אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוזרים לרוץ עם השוורים צילום: בלומברג

השורה התחתונה

חוזרים לרוץ עם השוורים

בספרד מתחילים לראות ניצני התאוששות מהמשבר הקשה שפקד אותה עם התפוצצות בועת הנדל"ן. המשקיעים הזרים חוזרים, וסימני השאלה הגדולים הם ההתמודדות עם החוב הלאומי והאבטלה הגבוהים. כתבה שלישית בסדרה

05.02.2014, 08:27 | ארז ברית ו יוליה ויימן

בינואר פרסמו אנליסטים של ג'יי.פי מורגן דו"ח בשם "ספרד חוזרת". בדו"ח הם הביעו אופטימיות לעתיד כלכלת המדינה, שעל פי דבריהם, "הבריאה מספיק כדי לרשום צמיחה נאותה השנה". האופטימיות של ענק הפיננסים עולה בקנה אחד עם חלק גדול מההערכות של גורמים אחרים וכן עם התחזיות של ממשלת ספרד. חברות הדירוג מודי'ס ו־S&P נתנו גם הן חותמת לשיפור בסוף 2013, כשהעלו את תחזית הדירוג מ"שלילית" ל"יציבה". למרות הבעיות הרבות שנותרו, נראה שספרד משתקמת בהדרגה מהמשבר הקשה שפקד את כלכלתה. 

קראו עוד בכלכליסט

היצוא מציל את הכלכלה

ברבעון השלישי של 2013 יצאה כלכלת ספרד מהמיתון שנמשך שנתיים, כשרשמה צמיחה חיובית של 0.1%. ברבעון שלאחר מכן הצמיחה האיצה ל־0.3%. אמנם ב־2013 התמ"ג התכווץ ב־1.3%, אך התחדשות הצמיחה החיובית העלתה תקוות כי הכלכלה עברה את השפל ומתחילה להשתפר. הערכת ממשלת ספרד היא כי ב־2014 יעמוד שיעור הצמיחה על 0.7%, בעוד האנליסטים של ג'יי.פי מורגן חוזים צמיחה של 1%.

האומדנים החיוביים מבוססים על שיפור רחב היקף: במהלך המשבר היצוא היה היחיד שתמך בכלכלה, אך כעת נרשם שיפור גם בייצור התעשייתי, בסנטימנט הצרכנים ובצריכה הפרטית. הביקושים הפנימיים של חברות ושל משקי הבית רשמו עלייה בחודשים האחרונים. מגזר החברות דיווח על הגדלת השקעות הון בסוף 2013, ובמדדי מנהלי הרכש בתעשייה ובמגזר השירותים מצביעים על התרחבות של הפעילות הכלכלית.

מגזר היצוא ממשיך להיות הגורם המרכזי לשיפור התחזיות. היקפי היצוא גדלים זה שנתיים, כאשר גם במהלך המיתון הצליחה ספרד להגדיל את נתח השוק שלה בסחר הבינלאומי. הצמיחה במגזר צפויה להימשך הודות לתחרותיות גבוהה שנתמכת בשכר נמוך ובעליות מחירים נמוכות מאוד. הודות לעלייה ביצוא, המאזן בחשבון השוטף עלה מגירעון של 10% ערב המשבר לעודף של 2% ב־2013. חלקו של היצוא בתמ"ג עלה מ־20% לפני המשבר ל־35% כיום. 

שתי בעיות מרכזיות ממשיכות לעמוד במרכז הדיונים על ספרד: האבטלה והחובות. הממשלה מקווה כי חידוש הצמיחה יאפשר לקצץ את שיעור האבטלה בקצב מהיר יותר, מאחר שהוא מהווה את הבעיה הדחופה ביותר על סדר היום. לספרד שיעור אבטלה גבוה של 26%, כאשר רק ליוון יש שיעור אבטלה גבוה יותר מכל מדינות אירופה. הבעיה חמורה בייחוד בקרב הצעירים, כמעט 60% מהם מובטלים. היענות רבה למודעת דרושים לחנות חדשה של איקאה שצפויה להיפתח בוולנסיה מדגימה את מצב האבטלה הקשה: כ־100 אלף איש התחרו על 400 משרות שפורסמו.

ספרד הצליחה לשמר את היציבות הפוליטית גם בשיאו של המשבר, מה שאפשר לממשלה ליישם את הרפורמות הדרושות לשיפור המצב בכלכלה בכלל ובשוק העבודה בפרט. אמנם יש מקום לשינויים נוספים, אך על פי הערכת ה־OECD, הרפורמות שכבר יושמו סייעו ליצור כ־25 אלף מקומות עבודה בכל חודש. בנוסף, הממשלה הודיעה כי היא מתכננת רפורמה במס, כולל הקטנת מסי חברות. הרפורמה צפויה לתמוך במגזר העסקי וביצירת משרות. אף על פי שנרשמה ירידה במספר המובטלים ושוק העבודה מתחיל להראות סימני התייצבות, הדרך בחזרה לשיעורי אבטלה סבירים עוד ארוכה.

החוב הלאומי של ספרד עומד על 93% מהתמ"ג וצפוי לעלות עד 2018 לכ־110% מהתמ"ג. בשונה מאיטליה או יוון, ספרד עדיין רושמת גירעון במאזן תקציבי ראשוני, כלומר הממשלה נמצאת ב"מינוס" עוד לפני שהיא משלמת ריבית על החוב הקיים. המצב מותיר את המדינה פגיעה לזעזועים חיצוניים, עם רגישות יתר לסנטימנט המשקיעים. אך לא רק החוב הממשלתי הוא הבעיה: במהלך שנות הגאות הכלכלית, צבר המגזר הפרטי חוב בהיקף של כ־200% מהתמ"ג. ספרד לא יכולה להפחית את החוב על ידי אינפלציה גבוהה, כך שהיא יכולה לצפות להמשך תהליך צמצום המינוף בכלכלה, מה שיהווה נטל על הצמיחה, בעוד הצמיחה הנמוכה תמשיך להגביל את קצב צמצום החובות.

הכל בגלל הנדל"ן

בועת הנדל"ן בספרד התנפחה וגדלה במשך כעשור. בשיאה של הבועה ב־2006 היווה מגזר הבנייה 13% מהתמ"ג והעסיק 2.7 מיליון איש. התפוצצות הבועה עם פרוץ המשבר הכלכלי הגלובלי הותירה את המגזר מרוסק לרסיסים, והוא אינו צפוי להתחיל להתאושש בקרוב. תרומתו של המגזר לכלכלה נפלה ל־5%, ומחירי הבתים צנחו בכ־30% מהשיא. האנליסטים צופים ירידה נוספת של 15%–20%.

התפוצצות בועת הנדל"ן היתה זו שכמעט הביאה את כלכלת ספרד אל סף קריסה, כאשר הותירה את הבנקים במדינה עם חובות עתק של מפתחי הנדל"ן וחברות בנייה, ולאחר מכן של משקי בית שהתקשו לשלם את המשכנתאות שנטלו. שיתוק המערכת הפיננסית איים על הכלכלה כולה ואילץ את הממשלה לבקש חבילת סיוע מה"טרויקה" (הבנק המרכזי של אירופה, האיחוד האירופי והוועידה האירופית) כדי לחלץ את הבנקים. הכסף לא בא בחינם, אלא הועבר תמורת יישום צעדי צנע, הכוללים קיצוצים משמעותיים והיו בין הגורמים העיקריים להידרדרות במצב הכלכלי.

לואיס דה גינדוס שר האוצר של ספרד, צילום: בלומברג לואיס דה גינדוס שר האוצר של ספרד | צילום: בלומברג לואיס דה גינדוס שר האוצר של ספרד, צילום: בלומברג

המשקיעים מתלהבים

הבנקים, שהיו במוקד המשבר בספרד, היום מובילים את ההנפקות בשווקים בזכות ירידת התשואות על החוב הריבוני. בחודשים האחרונים רשמו תשואות על אג"ח של ממשלת ספרד ירידה משמעותית. לפני כשבוע הצליחה ממשלת ספרד להנפיק אג"ח ל־5 שנים בתשואה של 2.41%, שפל של כל הזמנים.

בתחילת ינואר הודיע Bankia, הבנק שהפך לסמל המשבר הפיננסי בספרד, כי ביצע הנפקת אג"ח מוצלחת, הראשונה מאז הצלתו מקריסה על ידי הממשלה ב־2012.

בשוק המניות הספרדי גם רואים שיפור. המדד הכללי של בורסת מדריד עלה לרמתו הגבוהה ביותר מאז יולי 2011. במהלך 2013, כ־80% מהמסחר במניות במדריד בוצעו על ידי זרים לעומת 65% לפני כארבע שנים. בשנה שחלפה גייסו חברות ספרדיות הנסחרות בבורסה מעל 30 מיליארד יורו על ידי הנפקת מניות, יותר מאשר בכל מדינה אחרת באירופה. השנה היקף ההנפקות צפוי לעלות על 37 מיליארד יורו, הרמה הגבוהה ביותר מאז 2006.

שוק המניות הספרדי מציע מספר רב של חברות ידועות וגדולות עם רווחים נאותים, שחלק מהן עדיין נסחרות במחירים נמוכים בהרבה מאשר מלפני המשבר. santander, הבנק הגדול בספרד, הצליח לעבור את המיתון בשלום הודות לכך שניהל עסקים גם מחוץ לגבולות אירופה. כ־50% מרווחי הבנק מגיעים ממדינות כמו מקסיקו וברזיל, ורק כשליש מאירופה.

הבנק דיווח על רווחים טובים ברבעון השלישי של 2013, והאנליסטים צופים את המשך העלייה ברווחיו בשנים הבאות. בנוסף לסקטור הפיננסי, גם מגזר הקמעונאות כולל כמה חברות מעולות. הדוגמה הטובה ביותר היא Inditex, המפעילה כמה רשתות ובהן רשת האופנה זארה. אירופה מהווה שני שלישים מהשוק שלה, אך היא ממשיכה להגדיל את הנוכחות בשווקים אחרים. האנליסטים צופים גידול נאה ברווחים בשלוש השנים הבאות.

המדד העיקרי של בורסת מדריד, IBEX 35, ירד מתחילת השנה ב־0.36%. בשנת 2013 הוא הניב 27.6%, ובשלוש השנים האחרונות תשואתו ירדה ב־10.94%. בחמש השנים האחרונות עלה המדד ב־14.5%. משקיעים המעוניינים להיחשף לספרד יכולים לעשות זאת דרך קרנות סל, כגון iShares MSCI Spain Capped ETF שמחזיקה במניות של מרבית החברות הגדולות ביותר בספרד ושעלתה לאחרונה לשיא של שנתיים.

שורה תחתונה: שוק המניות הספרדי מציע מספר רב של חברות גדולות עם רווחים נאים, כאשר חלק מהן עדיין נסחרות במחירים נמוכים.

ארז ברית הוא מנכ"ל בית ההשקעות טנדם קפיטל. יוליה ויימן היא אנליסטית מאקרו לשווקים גלובליים.

תגיות