אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לקראת דו"חות טבע: השוק כבר השלים עם קופקסון גנרי צילום: תומי הרפז

לקראת דו"חות טבע: השוק כבר השלים עם קופקסון גנרי

ענקית התרופות מנסה להיערך לאתגר הבא: הירידה הצפויה ברווחיות ב־2014 לאחר כישלון בניסוי בשתי התרופות החדשות, לקווינימוד ונוביג'יל

06.02.2014, 13:22 | ניר צליק

רגע לפני כניסתו הרשמית של ארז ויגודמן לתפקיד מנכ"ל טבעב־11 בפברואר, יתפרסמו היום (חמישי) דו"חות החברה. זהו אחד הרבעונים האחרונים של החברה לפני כניסת התחרות הגנרית לקופקסון, תרופת המקור לטרשת נפוצה, שיצרה לטבע עד כה כמחצית מרווחיה.

קראו עוד בכלכליסט

מבחינת התוצאות טבע לא צפויה להפתיע, כאשר האנליסטים חוזים לה הכנסות של כ־5.19 מיליארד דולר ברבעון הרביעי ורווח נקי של 1.18 מיליארד דולר. אלא שמעבר לתוצאות עצמן, עיקר הדיון יתקיים סביב תחזיות החברה בנוגע לקופקסון ב־2014 וליכולתה להתמודד עם הירידה הצפויה ברווחיות.

כבר לפני כחודש וחצי העניקה החברה תחזית לשנת 2014, ולה שני תרחישים: באחד ישנה התייחסות לכניסה של תחרות גנרית לקופקסון ובשני אין. טבע צפתה בתרחיש הראשון הכנסות של 19.3–20.3 מיליארד דולר ורווח של 3.55–3.81 מיליארד דולר. בתסריט השני צפתה טבע 19.8–20.8 מיליארד דולר ורווח של 4.1–4.3 מיליארד דולר. החברה לא צפויה לשנות את תחזיתה לשנת 2014 עם פרסום תוצאות הרבעון הרביעי.

אייל דשא, צילום: יובל חן אייל דשא | צילום: יובל חן אייל דשא, צילום: יובל חן

 

בהיעדר קופקסון גנרי - יכול להיות אפסייד

יונתן קרייזמן, מנהל מחלקת המחקר של בנק ירושלים, אמר ל"כלכליסט" כי "הרבעון הרביעי לא משמעותי מאוד, מאחר שהחברה כבר נתנה תחזית לשנה כולה ובשלב זה של השנה אין פער בין ציפיות השוק לתחזיות החברה. הבשורות הטובות הן שהשוק כבר מתמחר אירוע שבו יהיה קופקסון גנרי בחודשים הקרובים, כך שבהיעדרו יכול להיות בעיקר אפסייד".

כמו כן מובאת בחשבון המלצתה של הוועדה של רשות התרופות האירופית שלא לאשר את השקת הלקווינימוד, התרופה למתן דרך הפה של טבע לטיפול בטרשת נפוצה. הלקווינימוד, שכשלה בניסויים בארה"ב, היתה אמורה להיות תחליף לקופקסון ולהיכלל בין שש התרופות החדשות שתשיק טבע ב־2014.

על כך אמר קרייזמן כי "אני מעריך שהתחזיות הפנימיות דיברו על מכירות בהיקף של עשרות מיליוני דולרים ב־2014 ולא יותר, אבל החלטת הוועדה משליכה על השנים הבאות. גם הכישלון בניסוי הקליני בתרופה להפרעה דו־קוטבית נוביג'יל ישפיע על עתיד החברה".

מהניסוי שאליו מתייחס קרייזמן עלה כי לתרופת הנוביג'יל שניתנה במינון של 150 מ"ג לא היתה מובהקות סטטיסטית מספקת בשיפור מצבם של חולי הפרעה דו־קוטבית, לעומת טיפול בפלסבו שניתן עם מייצבי מצב רוח או תרופות אנטי־פסיכוטיות.

"ההתרשמות בשוק היא שיעדי טבע גבוהים מדי"

באשר לאישור ה־FDA לשיווק הקופקסון בשימוש של שלוש פעמים בשבוע במקום שימוש יומי, אמר קרייזמן כי "זה אירוע שלא הפתיע את השוק והתחזיות כבר התבססו עליו. עכשיו מתחיל אתגר העברת חולים לתרופה במינון הזה. הדעות חלוקות בנוגע ליכולת של טבע להגן על הקופקסון מפני פקיעת הפטנטים בעזרת העברתם של חולים למינון של שלוש פעמים בשבוע. בינתיים ההתרשמות של השוק היא שהיעדים של טבע גבוהים מדי".

קרייזמן מוסיף ומעריך כי "בתוך שנתיים־שלוש נראה מעבר משמעותי יותר לתרופות הניתנות דרך הפה לטרשת נפוצה, כך שהדיון הזה בכל מקרה לא רלבנטי לטווח הארוך יותר".

תגיות