אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פוקס־לבייב: הצלחה פיננסית, כישלון עסקי צילום: אוראל כהן

פוקס־לבייב: הצלחה פיננסית, כישלון עסקי

לב לבייב רשם רווח של 200 מיליון שקל על השקעתו המקורית בפוקס. בו בזמן, הניסיון המשותף שלו ושל פוקס לפתוח חנויות ברוסיה נכשל

02.02.2014, 12:54 | יניב רחימי

לב לבייב מכר בשבוע עבר 6.9% ממניות פוקסתמורת 86.4 מיליון שקל. הפצת המניות נעשתה במהלך המסחר בבורסה במחיר של 96 שקל למניה, המגלם דיסקאונט של 3.2% על מחיר המניה בשוק. אחרי המכירה מחזיק לבייב, באמצעות החברה הפרטית שבשליטתו ממורנד, ב־12.5% ממניות פוקס. 

קראו עוד בכלכליסט

מבחינה פיננסית, ההשקעה של לבייב בפוקס היא מוצלחת בכל קנה מידה. התמורה שיקבל תמורת שליש מאחזקותיו בפוקס, 86 מיליון שקל, שקולה לסכום ההשקעה של לבייב במניות פוקס בשנים 2005–2006. אז השקיע לבייב כ־86 מיליון שקל תמורת הקצאה של 20% מהון המניות של החברה.

נוסף על כך, מאז שלבייב הפך לבעל עניין בפוקס, החברה של הראל ויזל חילקה דיבידנדים בהיקף מצטבר של 245 מיליון שקל, כשחלקו של לבייב בעוגה הסתכם בכ־45.9 מיליון שקל. שווי השוק של יתרת המניות המוחזקות על ידי לבייב עומד כיום על 158 מיליון שקל.

בשורה התחתונה, לבייב יכול להיות מרוצה מהשקעתו בפוקס, כשהוא רושם רווח של כ־200 מיליון שקל, חלקו עדיין "על הנייר". עם כאלו תשואות בענף ההלבשה, מי צריך את הסיכון של תחום הנדל"ן היזמי?

לתפוס הזדמנויות

 בשיחה עם "כלכליסט" הסביר נדב גרינשפון, מנכ"ל קבוצת לבייב, את הגורם להפצת המניות: "נכנסנו להשקעה במהלך 2005–2006 כמשקיעים פיננסיים. אנחנו מלווים את פוקס כבר תשע שנים בתקופות טובות ופחות טובות. היתה הזדמנות לממש חבילה במחיר ראוי. זה חלק מהאסטרטגיה וניסיון החיים, מממשים אם השוק מאפשר".

זאת תובנה מעניינת. עד היום בעלי ההון ידעו לדקלם את האמרה השחוקה עד דק לפיה "מגייסים אם השוק מאפשר", בקבוצת לבייב המנגינה השתנתה ל"מממשים אם השוק מאפשר". זה הניסיון המר מהסדר החוב של אפריקה שבוקע מגרונו של גרינשפון, ונותר רק לקוות שבקבוצה של לבייב הפיקו את הלקחים המתבקשים.

הפצת המניות של לבייב מגיעה אחרי הדיווח על כך שהמגעים עם קרן אייפקס להשקעה בפוקס הסתיימו ללא תוצאות, דיווח שהביא לנפילה של 4.9% במניית פוקס. גם לאחר הפצת המניות, לבייב עדיין נחשב לבעל עניין בפוקס ומחזיק בכ־12.5% מהחברה. גרינשפון מספר על מערכת יחסים טובה עם הראל ויזל, בעל השליטה ומנכ"ל פוקס, ומתייחס בחיוב לעתיד החברה: "אני חושב שפוקס ממוצבת ובנויה להמשך צמיחה גם בשנים הקרובות, יש הנהלה מצוינת שצברה ניסיון ולמדה מטעויות".

לב לבייב, צילום: אריאל שרוסטר לב לבייב | צילום: אריאל שרוסטר לב לבייב, צילום: אריאל שרוסטר

כישלון מעבר לים

לצד ההצלחה הפיננסית של לבייב בפוקס, מוצנע כישלון עסקי של השותפות בחלקים שווים "פוקס־לבייב". בספטמבר 2006 נחתם הסכם לשיתוף פעולה בין פוקס ללב לבייב למכירות מוצרי פוקס ופתיחת חנויות ברוסיה ובמדינות חבר העמים. אלא שהפעילות לא הצליחה להתרומם, ובסוף 2012 הוחלט שלא להמשיך את פעילות החברה המשותפת ברוסיה.

בדו"חות פוקס צוין שההחלטה על סגירת הפעילות נבעה לצורך התאמה לאסטרטגיית החברה לגבי פעילות המותג FOX בחו"ל, שפועל באמצעות מכירה לזכיינים בחו"ל. הלוואה של 5.3 מיליון שקל שהעמידה ממורנד של לבייב לחברה המשותפת נמחקה בסוף 2012, ומאז לא קיימת פעילות כלשהי בחברה המשותפת.

גרינשפון התייחס לשני הכובעים של לבייב בפוקס, כבעל מניות וכשותף עסקי, ולוויתור שנעשה על הפעילות העסקית של החברה המשותפת לטובת הפעילות המקומית של פוקס: "הגענו עם פוקס להבנה ולהסכמה שנדרשות השקעות גדולות כספיות וניהוליות להגדלת הרשת עד להגעה למסה קריטית של כמה חנויות. היות שזה דרש זמן ניהולי יקר מהראל (הראל ויזל – י"ר) וההנהלה על חשבון פיתוח המותגים החדשים שפוקס הביאה לארץ, התקבלה החלטה משותפת למכור את הפעילות".

סגירת פעילות עסקית שלא מצליחה להניב את התוצאות המצופות אינה מאורע נדיר, אך וודאי שמדובר במהלך לא נעים ליזמים. אלא שבמקרה של לבייב, הוא יכול "להתנחם" ברווח של 200 מיליון שקל ולהתפלל לעוד עסקאות מסוג זה.

תגיות