אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בני שטיינמץ רוצה לקנות מתשובה את מאגרי כריש ותנין

בלעדי לכלכליסט

בני שטיינמץ רוצה לקנות מתשובה את מאגרי כריש ותנין

נציגיו של שטיינמץ ובכירי קבוצת דלק נפגשו כמה פעמים, ודנו ברכישת מאגרי הגז שיצחק תשובה התחייב למכור. שטיינמץ היה בעבר מבעלי מאגר תמר ומחזיק ברישיונות ל־5 מאגרים, שאחד מהם התגלה כעקר והסב לו הפסד של כ־40 מיליון דולר

29.01.2014, 06:45 | ליאור גוטמן

בכירי חברת BSGR שבשליטת איש העסקים בני שטיינמץ נפגשו בשבוע האחרון עם בכירי קבוצת דלק והתעניינו ברכישת מאגרי הגז כריש ותנין. כך נודע ל"כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

בני שטיינמץ בני שטיינמץ בני שטיינמץ

בין הצדדים נערכו לפחות שתי פגישות ונידונה בהם האפשרות ש־BSGR תרכוש יחד עם שותפים מחו"ל את המאגרים. בדיונים עלתה האפשרות שהרוכשים הפוטנציאליים יקימו מערכת הולכה עצמאית לחופי ישראל.

כפי שנחשף ב"כלכליסט", בחודש שעבר הגיעו בכירי דלק, יחד עם שותפתם האמריקאית נובל אנרג'י, להסכמות עקרוניות עם הממונה על הגבלים עסקיים דיויד גילה על מכירת מאגרי תנין וכריש. בתמורה יקבלו השותפות פטור מהסדר כובל על מאגר תמר שבשליטתן. החברות הן גם שותפות בבעלות על מאגר לווייתן, שפוטנציאל הגז שלו נחשב לכפול מזה של תמר.

יצחק תשובה, צילום: עמית שעל יצחק תשובה | צילום: עמית שעל יצחק תשובה, צילום: עמית שעל

ל"כלכליסט" נודע כי במשא ומתן עלה נושא השווי של שני המאגרים, אך הצדדים טרם הגיעו להסכמה בנושא משום שכמות הגז הטבעי בהם טרם הוכחה סופית. לפי אומדני נובל אנרג'י, קבלנית הקידוח במאגרים, נפח הגז בהם עשוי לעמוד על כ־60 מיליארד מ"ק גז טבעי (BCM) – כ־6.5% מעתודות הגז המוכחות של ישראל.

תשובה ונובל אנרג'י נמצאים במגעים עם חברת וודסייד האוסטרלית למכירת 25% ממאגר לווייתן תמורת 3–2.7 מיליארד דולר. בהשוואה לעסקה זו, השווי המשותף של כריש ותנין עשוי להגיע לכ־1.34 מיליארד דולר. עם זאת, הבעלים הנוכחיים של המאגר טרם השלימו את הפיתוח, כך ששווי העסקה עשוי להיות נמוך משווי המאגר.

בסביבת שותפות לווייתן מספרים שבשבוע האחרון נעשו כמה פניות וגישושים על מכירת המאגרים, אולם המגעים מול אנשי שטיינמץ נראים כבעלי פוטנציאל טוב יותר. עלות פיתוח המאגרים עלולה להגיע לכמה מיליארדי שקלים, ולשטיינמץ יש היכולת הכלכלית לעמוד בכך.

תחום חיפושי הגז אינו זר לשטיינמץ. בעבר הוא החזיק ב־5% מהבעלות בתמר יחד עם הגיאולוג יוסי לנגוצקי. השניים נקלעו לסכסוך ולאחר שלא השקיעו כסף במיזם, ב־2008 סוכם שחלקם בשותפות יעבור לתשובה ולנובל אנרג'י. באוקטובר זכה לנגוצקי בתביעת בוררות נגד שטיינמץ, שחויב לפצותו ב־51 מיליון שקל. שטיינמץ ערער על ההחלטה. לפי הערכות במשק, צפויות השותפות בתמרלרשום רווח של 15 מיליארד דולר ב־30 השנים הבאות.

שטיינמץ גם מחזיק, באמצעות חברת נמקס אויל, ב־42.5% מהבעלות על חמישה רישיונות לחיפושי גז. בשנה שעברה דיווחו השותפות ברישיונות על כישלון בקידוח ישי, שעלה להן בהפסד של כ־100 מיליון דולר.שטיינמץ נמצא בדין ודברים עם רשות המסים בנוגע לעסקיו וחבות המס שלו לכאורה למדינה.

דלק ובני שטיינמץ סירבו להגיב.

תגיות