אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"המשבר בטורקיה מוריד הסיכויים לייצא אליה גז ממאגר לווייתן"

"המשבר בטורקיה מוריד הסיכויים לייצא אליה גז ממאגר לווייתן"

לפי גלעד אלפר, מאקסלנס ברוקראז', קשה להאמין שמדינה מוסלמית שנמצאת במשבר תחתום על עסקה כה גדולה עם מדינת ישראל. "זה אפשרי אבל זה מנוגד להיסטוריה ולניסיון"; כחלק ממאמץ להילחם במשבר הכלכלי, הקפיץ הבנק המרכזי בטורקיה לפני כשבוע את הריבית ב-5.5%

03.02.2014, 12:43 | שי סלינס

"המשבר הכלכלי - פוליטי בטורקיה מוריד את הסיכויים להתממשות האופציה של ייצוא הגז ממאגר לווייתן למדינה זו", כך לפי גלעד אלפר, אנליסט בכיר באקסלנס ברוקראז', בהתייחסות לעסקה להכנסת וודסייד כשותפה למאגר הגז הנמצא בסמוך לחוף ימה של ישראל. "עסקת וודסייד שצפויה להיסגר בימים הקרובים היא חיובית, אולם הגורם המכריע הוא טורקיה, והמצב שם דורש זהירות", אומר אלפר.

קראו עוד בכלכליסט

"הגורם המכריע האמיתי לגבי שווי המאגר לווייתן הוא האם הגז יימכר לטורקיה בצינור או האם רוב הגז יימכר כגז מונזל למזרח הרחוק", כותב אלפר בסקירה שהגיעה לידי "כלכליסט".

לפי אלפר החשיבות שהשוק נותן לשווי שעל פיו העסקה עם וודסייד תיסגר היא מוגזמת. "ברור שככל שהשווי יהיה גבוה לעומת העסקה הראשונית שסוכמה בתחילת 2013 כך רמת הביטחון של המשקיעים תעלה, האופטימיות תעלה והסנטימנט יהיה חיובי יותר. אולם, יש לזכור כי זוהי עסקה שקרוב לוודאי תכלול מרכיב אופציה מאוד מהותי. והאופציה הזו תהיה תלויה בצורת הייצוא של הגז".  

קידוח לווייתן קידוח לווייתן קידוח לווייתן

בנוסף מתייחס אלפר להערכת השווי המורכבת של המאגר בשל חוסר הוודאות באשר למחירי מכירה, שיעור ההיוון, ההשקעה הנדרשת, טווחי הזמן וגורמי הסיכון הפוליטיים. "הנזלה ומכירת גז למזרח הרחוק דורשת יותר מדי השקעות. היא כמובן מאוד רווחית אך במחירים הנוכחיים זוהי אופציה שלא יכולה לתת עוד אפסייד למחירי המניות", מוסיף אלפר.

דרמה בטורקיה: הבנק המרכזי העלה את הריבית ב-5.5% ל-10% כך הוחלט בתום ישיבת חירום של ראשי הבנק המרכזי במדינה. בתגובה קופצת הלירה הטורקית ב-3% מול הדולר שי סלינס, 18 תגובותלכתבה המלאה

"קשה לנו להאמין שמדינה מוסלמית שנמצאת במשבר תחתום על עסקה כה גדולה עם מדינת ישראל. זה אפשרי אבל זה מנוגד להיסטוריה ולניסיון", מסכם אלפר.

הנחת צנרת לטורקיה

בכירי נובל אנרג'י האמריקאית וכן מנהלי דלק קידוחים, אבנר ורצי המריאו השבוע  למערב אוסטרליה, שם הם צפויים לקיים סבב שיחות מרתוניות עם אנשי ענקית האנרגיה וודסייד, זאת במטרה להשלים את המו"מ שיוביל לכניסת האוסטרלים כשותפים במאגר הגז "לוויתן". מדובר בסבב שיחות שלישי לאחר אחד שנוהל בדצמבר ושני בינואר.

 

השיחות באוסטרליה צפויות להארך כשבוע והן יתחדשו ביום שני הקרוב. המאגר מכיל על פי ההערכות 535 מיליארד מ"ק גז טבעי והוא מוטה ייצוא. יצוין שהחלטת הממשלה מיוני 2013, שהתירה את ייצוא הגז, קבעה שלא תתבצע שום מכירה למדינה זרה בטרם מאגר לוויתן יחובר לחופי ישראל, כך שהוא יוכל לספק את צרכי המשק. עלות הפיתוח נאמדת בין 5 מיליארד (צנרת מקומית בלבד) ל-10 מיליארד דולר (מתקן ייצוא ימי).

 

בחודשים האחרונים פורסם שייצוא גז לטורקיה יכול להתבצע באמצעות מתיחת צנרת ממאגר לווייתן צפונה, ומשם להשלים חיבור עם גישה לצנרת האדריאטית וללקוחות חדשים לרבות באיטליה. 

בעוד תמר כיום הוא נכס הגז המניב הגדול ביותר בישראל שאותו השוק מתמחר ב־13 מיליארד דולר, לווייתן הוא הפרויקט הגדול הבא ואותו השוק מתמחר ב־7.34 מיליארד דולר. פיתוח מאגר לווייתן ידרוש השקעה של מיליארדי דולרים, וייתכן שלאחר השקעה זו, בזכות כמות הגז הגדולה יותר שבו ובגלל חוזי יצוא עם מחיר גז גבוה יותר, ערך לוויתן יעקוף את ערך מאגר תמר.

נכון לעכשיו, שותפות לוויתן מוחזקת בידי נובל אנרג'י (39.66%), רציו (15%) ודלק אנרגיה (45.34%, בחלוקה שווה בין החברות אבנר ל דלק קידוחים).

תגיות