אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

האם יש פיתרון להקפאת הבנייה בקיבוצים?

התנועה הקיבוצית נאבקת בהקפאת הבנייה שהטילה עליה רשות מקרקעי ישראל ב-2012. עיקר המחלוקת קשורה לתשלום דמי ההיוון על הקרקע. הקיבוצים מבקשים לשלם כמו במגזר העירוני. ברשות מקרקעי ישראל מציעים פיתרון שלטענתם "מייצר שוויון חברתי בישראל"

01.02.2014, 08:10 | עוזי בלומר

ביום רביעי האחרון התכנסו מאות מאנשי התנועה הקיבוצית במועדון "צוותא" בתל אביב לכנס מחאה נגד הקיפאון בהסדרת נושא קרקעות הקיבוצים. משבר הקרקעות בין הקיבוצים לרשות מקרקעי ישראל נמשך מספר שנים, כאשר משנת 2012 הוקפאה הבנייה בקיבוצים, על רקע הסכמי שיוך דירות החברים, שנחתמו בתוך הקיבוצים. ההקפאה מונעת בניית יחידות דיור חדשות בקיבוצים, היא מונעת גם השכרת יחידות קיימות, וחשוב מכך - מונעת הפשרת קרקעות חקלאיות לבנייה, מה שעשוי להכניס סכומי עתק לקופות הקיבוצים.

עיקר המחלוקת קשורה לתשלום דמי ההיוון על הקרקע. הקיבוצים מבקשים לשלם שלושה אחוזים ושלושת רבעי מערך הקרקע, כנהוג במגזר העירוני. לעומת זאת, רשות מקרקעי ישראל דורשת לשלם לפחות שליש מערך הקרקע.

מזכיר התנועה הקיבוצית איתן ברושי, אומר שהקיבוצים רוצים כבר להסדיר את סוגיית קרקעותיהם עם רשות מקרקעי ישראל, אחרי עשרות שנים של מגעים שהוחמצו. לדבריו, בטווח הקצר ניתן לבנות בקיבוצים אלפי יחידות דיור למכירה או להשכרה, ובכך להקל על מצוקת הדיור בארץ.

שמאי המקרקעין ארז כהן אומר, שבעוד שהבניה וההשכרה בתוך הקיבוצים הם פתרונות לטווח הקצר והבינוני, מדובר בכמות של כמה אלפי יחידות דיור בלבד, כך שההיקף הכספי של המהלך החסום הזה אינו גבוה במיוחד.  לעומת זאת, הפשרת הקרקע החקלאית שווה לקיבוצים ולמדינה מאות מיליוני שקלים. בכל מקרה, גם אם וכאשר מהלך ההפשרה יאושר, מדובר בתהליך ארוך שיושלם רק כעשר שנים מרגע שיתחיל לנוע.

לדברי ד"ר סנדי קדר, מרצה למשפטים מאונ' חיפה, וראש "האגודה לצדק חלוקתי", הקיבוצים צריכים לשלם את מלוא שווי היוון הקרקע כי אין כל סיבה להעדיף אותם על פני אזרחים אחרים במדינה. הוא מוסיף, שאם בסופו של דבר יקבלו הקיבוצים הקלות כלשהן בתשלום דמי ההיוון, תפנה "האגודה לצדק חלוקתי" לבג"ץ.

ומה אומרים ברשות מקרקעי ישראל? עדיאל שמרון, מנהל מחוז מרכז ברשות, אומר שמדובר ב"סערה בכוס מים". שמרון מציין, שמתוך כ-2,000 בקשות להיתרי בניה נחתמו כבר כ-1,800. הבעיה רלוונטית לכ-300 היתרים, יש לה פתרון כספי, ולמרות שאינו מקובל על התנועה הקיבוצית, הוא פתרון שמייצר שוויון חברתי בישראל.

התנועה הקיבוצית נאבקת בהקפאת הבנייה מצד רשות מקרקעי ישראל (בתמונה - קיבוץ נחשולים) , צילום: הילה ספאק התנועה הקיבוצית נאבקת בהקפאת הבנייה מצד רשות מקרקעי ישראל (בתמונה - קיבוץ נחשולים) | צילום: הילה ספאק התנועה הקיבוצית נאבקת בהקפאת הבנייה מצד רשות מקרקעי ישראל (בתמונה - קיבוץ נחשולים) , צילום: הילה ספאק

תגיות

19 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

19.
לכל המתלהמים
רק כמה עובדות: א)לא מדובר על קרקע חקלאית, אלא על קרקע שהקיבוץ שילם עליה כל השנים ויועדה לבניה. מי ששילם אלא אותם האנשים שעכשיו מבקשים להוון את הבית. למה בן אדם צריך לשלם פעמיים על אותה אדמה? ב)אגודות שיתופיות בעיר שקיבלו אדמות במקומות כמו רח' פרישמן בתל אביב, הצפון הישן בתל אביב, ברחביה, הרצליה פיתוח, צהלה וכ'ו. מהמקומות הכי יקרים בארץ, העבירו את האדמות על שמם של חברי האגודה בשנות ה90 בדמי היוון של 3.75%. מדוע צריך קיבוצניק שיושב בנגב לשלם 33% או 91% על אדמה שכל השנים שילם עליה, והעירוני מצהלה רק 3.75%?
לידע כללי  |  14.02.14
18.
הקיבוצניקים הם שומרי הארץ האמיתיים.
בזמן שכולנו נהרנו לעיירות הגדולות הם נשארו במקומות נידחים ובעמל רב הפריחו את מקום מושבם. לולא ההתיישבות מקומות אלו היו מיושבים ע"י בני עמינו אז מה פתאום אתם נזכרים לקנטר את הקיבוצים האם אתם לא חושבים שזו כפיות טובה מצידינו לנשל אותם מזכויותיהם המוצדקות.
הפנתר  |  02.02.14
17.
נקמנות פוליטית ותו לא
רבותי קצת היסטוריה. שמרבית הקיבוצים קמו, ובהם גם קיבוצי הנדל"ן שבין נתניה לת"א, הם רכשו את הקרקע מכספם, עת האזור היה ביצות, שבהן בחרו הערבים לא לגור. בקוצר ראיה נדל"נית ומתוך ראייה אידאולוגית העבירו הקיבוצים את קרקעותיהם לקרן הקיימת לישראל או למדינת ישראל עם קום המדינה. הקיבוצים שילמו על הקרקע חכירה לדורות (49 שנים) וחכירות נוספות. מאחר והקרקע הייתה שלהם, נמסרה למדינה, שולמה במלואה, מבקשים הקיבוצים לשלם כיום כמו החוכר העירוני. אבל כשנותנים למתנחל, בנצי ליברמן, אחד מגדולי הקוזאקים בשטחים לנהל כיום את קרקעות המדינה. העבר אינו מעניין אותו ואת "הקשת המזרחית" או "ארגון לצדק חלוקתי". ההבדל היחידי בין הקבוצים לאנשי המושבות, שהאחרונים לא מסרו את הקרקעות הפרטיות שלהם למדינה. איש כיום אינו פוצה פה כנגד המושבות והמיליונרים, בעלי הקרקעות שבהן, אבל הקיבוצים, שבניהם משרתים את המדינה מזה כמאה שנה בחוד החנית הפכו בשנים האחרונות לקורבן התורן של רדיפת הימין הקפיטליסטי והמזרחיים. טלו קורה מבין עינכם, אנשים רעים, בושה וחרפה.
מוישקי , ספר  |  02.02.14
לכל התגובות