אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחירי הדלק בינואר ירדו, רווחי המדינה ממס נותרו בעינם צילום: שאטרסטוק

מחירי הדלק בינואר ירדו, רווחי המדינה ממס נותרו בעינם

בחודש שעבר נרשמה ירידה של 0.7% במחירי הדלקים שבתי האב והתעשייה הישראלית משתמשים בהם. יו"ר מכון האנרגיה, יוסי רוזן: "הדבר מבליט את השיעור הגבוה של רכיב המיסוי שעלה ב־2.2% מינואר 2013"

03.02.2014, 08:42 | ליאור גוטמן

לאחר שנה של עליות מחירים, מדד האנרגיה של מדינת ישראל פותח את 2014 באופן מוצלח. מסיכום נתוני החודש האחרון עולה שבינואר 2014 נרשמה ירידה של 0.7% במחירי הדלקים שבתי האב והתעשייה הישראלית משתמשים בהם. כך עולה מנתוני מדד האנרגיה השנתי של מכון האנרגיה והסביבה ובשיתוף "כלכליסט". מדובר בירידה שאם תישמר לאורך כל השנה תחסוך לכל משק בית סכום של כ־40 שקל.

קראו עוד בכלכליסט

מדד האנרגיה, שהמדידה שלו החלה בינואר 2013, מפורסם בתחילת כל חודש, ומטרתו לצפות את השינויים בסל הדלקים במשק, כך שהוא ישמש כלי לקביעת מדיניות במשק האנרגיה בישראל.

יו"ר מכון האנרגיה, יוסי רוזן. שיעור המס עלה יו"ר מכון האנרגיה, יוסי רוזן. שיעור המס עלה יו"ר מכון האנרגיה, יוסי רוזן. שיעור המס עלה

לטענת מכון האנרגיה והסביבה, בחודש שעבר נרשמה ירידה ממוצעת של כ־2% ברכיב הדלקים של המדד החודשי שאליה הצטרפה ירידה נוספת של 0.87% במחירי הגז. יצוין שבין שלשום לאתמול ירד מחיר הבנזין שנמכר בתחנות הדלק בשיעור של 9 אגורות לליטר, מה שקיבע את מחיר ליטר בנזין (ברמת אוקטן 95 ובשירות עצמי) על 7.36 שקלים.

למרות הבשורות הטובות, שיעור המס האפקטיבי שחל על כיס בתי האב ממשיך לעלות, ולפי מכון האנרגיה והסביבה, שיעור המס האפקטיבי על סל הדלקים הגיע לרף של 52.7%, זאת לעומת 50.5% בינואר 2013 וכ־52% בפברואר 2013. "אף על פי שמדד האנרגיה לחודש פברואר משקף ירידה במחירי הדלקים, הדבר דווקא מבליט את השיעור הגבוה של רכיב המיסוי הממוצע המוטל על סך מחירי האנרגיה. שיעור זה גבוה ב־0.7% ביחס לחודש הקודם, ובהשוואה לשיעורו בינואר 2013 הוא גבוה ב־2.2%", אומר יוסי רוזן, יו"ר מכון האנרגיה.

 

פילוח ממוקד של סל הדלקים שנכלל במדד מכון האנרגיה והסביבה מעלה כמה מגמות מעניינות שמעידות אולי שהמשק הישראלי ונדנדת המחירים שלו הולכים ומתייצבים. הירידה ברכיב הדלקים במדד נבעה מירידה של כל מוצרי הדלק, ובכלל זה מירידה של 1.2% במחיר הבנזין, ירידה בשיעור של 6.8% במחיר הגפ"מ (גז פחממני מעובה, שמיועד לבישול או תדלוק מכוניות ייעודיות), ירידה של 1.5% במחיר הסולר, ירידה של 1% במחיר המזוט וירידה של 1.9% במחירי הקרוסין, הוא הדלק שמניע מנועי מטוסים.

שער הדולר, המטבע שבאמצעותו בתי הזיקוק רוכשים את הדלקים, נותר קבוע בחודש שעבר ונסגר ברמה של כ־3.49 שקלים.

בנוסף, נכון לתחילת פברואר, לא נרשם שינוי במחירי החשמל, כך שהשינוי הבא, אם יתקיים במועדו, צפוי להיות רק ברבעון השני של השנה ולאחר שרשות החשמל תקיים שימוע לכלל השחקנים במשק. התעריף הנוכחי למשקי הבית הוא 63.76 אגורות לקוט"ש.

מחיר הגז הטבעי, שהוא המניע מפעלי תעשייה, רשם בחודש החולף ירידה של כ־0.87%. יצוין שמחיר הגז הטבעי המובא בחשבון במסגרת מדד האנרגיה הוא מחיר הגז הטבעי המוצמד בדרך כלל למחיר המזוט (HFO) שמהווה מוצר תחליפי לגז טבעי לצורכי תעשייה.

תגיות