סכום זה כולל הלוואות בגובה 330 מיליון שקל שלקח דנקנר מהבנקים לשם רכישת אי.די.בי אחזקות. לכך מצטרפת ערבות אישית שהעניק לגנדן וטומהוק בסכום כולל של 140 מיליון שקל. כעת, כאשר החברות אינן יכולות לפרוע את התחייבויותיהן, נדרש דנקנר לממש את ערבותו להן. ככל הידוע דנקנר מחזיק בערבות של כ־80 מיליון שקל מכלל הערבויות של גנדן. יתרת הערבויות נזקפת לחובת השותפים האחרים בחברה שכוללים את אבי פישר, האחים שימל ואחותו של דנקנר שלי ברגמן. ככל הידוע, יתר השותפים הערבים בגנדן מנהלים מגעים בדרך להסדר מול לאומי ומזרחי טפחות.

החוב לבנקים אינו מגובה בביטחונות

שום חלק מהחוב של דנקנר אינו מגובה בביטחונות, כך שארבעת הבנקים מצויים במצב דומה פחות או יותר מבחינה משפטית, וההבדל ביניהם הנו רק בהיקף החוב. לפי הערכות שלא קיבלו אישור רשמי, החוב להפועלים הוא הגדול ביותר ועומד על כ־200 מיליון שקל, החוב ללאומי הוא כ־100–120 מיליון, החוב לדיסקונט מוערך גם ב־100 מיליון, ואילו החוב למזרחי טפחות מסתכם בכ־50 מיליון שקל.

עו"ד ליפא מאיר נחשב לעורך דין בולט בתחום הסדרי החוב, והוא זה שהוביל את מחזיקי האג"ח להסדר מול לב לבייב ואפריקה ישראל - הסדר החוב הגדול ביותר שנעשה בארץ ועמד על כ־9 מיליארד שקל. מאיר גם ייצג את אי.די.בי פתוח שבשליטת דנקנר במשא ומתן מול מחזיקי האג"ח.

סיכוי גדול כי המשא ומתן יהפוך לפומבי

האם איחוד הבנקים למעין קונסורציום בנקאי לצורך המשא ומתן הנו אפשרי בכלל? אותו הסדר של לבייב כלל גם הוא הסדר מול ארבעה בנקים: לבייב ניהל מגעים מול קבוצה של שלושה בנקים, דיסקונט לאומי והבינלאומי, בעוד הפועלים ניהל מולו משא ומתן נפרד. אם כן, אף שאין כל מניעה חוקית לקבץ את ארבעת הבנקים יחד, ואף שאנשי המקצוע בתחום האשראים בבנקים מתייחסים לאפשרות בחיוב, ישנם גם גורמים בחלק מהבנקים המעורבים שמתנגדים למגעים משותפים וטוענים שיש לנהל אותם בנפרד, כך שכל בנק יוכל לנסות לקבל נתח גדול יותר מהחוב. גורם בנקאי אמר אתמול כי "בסיטואציה שנוצרה אין בעיה מהותית עם ניסיון להגיע להסדר בין־בנקאי. בהסדר מול לבייב נוצר קונסורציום כזה שיחד הגיע להישגים גדולים יותר מול בעל החוב".

למהלך של דיון בחוב במאוחד על ידי ארבעת הבנקים יש יתרונות וחסרונות מכל צד. מצדו של דנקנר מדובר בתהליך שהסיכוי שלו להפוך פומבי ושפרטיו יופצו לציבור גדל משמעותית ברגע שהמשא ומתן הנו מול הבנקים יחד. זאת בעוד במשא ומתן מול כל בנק בנפרד ההליך עשוי להישאר חסוי יותר. בנוסף, במשא ומתן שיתנהל במאוחד נושה קיצוני עלול למשוך אחריו את הנושים האחרים המתונים יותר - תרחיש לא מעודד במיוחד מבחינת דנקנר.

מצד שני, הליך שכזה הוא יעיל יותר ועשוי להסתיים במהירות רבה יותר. זאת בעיקר בהתחשב בעובדה שלאף בנק אין יתרון בדמות ביטחונות כלשהם לחוב, והפער הנו רק בהיקפי החוב.

לא ברור אם ההליך ידרוש אישור של הממונה על הגבלים עסקיים דיויד גילה. הממונה נדרש למתן אישור כזה כששבעת הבנקים הנושים של אי.די.בי פתוח ביקשו לנהל משא ומתן משותף לייצוג מול החברה, והעניק את האישור לפני כחצי שנה.

עו"ד ליפא מאיר. ייצג את דנקנר מול הבנקים, צילום: מוטי מילרוד עו"ד ליפא מאיר. ייצג את דנקנר מול הבנקים | צילום: מוטי מילרוד עו"ד ליפא מאיר. ייצג את דנקנר מול הבנקים, צילום: מוטי מילרוד

דנקנר בחר שלא להכריז על פשיטת רגל

הסדר חוב מטבעו כולל הזרמה של כספים תמורת פריסה מחודשת של החוב ומחיקה של חלק ממנו. עדיין לא ברור מהם הנכסים האישיים שמתכוון דנקנר להביא מצדו להסדר. הרכוש של דנקנר כולל את ביתו הפרטי בהרצליה פיתוח, שמחציתו הועבר לפני כחצי שנה על שם אשתו אורלי. נראה כי בכל מקרה יכלול ההסדר גם מרכיב של מזומן.

מבחינה כלכלית הכרזה על פשיטת רגל היא מוצא נכון יותר מבחינת דנקנר, אבל הדבר היה פוגע בו תדמיתית וסותר את האמירות הערכיות שלו מן העבר. כמו כן, העובדה שבחר לנסות להגיע להסדר עשויה להעיד על כוונה שלו לחזור לעסקים בארץ בעתיד.

תגיות

49 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

46.
למכירה בית מפואר של 1,000 מ"ר בהרצליה פיתוח
אופס, טעות, סליחה - הרגע מוסרים לי שחצי מזה שייך לאחת בשם אורלי ד. מסתבר גם שהחלק ששייך לה זה כל המרחב שמהרצפה עד גובה מטר וחצי. כל מה שמעל זה אפשר לקנות. יתרון לתשלום במזומן. בונוס לקונה הזריז: מחברת עם כל העצות של הרב פינטו.
אופס, סליחה, טעות  |  28.01.14
45.
נוחי היה מלך מה היה חסר לו?
למה לחפש הרפתקאות מה בן-אדם צריך בכדי לחיות מצוין לא חסר לו דבר. לא כסף לא כבוד לא מעמד. החזיק 10 אחוז מהכלכלה בארץ מי צריך בנק באירופה שתהפוך בקרוב למוסלמית ,מי צריך מלון בלאס וואגס עם שותף שערום כנחש מי צריך את מעריב ששנים הוא מדדה על שני מקלות,למה לשלם לחבורת מנהלים ייסמנים יותר מחצי מיליארד ש"ח בעשר שנים למה למה ולמה זה בטח עובר גם בראשו של נוחי הבעיה שאנחנו חכמים לאחר מעשה וכאן גם לא ניתן לתיקון. הכיס הכבוד והנשמה על הפנים. זה מזכיר לי שאלוקים שאל את שלמה המלך מה הוא מבקש וייענה,שלמה ביקש להיות חכם,אלוקים אמר בגלל שלא ביקש כבוד וכסף הוא קיבל גם וגם וגם. כסף מסנוור עיני צדיקים ומסלף דברי חכמים,זה משפט טוב לדלפונים אבל לנוחי?!היה לו הכול מה מניע אדם כזה לשים הכול על קרן הצבי... זה מחיר כבד מאוד ולסבל שקשה לתאר הוא בטח אומר בליבו את המילה "למה" לקחתי על עצמי את ההרפתקאות האלה הייתי מלך. בסוף האדם ניכנס לקבר ללא אגורה וגם את גופו הוא משאיר כאן התכריך עולה 9.99 ש"ח אז למה?זו נשארת שאלה פתוחה.
דוד  |  28.01.14
לכל התגובות