אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הברזל החם

הברזל החם

כפסל דקורטיבי בסלון, דיוקן עצמי על המדף או עבודת אמנות על הקיר: יצירות העשויות מחוטי ברזל כובשות את השוק

04.02.2014, 10:34 | יונת נחמני
בחודש מאי האחרון עשתה האמנית היפנית־אמריקאית רות אסאווה, שהיתה ידועה בעבודות אריגת חוטי הברזל האבסטרקטיות שלה, היסטוריה קטנה. אחד מפסליה נמכר במכירה פומבית של כריסטי'ס תמורת 1.4 מיליון דולר, יותר מפי ארבעה מההערכה המוקדמת לשווי היצירה (250–300 אלף דולר).

הסכום האסטרונומי מסמל מגמה מתמשכת בתחום האמנות שנקראת Wire Art.

יצירות חוט הברזל, שנעות על הגבול בין אמנות, עיצוב ודקורציה בסיסית, נחשבות זמינות, העבודה עליהן מהירה ומחיריהן נמוכים יחסית. כבר כיום מוקדשים לתחום אלפי עמודים באתרים Etsy, פינטרסט וטאמבלר, כשבמקביל הן מוצגות גם בתערוכות ובשבועות עיצוב ברחבי העולם. גם בזירה הישראלית, יותר ויותר יוצרים עוסקים בתחום, וירידי מכירה וחנויות עיצוב מציגים לראווה יצירות של אמני חוט ברזל מקומיים. 

קובי סיבוני, 2,500–3,000 שקל קובי סיבוני, 2,500–3,000 שקל קובי סיבוני, 2,500–3,000 שקל

יותר ויותר ירידי מכירה וחנויות עיצוב מציגים לראווה יצירות של אמני חוט ברזל מקומיים. "התחום הולך ותופס תאוצה", אומר קובי סיבוני, מעצב תעשייתי בוגר בצלאל, שעבודות חוטי הברזל שלו הוצגו בין השאר בגלריית החווה בחולון, במוזיאון ישראל ובשבוע העיצוב במילאנו. "היום יותר ויותר יוצרים משתמשים בחוטי ברזל".

לא הרבה נדרש מהעוסקים בתחום ה־Wire Art. סיבוני מספר כי בעבר השתמש בין השאר בחוטים חלודים שאסף באתרי בנייה, והיום, כשהיקף העבודה גדל, הוא קונה את החוטים. האובייקטים העדינים והמורכבים שהוא יוצר מגוונים וכוללים פורטרטים אנושיים, ראשי חיות דמויי פוחלצים וסדרת מסכות אפריקאיות מלאות הבעה. סיבוני עובד לפי הזמנה, ומחירי העבודות נעים בין עשרות לאלפי שקלים (להשיג באתר kobysibony.com).

לחצו לצפייה
גלריית כלכליסט: יצירות בחוט ברזל כובשות את השוק (10 תמונות)

חומר מפתיע

מעצב הפנים יוסי פלד יוצר בחוטי ברזל יותר מ־15 שנה. הדרך המקצועית שלו עברה בדוכן בנחלת בנימין, שבו מכר אובייקטים תלת־ממדיים מחוטים. "חוט ברזל הוא חומר עני ופשוט בסך הכל, אבל אפשר לעשות איתו המון", הוא מסביר. "יש בו משהו רך, למרות הברזל. העניין הוא ליצור מחומרים יומיומיים משהו אחר, מפתיע, מזה אנשים מתפעלים. הם רואים משהו דקיק, וכשמתקרבים אליו מבחינים שזה לא ציור שטוח, אלא משהו שאפשר לתלות בבית שהוא לא תמונה או פוסטר". המחירים נעים מ־600 שקל לפרצוף ועד 4,200 שקל לאשה ערומה (פרטים בטל' 054-3053559).

איתי רון גלבוע, גם הוא בוגר בצלאל, עוסק בתחום ויוצר עבודות בדו־ממד ובתלת־ממד. הוא מספר שהעבודה עליהן נעשית כמעט רק בידיים, ללא כלי עזר, ושאחד היתרונות שלה הוא מהירות הביצוע הגבוהה היחסית. מרביתן עשויות מחוטי בניין בעובי 1 מ"מ ומחוט קשירה בעובי 0.5 מ"מ. גודל העבודות נע בין 5 ס"מ ל־2–3 מטרים. המחירים מתחילים ב־50 שקל (להשיג בפייסבוק ובנחלת בנימין בימי שלישי וחמישי).

פורטרט מברזל

גם מעצבת התכשיטים תמר חדד משתמשת בחוט ברזל כחומר הגלם העיקרי שלה. "זה בעצם חומר שאין לו קיום בפני עצמו, וזה כל היופי שלו", אומרת חדד. "זה אנטי־חומר, והוא שונה ממה שעשיתי במתכות יקרות. מדובר בחומר זול שאפשר לעבוד איתו בקלות בבית. פליירים וחוט הם כל הסיפור. המרכז כאן הוא לא החומר, ומבחינתי זה היפוך מעניין". גודלן של העבודות של חדד נע בין 50 ס"מ לכמה מטרים, והן מיועדות לתלייה על הקיר. טווח המחירים הוא 480–780 שקל, בהתאם לגודל (להשיג במייל tamargabriely@gmail.com).

המעצבת ורד אלבחרי־ברימר מקיימת סדנאות ליצירה בחוטי ברזל. "באמצע שנות התשעים הרמתי חוט מהרצפה, שיחקתי איתו ויצא לי פרצוף", מספרת אלבחרי־ברימר. "במשך שנים המשכתי לעשות פרצופים, שהתחילו תמיד באיזושהי זווית או בעיקום חוט הברזל, וכל זה רק בידיים שלי ובקאטר. עברתי לדמויות מלאות יותר ולעבודה לפי רישומים שאני עושה". העבודות של אלבחרי־ברימר הן בעלות ממדים קטנים יחסית (20–45 ס"מ), ומחיריהן נעים בין 200 ל־850 שקל (בדף הפייסבוק "עושה עניין מחוטי בניין") בירידים או לפי הזמנה.

תגיות