אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אנדרו אביר: "קביעת שער רצפה לדולר - לא מתאים לכלכלת ישראל" צילום: מיקי אלון

אנדרו אביר: "קביעת שער רצפה לדולר - לא מתאים לכלכלת ישראל"

אביר, שאחראי על השקעת יתרות מטבע החוץ של בנק ישראל בראיון לרויטרס: "בנק ישראל מחויב למנוע את עלייתו של השקל באמצעות מדיניות של התערבות בשוק". הדולר היציג נותר ללא שינוי על 3.49 שקלים, היורו היציג ירד ב-0.2% ל-4.75 שקלים

30.01.2014, 15:37 | מיקי גרינפלד

יום לאחר הכרעת הפד על צמצום נוסף של רכישות האג"ח החודשיות , הדולר נסחר ביציבות מול השקל ושערו היציג נקבע על 3.49 שקלים. היורו ירד ב-0.2% ושערו היציג נקבע על 4.75 שקלים.  

קראו עוד בכלכליסט

אנדרו אביר, ראש פעילות השווקים של הבנק המרכזי של ישראל והאדם שאחראי על השקעת יתרות מטבע החוץ של בנק ישראל, אמר לסוכנוית רויטרס כי בנק ישראל מחויב למנוע את עלייתו של השקל באמצעות מדיניות של התערבות, ושמהלך להגבלת ערכו של המטבע - כפי עשו לאחרונה כמה מדינות - אינו מתאים לישראל במצבה הנוכחי.

רויטרס מדווח בכתבה כי השקל רשם ב-2013 את אחד מהביצועים הטובים בעולם עם עלייה של 9% נגד הדולר. מבחינת הבנק המרכזי, חשובה עוד יותר העלייה של 7% ברשם השקל מול סל המטבעות העיקריים.

אביר אמר לרויטרס כי "אף שהבנק לא שולל אפשרות של שער רצפה בכל מצב, הרי שהצעד לא נראה מתאים לכלכלת ישראל כיום". שווייץ הגבילה את שער הפרנק השוויצרי ב-2011 לאחר שהמטבע עלה ב-35% נגד היורו מאז 2007 והיה חשש לדפלציה. גם הצ'כים התחייבו בנובמבר האחרון למכור קורונות כדי לשמור על שער של 27 קורונות ליורו בניסיון לעודד את הצמיחה ולבלום פלציה. ברויטרס מציינים כי בישראל מתנהל מזה זמן דיון ציבורי בחיוניותו של מהלך דומה.

"אנו ממשיכים להנהיג מדיניות של התערבות בשוק המט"ח ולעיתים עלינו להזכיר זאת לשוק. צריך לשים קצת כסף על השולחן כדי להזכיר לאנשים עובדה זו. בתקופה שבין חודש מאי לסוף 2013, הצליח הבנק המרכזי לבלום את קצב עליית ערך המטבע באמצעות התערבויות קטנות יותר מאלה שבהן נקט בשנים 2009-2008 וב-2009", אמר אביר בשיחה עם רויטרס.

אנדרו אביר, צילום: מיקי אלון אנדרו אביר | צילום: מיקי אלון אנדרו אביר, צילום: מיקי אלון

הפדרל ריזרב האמריקאי, הודיע אתמול בערב על ביצוע שלב נוסף בצמצום התוכנית לרכישות חודשיות של איגרות חוב, שקיבלה את השם הקלה כמותית. הפד החליט להפחית את קצב רכישות האג"ח החודשיות ב-10 מיליארד דולר ל-65 מיליארד דולר, וזאת על רקע שיפור בכלכלה העולמית ושוק העבודה האמריקאי. אחרי הודעת הפד התגברו הירידות במדדים המובילים.

במחלקת המחקר של FXCM ישראל מציינים הבוקר כי בימים האחרונים היו ספקות האם הבנק הפדרלי אכן יבצע את המנה הבאה בצמצום."נראה שמה שמנחה את הבנק הפדרלי הינו המצב הכלכלי בארצות הברית ולא השפעת מדיניותו על שווקים אחרים בעולם. לפיכך, אם לא יגיע משבר בקנה מידה גדול יותר, הבנק ככל הנראה ימשיך לבצע מדי חודש צמצום נוסף של רכישוח האג"ח", אומרים ב-FXCM. 

"השקל ממשיך להפגין עליונות למול הדולר, וזאת למרות התערבויותיו של בנק ישראל, שלא מצליחות להטות את השוק או לייצר הרתעה פסיכולוגית בקרב הספקולנטים. למעשה, למרות מתווה הצמצום הדולר מגלה חולשה למול המטבעות של המדינות המפותחות, לרבות השקל. כעת הסכנה לשבירה מטה גבוהה. ירידה מתחת ל-3.47 עשויה לסלול את הדרך לשפל חדש מתחת ל-3.45", מוסיפים ב-FXCM.

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים והשקעות, אומר היום כי באפשרות בנק ישראל להמשיך ולפעול למיתון השפעת עודפי ההיצע, אולם מהלכים אלו יחייבו את הבנק להגביר ולהרחיב את היקף פעילותו. "בתקופה בה הצמיחה הגלובלית מאויימת חשופה להשפעות ההאטה באסיה בכלל ובסין בפרט, באירופה מחזרים אחרי הייצואנים הישראלים בהצעות נדיבות של עלויות ייצור ומיסוי נמוכות, ייסוף השקל והפגיעה המתמשכת ברווחיות הייצוא בישראל מאיימת על עתיד התעשייה המקומית", אומר פריימן.

תגיות