אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם במשרד האוצר יכירו במדינה פלסטינית? צילום: אלברטוס

בלעדי לכלכליסט

האם במשרד האוצר יכירו במדינה פלסטינית?

שותפות לווייתן חתמה על עסקת מכירת גז לרשות הפלסטינית, ובמשרד האוצר בוחנים אם מדובר ביצוא למדינה זרה או במכירה לשוק המקומי

05.02.2014, 07:04 | ליאור גוטמן

משרד האוצר "נתקע" בימים האחרונים בשאלה האם חוזה יצוא הגז בין שותפות לווייתן לרשות הפלסטינית מהווה חוזה ליצוא גז. כך נודע ל"כלכליסט". הסוגיה עולה תשעה חודשים לאחר החלטת הממשלה על יצוא הגז וארבעה חודשים לאחר עבודת המטה בנושא מיסוי הגז.

קראו עוד בכלכליסט

בתחילת ינואר חתמה שותפות הגז לווייתן על חוזה ראשון ליצוא גז מישראל לרשות הפלסטינית, בהיקף של כ־4–4.7 מיליארד מ"ק לתקופה של 20 שנה, שיגיע לשווי של עד 1.2 מיליארד דולר. גדעון תדמור, יו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל אבנר, שתי חברות שמחזיקות יחד בכ־45.34% ממאגר לווייתן, צוטט לאחר החתימה באומרו ש"זהו אירוע היסטורי כפול: חוזה אספקת גז ראשון ממאגר לווייתן, שהנו מאגר הגז הטבעי הגדול ביותר של ישראל, וחוזה יצוא גז ראשון למכירת גז טבעי לחברה ברשות הפלסטינית".

אבו מאזן. המכירה לרשות עשויה לקזז את המכסה של השוק המקומי, צילום: עמית שאבי אבו מאזן. המכירה לרשות עשויה לקזז את המכסה של השוק המקומי | צילום: עמית שאבי אבו מאזן. המכירה לרשות עשויה לקזז את המכסה של השוק המקומי, צילום: עמית שאבי

מי שאמור היה לקבוע את שיעור המיסוי על עסקאות יצוא הוא ד"ר מיכאל שראל, שמכהן ככלכלן הראשי, הממונה על הכנסות המדינה, מחקר וקשרים בינלאומיים במשרד האוצר. הנושא היה אמור להיות מוסדר כבר בספטמבר, אבל המדינה לא הצליחה לגבש מודל אחיד לכל עסקאות היצוא ולכן פרסמה קול קורא לציבור כדי לשמוע עמדות שונות.

גם אחרי קבלת הערות ומתודולוגיות שונות התברר שלא ניתן להחיל מודל אחד של עסקאות יצוא גז מישראל, מה שהוביל את אגף הכנסות המדינה לנסות למצוא פתרון מוצלח יותר מול רשות המסים. המנגנון שנבחר הוא שכל עסקת מכירה ויצוא תחושב בנפרד לצורך המיסוי, והמחיר שממנו ייגזר המס הוא נקודת המכירה האחרונה (Last Buyer).

הבעיה שהתחדדה לאחרונה היא גם פוליטית וגם כלכלית, ובמשרד האוצר מנסים להבין האם מכירת הגז לרשות הפלסטינית מהווה חוזה יצוא. הסיבה: הרשות אינה מוגדרת כמדינה, ולכן לא ברור אם העברת גז אל מחוץ לגבולות הקו הירוק תיחשב כפעולת יצוא. אם כן, מדובר ביצוא למדינה שישראל מסרבת להכיר בה עד שלא ייחתם הסכם שלום, ומכאן הבעיה הפוליטית. אם לא מדובר במדינה זרה, אזי מכירת הגז לרשות לא יכולה להיחשב כיצוא גז, מה שאומר שכל מכסה שעוברת לשטחי הגדה המערבית מקוזזת למעשה מהמכסה ששוריינה עבור השוק הישראלי, ומכאן הבעיה הכלכלית.

בסביבת רשות המסים הזהירו בימים האחרונים שהגז ממאגר לווייתן אולי יצא ויעבור בצנרת, אבל מאחר שמכירה לרשות שקולה כמכירה לשוק המקומי, קיימת סכנה של מכירה בעודפים גדולים לרשות ומשם למדינות אחרות, דוגמת ירדן, תוך ויתור על המיסוי הישראלי.

ממשרד האוצר נמסר כי "העבודה על מודל מיסוי יצוא הגז צפויה להסתיים בזמן הקרוב. העיכוב נובע ממורכבות הנושא ומהפניות הרבות שקיבל המשרד לאחר פרסום קול קורא בעניין. לעניין החוזה עם הרשות הפלסטינית, הנושא נבחן משפטית בימים אלה".

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
חשיבה מחוץ לקופסה
הצעה לפיתרון: ראשית כרגע הרשות היא לא מדינה ולכן זה לא ייצוא מאידך ישנו מסלול מסוכן של מכירה לצד שלישי על חשבון עתודות המדינה. על כן הפיתרון המתבקש הוא תחשיב של הקצבת כמות על פי קריטריון של מטרת שימוש (ייצור חשמל, תעשיות למיניהם) ביחס לשטח , כלומר הערכת התצרוכת המקומית. עד הכמויות הללו לא ישולם מס ייצוא ומכירה מעבר לכמויות המוקצבות תחשב מכירה לייצוא ויושלם בגינה מס ייצוא וגם הכמויות יגרעו ממכסת הייצוא. כך מנטרלים את השיקול הפוליטי שכן המחשבה העומדת בבסיס ההחלטה הינה צריכת יתר שעליה אין שליטה ויכולים לנצל זאת לצורך מכירה לצד ג׳
איתמר .א , קריות  |  05.02.14
7.
ההחלטה הנדרשת
כל כמות גז שתסופק לרשות הפלשתינית ביו"ש או לחברות בתחומי הרשומות ברשות הפלשתינית והאספקה היא בתחומי שליטת הרשות - תחשב כאספקה מקומית. ייאסר על הרשות ועל חברות בתחומי הרשות לייצא את הגז ואת תוצריו מחוץ לתחומי הרשות ובכלל זה לשטחי עזה. אם הרשות תכריז באופן חד צדדי על מדינה פלשתינית - יפקע הסכם האספקה וייאסר על המשך הייצוא לשטחי הרשות לשעבר ולחברות בתחומה. אם תוקם מדינה פלשתינית בהסכם, כל אספקת הגז לתחומי הרשות לשעבר תחשב כיצוא גז החל ממועד ההכרה הישראלית במדינה הפלשתינית. גם אם תוקם מדינה פלשתינית ייאסר עליה לייצא גז או תוצריו מחוץ לתחומי המדינה הפלשתינית. תוצרי גז ייחשבו - כל חומר , גל , מטען חשמלי המשמש כאנרגיה לצריכה או לייצור. (כלומר זה יכלול חשמל, גז דחוס או מונזל אך לא מוצרי תעשיה סופיים)
אחד העם  |  05.02.14
לכל התגובות