אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"לעובדי משרד החוץ אין איך לשלם משכנתא, אז הם עוזבים" צילום: אלכס קולומויסקי

"לעובדי משרד החוץ אין איך לשלם משכנתא, אז הם עוזבים"

עובדי משרד החוץ הכריזו לפני כשנה על סכסוך עבודה במחאה על שחיקת שכרם, ואף שהליך הגישור מולם החל לפני כחצי שנה עדיין אין פתרון באופק. לדברי יו"ר ועד עובדי המשרד: "כבר היינו בעיצומים, ואם נצטרך להפעיל יותר כוח, לא נהסס"

28.01.2014, 08:13 | רוני זינגר

מזה כחצי שנה מתנהל תהליך גישור בין משרד האוצר לעובדי משרד החוץ בשל סכסוך העבודה שהם הכריזו במחאה על השחיקה בשכרם ועל תנאי עבודתם, אך פתרון לא נראה באופק. אתמול, בצל המחלוקת המתמשכת, התקיים כנס ביוזמת האוצר ומשרד החוץ, שבמסגרתו אנשי חברת הייעוץ הבינלאומית eca הסבירו על מנגנוני התשלום הנהוגים בעולם לעובדי מדינות המשרתים מחוץ לארצם. עם זאת נראה כי ההרצאה רק סיפקה תחמושת נוספת לעובדים. יו״ר ועד עובדי משרד החוץ יאיר פרומר אמר אתמול כי "מדברי חברת הייעוץ עלה בבירור שהשיטה שלפיה מחשבים את השכר שלנו, היא שיטת מדידה מיושנת, שכבר לא נהוגה בעולם".

קראו עוד בכלכליסט

סכסוך העבודה הראשון בין הצדדים פרץ ב־2010 ונגע לשכר העובדים בישראל. הסכסוך נמשך כשנה והסתיים ינואר 2011 בחתימה על הסכם שההישג העיקרי בו היה תוספת שכר של 4.5%. במרץ 2013 העובדים הכריזו על סכסוך עבודה נוסף, הפעם סביב השחיקה בשכרם של העובדים בחו"ל, ששיאו היה בארבעה חודשי עיצומים, שבמסגרתם לא הונפקו דרכונים דיפלומטיים ולא טופלו ביקורי משלחות בארץ ובחו"ל. באוגוסט הוקפאו העיצומים כדי לאפשר התדיינות במסגרת תהליך הגישור בהובלת השופט בדימוס סטיב אדלר, אלא שעד כה לא התקדמו המגעים.

בתגובה לקפאון במגעים שוקל כעת ועד העובדים שורה של פעולות מחאה אגרסיביות יותר. "כבר היינו בעיצומים 4 חודשים", אומר פרומר, "ואם נצטרך יותר הפעלת כוח, לא נהסס".

הממונה על השכר באוצר קובי אמסלם. שיטת מדידה מיושנת, צילום: אלכס קולומויסקי הממונה על השכר באוצר קובי אמסלם. שיטת מדידה מיושנת | צילום: אלכס קולומויסקי הממונה על השכר באוצר קובי אמסלם. שיטת מדידה מיושנת, צילום: אלכס קולומויסקי

"לא באנו להתעשר, אבל הנחנו שנוכל להסתדר"

לפי נתוני משרד החוץ, כשליש מהדיפלומטים שנקלטו בעשר השנים האחרונות התפטרו בשל סיבות כלכליות. משיחות עם כמה מהם עולה תמונה קשה, רחוקה מהדימוי הנוצץ וממסיבות הקוקטייל. "כל האנשים שעזבו את משרד החוץ לא באו למשרד כדי להתעשר אבל הניחו שיוכלו להסתדר", אומר עופר בבלי (47), קונסול ישראל במיאמי עד לפני שנתיים, "אך מהר מאוד הם מבינים שפשוט אין איך לשלם את המשכנתא והם קמים ועוזבים".

בבלי עובד כיום כנציג בישראל של אחת מהקהילות היהודיות הגדולות בארצות הברית ומרוויח כפול מכפי שהרוויח במשרד החוץ: "כשאני חושב על החזרה למשרד אני נתקף בהלה, כי אני זוכר היטב את המשכורת שהיתה לי. אחרי 20 שנות עבודה שם, אני סרן במילואים, בעל תואר, דובר שבע שפות, והמשכורת החודשית שלי היתה 10,000 שקל. בנוסף, אשתי לא יכלה לעבוד בגלל סוג העבודה שלי, ויש לנו שלושה ילדים. את זה אני לא יכול יותר להרשות לעצמי".

אלא שאם שואלים את אנשי האוצר, תמונת המצב הזו אינה קשורה למציאות, והם מצביעים על הדו"ח השנתי של הממונה על השכר, שלפיו עובדי שירות החוץ משתכרים בממוצע 17,600 שקל — הרבה יותר מעובדי מדינה אחרים.

״אני לא יודע איך עשו את הממוצע הזה" אומר פרומר, "אבל השורה התחתונה היא שעובדים כמוני, עם 15 שנות ניסיון, תואר שני ושורת שליחויות, מרוויחים שכר בסיס של 5,600 שקל ועם כל התוספות מגיעים בסוף החודש ל־10 אלף שקל".

גם שני קופר (37), סגנית השגריר בקפריסין לשעבר, נאלצה להתמודד עם קשיים לא צפויים. כשבנותיה נולדו במהלך השליחויות, התחוור לה כובדו המלא של נטל החינוך: "חוק חינוך חינם היה תקף רק מגיל 5, ורק אחרי מאבק שלנו, הצלחנו להחיל אותו לפני שנה גם על ילדים של עובדי משרד החוץ מגיל 3, וזה עדיין לא פותר לנו את התשלום עבור מטפלות ומסגרות חינוך יקרות. אין לנו כאן משפחה שיכולה לסייע לנו".

לדברי פרומר, "שכר השליחים נשחק באופן קיצוני בעשרות אחוזים. למעלה מעשור לא היו עדכוני שכר, ולא היתה כל התייחסות לעלייה המשמעותית ביוקר המחיה ולא לירידה של הדולר". נוסף על כך רבים מבני הזוג של הדיפלומטים אינם מוצאים עבודה, דבר המכביד על תנאי המחייה: "הקריירה שלנו בנויה על 20 שנה של נסיעות לחו״ל, שבהן לא פעם יש למעשה מפרנס אחד" אומר פרומר, "וכשהעובד פורש לפנסיה, בני הזוג יצטרכו גם לחיות מפנסיה אחת, של 4,000 שקל".

בן זוגה של קופר הוא עורך דין שקטע בעבורה את הקריירה שלו ויצא איתה לשליחויותיה בחו״ל. עכשיו כשהם בישראל הוא מחפש עבודה מזה חצי שנה: ״הדרישות הן כמובן לעורך דין בעל ניסיון בפועל וכמובן שחסרות לו שנים. בתקופה שהיינו בקפריסין הצליחו לשמחתנו למצוא לו עבודה, שהסתכמה בעבודת פקידות של חתימה על ויזות, אבל לפחות הוא עבד״, היא מספרת.

"המשרות ריקות כי העובדים מעדיפים להישאר בישראל"

ובכל זאת, תדמית הדיפלומט היא של אדם שזוכה לראות עולם, מתחכך בשועי עולם ומבלה תכופות באירועים יוקרתיים. הדימוי הנוצץ מתרסק אל מול רשימת המשרות הממתינות פנויות ברחבי העולם לדיפלומטים ישראליים: באוטווה חסר סגן שגריר, כך גם בפראג, ורשה, ליסבון ובריסל. בדבלין ובמיאמי חסר קונסול, בפריס חסר ציר כלכלה ומדע, בוושינגטון אין ציר יועץ מדיני, באו״ם חסרים יועץ כלכלה ויועץ מדיני, ברומא ובלנדון אין יועצי תרבות והרשימה עוד ארוכה.

אז איך זה שדווקא על המקומות האטרקטיביים אין קופצים? ובפרט, כששליח של ישראל בניו יורק דווקא משתכר כ־5,000 דולר — הרבה יותר מהשכר הממוצע במשק הישראלי? "בואי ואעשה לך את החישוב הכולל", אומר פרומר, "השליח בד״כ הוא מפרנס יחיד. ואם יש לו שני ילדים קטנים מתחת לגיל חינוך חובה, מעון יום בניו יורק יעלה לו במקרה הזול 2,000 דולר בחודש, וצריך לזכור שאנחנו לא לומדים במערכת הציבורית באף מקום. גם עלות המחיה בניו יורק היא פי 1.5 מבתל אביב. משפחות לא מגישות מועמדות לתפקידים הנחשקים, כי הן פשוט לא יעמדו בזה".

"הסיפור הוא אחר לגמרי, בכלל לא ענייניי שכר", מבטלים במשרד האוצר את טענות הדיפלומטים. "המשרות עומדות ריקות כי הדיפלומטים פשוט לא רוצים לעבוד קשה מדי. יש הרבה מאוד עובדים שמעדיפים להישאר בארץ, והסיפורים על אכילת חסכונות פשוט לא נכונים" אומרים גורמים באוצר שנסמכים על טבלאות השכר שבידיהם, ובהם מופיע, למשל, כי השכר הממוצע של שלושת השליחים במיאמי עומד על 37 אלף שקל.

בבלי טוען מנגד כי הממוצע הזה מטעה כי הוא משקלל את ראש הנציגות, שמרוויח הרבה יותר, מטבע הדברים: ״הנטו של הדיפלומטים האחרים נמוך הרבה יותר". לדבריו, פרט לשכר יש להביא בחשבון כי חלק גדול מהוצאות האירוח והתחזוקה השוטפת של עבודתו נופלות על כתפי הדיפלומטים: "חלק מהחיים הדיפלומטים זה לארח ולהתארח, ואם אינך ראש הנציגות, אז אתה לא מקבל השתתפות בהוצאות החשבונות על הבית".

לדברי פרומר, מעבר לקשים של עובדי המשרד, תנאי ההעסקה של הדיפלומטים מסכנים גם את ההסברה הישראלית. רק לאחרונה אוישה משרת היועץ לענייני המזרח התיכון במשלחת לאו״ם, לאחר שנה שהיתה פנויה. כך גם משרת היועץ לזכויות אדם באו״ם. "בכל מדינה שיש לנו איתה יחסים דיפלומטיים יש לנו רק שני נציגים", הוא אומר, "וזה קורה אל מול עולם שהופך עוין יותר ויותר".

״אני מסתכל על בוגי יעלון, איך הוא נאבק למען שכר אנשי הקבע, ואני שואל למה אף שר חוץ לא נאבק כך עבורנו", אומר דיפלומט לשעבר שביקש להישאר בעילום שם. ״בכל הרמת כוסית במשרד מציינים בפנינו את האיכות שלנו, אבל כשצריך לדאוג לשכר הנשחק שלנו, אף שר לא הולך למשרד האוצר ודופק על השולחן. עבור כל השרים זה משרד של חיים נוחים עם קידום פוליטי אישי שלהם. איש מהם לא דואג לנו. אולי זה פשוט משום שהם רואים שבכל מכרז לקורס צוערים ניגשים 2,500 צעירים חדורי מוטיבציה. אז הם אומרים לעצמם, למה שנעלה את השכר? גם ככה יש ביקוש".

תגיות

84 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

84.
גם אני עזבתי-אבל השכר זו לא הבעיה היחידה
גם אני עזבתי את משרד החוץ לפני כמה שנים. אכן, לדעתי, המשרד מתוקצב בחסר. אם נעזוב את המשכורות, תקציב העבודה של שגרירות קטנה הוא מגוחך-כל פעולות התרבות וההסברה מתוקצבות (במקרה הטוב)בכמה עשרות אלפי דולרים לשנה ! ולך תשנה עם זה את התדמית של מדינת ישראל בעולם. אבל בעיה לא פחות חמורה היא ההתנהלות של המשרד עצמו ושל הועד. כחצי מעובדי המשרד אינם עובדים מקצועיים, כלומר הם לא עברו את המיונים הקפדניים לקורס צוערים אלה נקלטו במשרד כנהגים, מזכירות, עובדי דואר וכדומה ועוברים (אחרי צבירת ותק במשרד)קורס פנימי של המשרד אשר מסמיך אותם לייצג את מדינת ישראל כדיפלומטים בחו"ל. אין דבר מתסכל יותר לאדם בעל תואר שני אשר עזב תפקיד ניהולי ועבר מיונים קפדניים לקורס צוערים (בזמני התקבלו לקורס פחות מאחוז אחד מהמתמודדים) מאשר להפסיד בתחרות על מינוי לתפקיד דיפלומטי לנהג/מזכירה בעלי רמת אנגלית של כיתה ו'. ולא, לא מדובר במקרים בודדים אלה בכלל -תמיד כאשר יתמודד צוער מול עובד "ותיק" הוא יפסיד ואתם מוזמנים לבדוק את אחוזי ההצבעה לצוערים מול עובדי משרד בפרוטוקולים של ועדות המינויים-אם תמצאו כאלה. כל עובדי המשרד יודעים שועדות המינויים הם בדיחה ועד שלא ישב בועדה נציג של נציבות שרות המדינה או שופט בדימוס בעל זכות וטו להפסיק את הקומבינות של הועד מול ההנהלה כלום לא ישתנה. מעבר לכך, לא יזיק למשרד לאזן בין התנאים של העובדים שלו. דיפלומט באנגולה בהחלט לא יכול לשרוד עם שכר של 5000$ נטו (מדובר באחת המדינות היקרות בעולם) אך מדוע מקבילו (עם אותו הותק והדרגה) משתכר 7000-8000$ נטו בברלין אשר זולה יותר מתל אביב. ועוד לא דיברנו על שגרירים המשתכרים לעיתים יותר מ-10000 $ נטו כאשר כל אבל כל הוצאותיהם משולמות. המשרד גם לא ממהר (בלשון המעטה) לטפל בהתנהלות לא ראויה של דיפלומטים, רק לפני מספר חודשים נתפס שגריר בזיוף קבלות! (טענת ההגנה המקורית-אישתי עשתה זאת ללא ידיעתי)-איך המשרד מטפל במקרה זה אשר בהחלט איננו מקרה בודד. לסיכום, יש במשרד אנשים מצוינים אשר הגיעו לשרות החוץ מיתוך שליחות, אבל המשרד כגוף הוא גוף "חולה" ומין הראוי להציף את כל הבעיות ולא רק את אלה שנוח לועד/הנהלה להציג בתיקשורת.
צוער לשעבר  |  23.03.14
83.
מגיב 77 - אין סיכוי שהיית שליח!
כל כך הרבה שטויות ורוע בפיסקה אחת. בשגרירות (בשתיים שהייתי, שתי שליחויות, לא יודעת לגבי כל העולם) עובדים לפחות חמישה ימים בשבוע, הרבה פעמים שישה. לפחות כמו בארץ, הרבה פעמים יותר. נכון שזה נחמד לא לעבוד ביום ראשון, אבל ניסית פעם להכין שבת כשאתה מגיע הביתה ביום שישי ברבע לחמש אחה"צ? וזו רק אני, המזכירה (עו"ד בארץ, תודה ששאלת), בעלי השליח מגיע קצת לפני קידוש. וחבר שלנו, הקונסול, בטלפון כל הסופ"ש, אי אפשר לנהל איתו שיחה רצופה, כי בדיוק נמצאה גופה של ישראלי באיזה מלון והוא צריך לאתר את המשפחה, לדאוג להטסתה לארץ, וזה תמיד בסופ"ש שלא נדע, אבל מי סופר. גם אם אתה כ"כ מושחת כפי שכתבת בתגובה שלך (לשמחתי לא נתקלתי בתופעות כאלו בשתי השגרירויות בהן עבדתי) אתה אמור להיות קצת יותר אינטליגנטי בשביל לכתוב את זה כאן. או שאולי אתה לא באמת קיים? חבל שבעלי אינטרסים מכפישים ציבור שלם של אנשים טובים ומסורים. אנחנו לא תמיד הכי מסכנים בעולם, אבל לכל השואפים למשכורת של עובד מדינה, גם אם הוא שליח בחו"ל, אני ממליצה לכם בחום לשאוף ליותר... אנחנו מקריבים הרבה, ומקבלים הרבה פחות. בטח לא מוערכים ומתוגמלים בהתאם לעבודה שעושים, ולמחירים שהילדים והמשפחות משלמות. מקבלים סיפוק מהעבודה, נהנים מהחוויה המשפחתית, ומחכים כבר לחזור לארץ.
אשת שליח בחו"ל , מזרח  |  21.02.14
82.
40 שנות נסיון עם משרד נחוץ
קרוב לארבעים שנה שאני עובד עם משרד החוץ. תמיד בענייני יוזמות הסברתיות. עברתי בשנים האחרונות ב 45 נציגויות. תמיד בענייני פרוייקט אחד, אותו אני מנהל ברחבי תבל. ואכן ידידים הרבה לי מקרב הדרגים הבכירים במשרד, ולעתים מתגלגלת שיחה, גם בעניינים החורגים מהפרוייקט שלי. הנה זה מקרוב, קיבלתי מייל מאחד הבכירים במשרד. בן 52. מוכשר כשד, עובד ממש סביב השעון ו...גם בשבתות. לא קרה שאבוא אליו עם רעיון והוא ישיב פני ריקם או ישיב: אין לי זמן. ולפתע מייל. בדיוק בעת פגישתי עם השגריר רון פרוסאור. מה הוא כותב לי במייל? עמוס, נשברתי. אי אפשר לעבוד בתנאים האלה. מה הם חושבים שם באוצר, שאני ילד? שאין לי משפחה, שאינני עובד ממש סביב השעון? עמוס, תמצא לי מקום עבודה בחוץ (כשהוא כתב בחוץ, הוא התכוון מחוץ ל...משרד החוץ). שבתי ארצה. שוחחתי עם מקורב, המשמש כבכיר בגוף גדול בתחום התקשורת, המעסיק כ 2000 עובדים. סיפרתי לו על ייחודו של ידידי במשה"ח, מסירותו, כוחותיו והתנאים הבלתי אפשריים של שכרו. לא ידעתי אז את משכורתו. גם לא שאלתי. מקורבי דחה את בקשתי כהרף עין: "על איזו משכורת הוא מדבר?". היות ולא ידעתי דבר על משכורת ידידי הבכיר (כיום ראש נציגות). אמרתי: "לדעתי הוא יסכים להתחיל אפילו ב 12,000 ש'. אחר כך תעמוד על יכולותיו, ותשלם לו כמגיע לפי תפוקותיו". מקורבי צחק ממני: עמוס, אתה יודע שאצלנו מתחילים ב 9,000 ש' לחודש. זה שיש לו נסיון של עשרות שנים והכישורים שסיפרת לי – זה ממש לא לעניין. יתחיל. יוכיח עצמו, יתקדם". חזרתי לידידי במשרד וסיפרתי לו על כשלוני בהשגת עבודה עבורו. הוא שתק, הכניס את ידו לכיס האחורי במכנסיו, שלף משם תלוש משכורת ובלא אומר ודברים מסרו ליד. הסתכלתי בתלוש הגדול הזה (כאשר אני הייתי עובד מדינה לפני ארבעים שנה, היה זה תלוש בגובה של שני סנטימטר , עם שלוש ארבע שורות). השורה האחרונה היתה 4992 ש' נדהמתי. הגבתי רק בהומור מאולץ: 4992, טוב, זה בטח לשבוע... מאז לא התביישתי ושוחחתי עם שגרירים, סמנכ"לים וראשי מחלקות וממש נדהמתי. איך זה יתכן שאנשים כה בכירים, כה מוכשרים נמצאים ברמת שכר כה נמוכה. שאלתי את אחד השרים בממשלה, כיצד זה יתכן: השיבני: כן, בארץ מקבלים שכר רעב. .בחו"ל הם מקבלים פי עשרה. ואחר כך לאט השר באזני: אבל לך דבר עם פרחחי האוצר. כל אחד מחכה לג'וב של תשובה, או פישמן. בעוד כמה שנים הוא יישב על מיליון שקל בשנה, אז מה איכפת לו מעובדי משרד החוץ. בסך הכל איזה 400-500 אידיאליסטים. הם לעולם לא ינהלו מאבק עובדים אמיתי. זה ממש לא בראש שלהם. לא אטעה אם אומר: אני מכיר מאות עובדים. רבים מהם כבר פנסיונרים. את כבודם לקחו מהם. אבל דבר אחד לא יקחו מהם: את המסירות, הכשרון והעבודה בתנאים קשים ביותר. זה מקרוב שוחחתי עם סמנכ"ל מוערך. ניסיתי להיות פרקליטו של השטן. העליתי טענות של אפצלוחעס. הוא שיכנע אותי שהשכר שלו הוא מביש, ואז שלפתי טענה מוחצת: אל תשכח שהתגמול הלא חומרי הוא חשוב לעין ערוך מהתגמול החומרי שאתם מקבלים. מה הוא התגמול הלא חומרי שלך, שאלני. השיבותי: העניין, האחריות, יכולת ההשפעה, העובדה שאתה עובד למען עניין לאומי, ערכי ... כך אני. השיבני ידידי מניה וביה., זה נכון, אבל תיגש למשביר המרכזי בירושלים ותראה שם גברת מבוגרת אחת, המוכרת את מוצרי ים המלך בדלפק, אז תגיד לי אם הכבוד וההערכה שאתה וחבריך רוכש לי שקולים כנגד ההכרח שאשתי - שאתה קראת לה גברת היז אקסלנסי - נאלצת לעמוד על רגליה יום יום ולמכור את מרכולת מוצרי אהבה...
עמוס רמון , תל אביב  |  01.02.14
80.
אנסה להגיב לחלק מהמגיבים שאינם יודעים את העובדות:
כותבים כאן על נציגויות מנופחות. הנציגויות הישראליות הן הקטנות ביותר ברוב המדינות. בדרך כלל כל נציג ממלא מספר פונקציות שבשגרירויות האחרות כל אחת היא תקן כמו למשל קונסול וקצין מנהלה או קונסול וסגן שגריר וכן הלאה. העובדה היא שהאחוז מהתל"ג שישראל משקיעה במערך החוץ הכי קטן מכל מדינות ההשוואה. אנחנו אוהבים להתהדר שאנחנו משקיעים הכי הרבה במו"פ אבל מסתבר שאנחנו משקיעים הכי קצת בדיפלומטיה. יש גם המציעים לסגור או לצמצם נציגויות ולעשות הסברה באינטרנט. מגיבים אלו שוכחים שיש פעולות שחייבות להיות פיזית במדינה כגון טיפול בישראלים ומתן שירותים קונסולריים שבחלק מהנציגויות זה עיקר העבודה. מעבר לכך אין תחליף לפגישות עם פוליטיקאים, עיתונאים ומובילי דיעה כמו גם הופעה בפני קהלים. יש כמובן גם את כל הצד העסקי של ארגון משלחות עסקיות וביקורים. אין תחליף לנוכחות על הקרקע. ימי עבודה. ובכן מגיב 72, איננו עובדים 4 ימים בשבוע. אנחנו עובדים ביום שישי ומעבר לכך בלא מעט ימי ראשון יש אירועים שדורשים את נוכחותנו. זה לפני שדיברתי על הערבים הרבים בהם אנו נאלצים להשתתף באירועים. שעות נוספות? הצחקתם אותנו. כולם יודעים טוב מאוד להסתכל לשני בצלחת אבל הנתונים שהוצגו כאן הם חלקיים. ציינו שכר של 18,200 אבל שכחו לציין שמשום מה אנחנו ממוסים בכמעט 50% מהשקל הראשון. למה? ככה. תוסיפו לזה ביטוח לאומי ופתאום שכר הנטו שלנו מקביל לשכר של מי שמשתכר בארץ כ-13K. צעד ראשון יהיה להשוות את המיסוי שלנו לכל ישראלי אחר. כמובן שאין נקודות זיכוי כמו שיש בארץ. עוד אפליה שאני אפילו לא בטוח שהיא חוקית היא שלצורכי פנסיה ושאר ההטבות מפרישים לנו לפי שכר "צל" בארץ. זאת אומרת אני אולי מרוויח ברוטו 18 אבל מפרישים לי לפנסיה לפי 5-6. היה כאן מי שתהה למה בני הזוג לא עובדים. ובכן ראשית גם אם יעבדו הם ירוויחו פחות מ-6,000 ש"ח אולם לא בכל מקום צריכים עובדי עמ"י ולא כל בן/בת זוג רוצים להיות פקידים. מדובר באנשים משכילים שהתפתחותם המקצועית בארץ נגדעת והם אינם מגיעים למימוש פוטנציאל השכר והקריירה שלהם. גם בתקופות ישראל קשה להם למצוא עבודה וכמובן שהקידום המקצועי שלהם תקוע. יש לנו עוד עלויות רבות שפתאום "נשכחות". אין לנו הורים או בני משפחה שיכולים לעזור שלא לדבר על העובדה שפשוט קשה לא להיות איתם. איננו מקבלים (מלבד ראש הנציגות) רכב. את האוטו בארץ צריך למכור בלחץ ולהפסיד כסף במכירה ואותו הדבר עם החזרה לארץ צריכים למכור בלחץ את הרכב שקנינו בלחץ. מדובר פה על הפסד ישיר של אלפי ואף עשרות אלפי שקלים. כמובן אין אחזקת רכב. נכון שאם נוסעים רחוק מחוץ לעיר השירות מקבלים החזר נסיעות אבל אחרי המיסוי הדרקוני בדרך כלל עדיין נמצאים מופסדים. וזה בלי לדבר על נסיעות רבות בתוך העיר שהן על חשבוננו. בעבר אמרו שהשכר בחו"ל מאפשר לחסוך ומפצה על השכר המגוחך בארץ. כיום זה לא כך. השכר בחו"ל נשחק והשכר בארץ אינו מוצמד לשכר פקידי האוצר או מתקרב אליו (סולם "כלכלנים"). אני בפירוש כאן כי אני יכול להרשות זאת לעצמי אבל לא לאורך זמן. ציונות זה יפה, העבודה חשובה ומעניינת אולם כנראה שגם אני אחזור לשוק הפרטי אחרי השליחות הזו.
דיפלומט , חו"ל  |  29.01.14
לכל התגובות