אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רק תחנות כוח חדשות ימכרו חשמל בתעריף תחרותי שייקבע במכרז צילום: נמרוד גליקמן

בלעדי לכלכליסט

רק תחנות כוח חדשות ימכרו חשמל בתעריף תחרותי שייקבע במכרז

ועדת יוגב תמליץ לפצל את מודל מכירת החשמל: תחנות כוח חדשות ימכרו חשמל למערכת הארצית בתעריף תחרותי שייקבע במכרז, ואילו תחנות קיימות ובהן חברת החשמל ימשיכו למכור חשמל ללקוחותיהן בדומה למצב כיום, במחיר לפי שיקול דעתן

30.01.2014, 19:50 | ליאור גוטמן

ועדת יוגב, שפועלת בימים אלו לגיבוש רפורמה במשק החשמל, משנה את מודל מכירת החשמל ושוקלת להמליץ על פיצולו: תחנות הכוח הקיימות, בהן חברת החשמל, ימשיכו למכור ישירות ללקוחות, ואילו תחנות הכוח החדשות ימכרו דרך מערכת ארצית בתעריף שייקבע במכרז יומי.  

קראו עוד בכלכליסט

לדוגמה, חברת החשמל תמשיך למכור ללקוחות פרטיים לפי תעריף שתקבע רשות החשמל, כנהוג כיום, ואילו תחנות הכוח הפרטיות הקיימות, כמו דוראד, ימכרו חשמל לגופים שהתנתקו מחברת החשמל כמו שטראוס או אסם.

לעומתן, התחנות החדשות שיוקמו יצטרכו לעבוד מול מנהל מערכת ארצי שיבצע מכרז (POOL) לפחות פעם ביום. במסגרת המכרז יוכלו כל בעלי התחנות להציע חשמל במחיר שונה, מנהל המערכת יבחר את המחיר הנמוך ביותר, וכל מי שמוכר חשמל במסגרת המערכת ייאלץ "ליישר קו" עם התמחור שנקבע לאותו יום.

המכרז ייצור מעין תחרות על מחיר החשמל, שתתגלגל לכיסם של לקוחות הקצה של תחנות הכוח - מוסדות וגופים שרוכשים מהן חשמל. התעריף שייקבע במכרז לא ישפיע על תעריף חברת החשמל ותחנות הכוח הקיימות.

אילוסטרציה, צילום: בלומברג אילוסטרציה | צילום: בלומברג אילוסטרציה, צילום: בלומברג

הרעיון המקורי של ועדת יוגב היה שניהול המערכת הארצית ייצא מידיה של חברת החשמל, וכל בעלי תחנות הכוח - חדשות או ישנות - ישתתפו במכרז היומי.

כאן נתקלה הוועדה בבעיה מבנית: בעלי תחנות הכוח הפרטיות, כמו אדלטק או דוראד, כבר התקשרו בהסכמים עם מממנים או עם לקוחות קצה הכוללים תעריף מובטח. לו היו כופים עליהן השתתפות במכרז הן היו נקלעות למצב בלתי אפשרי, שבו החוק מחייב אותן למכור חשמל במחיר שנקבע במכרז, ומנגד הן חתומות על הסכמים המחייבים אותן למכור חשמל בתעריף אחר - שפעמים רבות אף קיבל את תמיכת המדינה בתהליך הקמת התחנה.

הגופים המממנים, לרבות בנקים ומוסדיים, הזהירו שאם יכפו מכרז על תחנות הכוח הקיימות הם לא יעניקו מימון להקמת תחנות כוח חדשות, ואף יתבעו את המדינה על שינוי הרגולציה בדיעבד. לפיכך ועדת יוגב תפצל כאמור את מודל המכירה.

כדי לפצות את מנהל המערכת הארצי מ"הפסד" השתתפותן במכרז של תחנות הכוח הקיימות, המדינה תטיל עליהן עלויות השתתפות במערכת החשמל הארצית, שעשויות לנוע בין 250 מיליון שקל למיליארד שקל בשנה.

יצרני החשמל הפרטיים הביעו תרעומת על המהלך, וטענו שהוא יקפיא הלכה למעשה את התחרות במשק. תחנות הכוח הקיימות טוענות כי הדבר אמנם יבטיח את הכנסתן, אך גם יגביל את האפשרות שלהן להתפתח ולמכור ללקוחות קצה חדשים.

כמו כן, מאחר שחברת החשמל תמשיך למכור ללא מכרז, הרפורמה לא תוביל להוזלת החשמל ללקוחות פרטיים.

כפי שנחשף ב"כלכליסט", תחנת הכוח דוראד הגישה בקשה למכור גם ללקוחות קצה פרטיים ולא רק לגופים גדולים, אולם הבקשה נחסמה ולעת עתה היא מוקפאת.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה