אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רק חינוך יצמצם פערים צילום: אי פי איי

רק חינוך יצמצם פערים

אחרי הפסד של 46 מיליון יורו בעונה שעברה ועם חובות של 375 מיליון יורו החליטו בספורטינג ליסבון לעשות את מה שהם תמיד עשו הכי טוב: להשקיע בעתיד

06.02.2014, 10:31 | אוריאל דסקל

בעונה שעברה זכתה קבוצת הנוער של ספורטינג ליסבון במה שהיה אז טורניר ליגת האלופות לנוער, NextGen Series. השחקנים הפורטוגלים הצעירים הציגו יכולות כדורגל משובחות כפי שקודמיהם באקדמיה של ספורטינג ליסבון עשו ועושים כיום. בין בוגרי האקדמיה ניתן למצוא את הגאלקטיקו לשעבר, לואיש פיגו; כוכב מונאקו, ז'ואו מוטיניו; שחקן מנצ'סטר יונייטד, נאני; קשר נבחרת פורטוגל ודינמו קייב, מיגל ואלוסו; והשחקן הטוב ביותר בעולם לשנת 2013 — כריסטיאנו רונלדו. אבל בזמן שהצעירים של ספורטינג ליסבון פירקו את קבוצות הנוער של המועדונים הגדולים באירופה, בפברואר הקבוצה הבוגרת נאלצה למכור את הכובש המצטיין שלה - ריקי ואן וולפסווינקל — לנוריץ' סיטי עבור סכום של 10 מיליון יורו (וקיבלה רק 35% מהסכום, שברובו הלך למשקיעים) כדי לשלם משכורות, שלא שילמו במשך חודשיים.

קראו עוד בכלכליסט

זו היתה אחת הפעולות האחרונות של לואיש גודינו לופז כנשיא המועדון. הוא הודח כמה ימים לאחר מכן והוחלף על ידי ברונו דה קארבליו בן ה־42. לופז עשה את מה שראה לנכון לעשות: כדי לצמצם את החובות הענקיים של המועדון השלישי בגודלו בפורטוגל. בחלון העברות אחד הוא רכש 19 שחקנים בזמן ששחקנים ממחלקת הנוער המשובחת ביותר בפורטוגל — ואחת הטובות באירופה — נותרו בספורטינג B או הושאלו לקבוצות מהליגות הנמוכות. ב־2012 הקבוצה הפסידה 46 מיליון יורו, וחובותיה, תחת השלטון של לופז, עלו ל־375 מיליון יורו ואופ"א החרימה ממנה בונוסים ואת כספי הזכייה. למרות המצב הכלכלי הקשה והניהול השערורייתי של לופז, דבר אחד לא השתנה: הקבוצה לא נגעה בהוצאות שלה על האקדמיה.

וויליאם קארבליו. בעונה שעברה בהפסד לבנפיקה, שחקן הבית היחיד בסגל של ספורטינג ליסבון היה השוער רוי פאטרישיו. היום הסגל מלא בתוצרי מחלקת הנוער של ספורטינג, צילום: אי פי איי וויליאם קארבליו. בעונה שעברה בהפסד לבנפיקה, שחקן הבית היחיד בסגל של ספורטינג ליסבון היה השוער רוי פאטרישיו. היום הסגל מלא בתוצרי מחלקת הנוער של ספורטינג | צילום: אי פי איי וויליאם קארבליו. בעונה שעברה בהפסד לבנפיקה, שחקן הבית היחיד בסגל של ספורטינג ליסבון היה השוער רוי פאטרישיו. היום הסגל מלא בתוצרי מחלקת הנוער של ספורטינג, צילום: אי פי איי

הקאמבק של האקדמיה

והאקדמיה היא זו שתוציא את ספורטינג ליסבון מהצרות שלה. מהשפל הכלכלי והמקצועי של השנה שעברה, בספורטינג ליסבון החליטו לחזור למקורות. בעונה שעברה בהפסד לבנפיקה, שחקן הבית היחיד בסגל של ספורטינג ליסבון היה השוער רוי פאטרישיו. היום הסגל מלא בתוצרי מחלקת הנוער של ספורטינג. זה התחיל כבר בעונה שעברה אחרי הבחירות לנשיאות — וכבר הניב "תשואה" כשברומה — שחקן כנף בן 19 — נמכר לגלאטסריי ב־10 מיליון יורו. השנה הוחזרו למועדון 12 שחקנים מהשאלות. רובם שחקני מחלקת הנוער, וחלקם כבר מככב השנה במדי הקבוצה הבוגרת. אריק דיאר, בלם אנגלי שגדל במחלקת הנוער של ספורטינג, הוא אחד מהם כמו גם אנדרה מרטינס הזריז, קרלוס מאנה בן ה־19, שממשיך את מסורת שחקני הכנף שגדלים בירוק־לבן, וויליאם קארבליו, שבגיל 21 מבוקש כבר על ידי ריאל מדריד, ברצלונה ומנצ'סטר יונייטד וייתכן מאוד שהוא יזכה בתואר שחקן השנה בפורטוגל, וסדריק סוארס, מגן ימני בן 23 שצפוי להכניס מיליונים רבים למועדון. והכי חשוב: הקבוצה חזרה להוות פקטור במירוץ לאליפות בפורטוגל, ובסוף השבוע תתמודד מול בנפיקה במשחק העונה כשעל הקווים מחכים כוכבים עתידיים כמו ריקרדו אסאגיו, פאברגיס פוקובו הקמרוני, שמזכיר את מייקל אסיין בשיאו.

משחק העונה הקרב מאפשר לנו לדון באחת האקדמיות המשובחות ביותר באירופה. אקדמיה שנועדה, בראש ובראשונה, לסייע לספורטינג ליסבון להיות אחת מקבוצות הפאר של הכדורגל הפורטוגלי (אף שלא זכתה באליפות כבר 11 שנה) וגם, אולי, לסייע לה לצאת מהברוך הכלכלי שבו היא נמצאת.

. . .

"מקור הכנסה ראשי"

פרננדו נלסון, לשעבר בנבחרת פורטוגל, ספורטינג ליסבון, אסטון וילה ועוד, הסביר: "ספורטינג, לאורך השנים, תלויה בצעירים. הם מקור הכנסה ראשי. במועדון מנסים לייצר את התנאים הטובים ביותר לשחקנים הצעירים. הם עכשיו רוצים להיות כמו אייאקס. להעלות את הצעירים לבוגרים ולהפוך אותם גם למקור כסף גדול. בעתיד הם ינסו לייצר שחקנים בשביל למכור, אבל גם להשאיר מספיק שחקנים טובים שיעזרו לזכות בתארים".

פרננדו מיירה, לשעבר בבנפיקה, מוסיף: "לספורטינג ליסבון יש הצעירים הכי טובים בפורטוגל. וזה לא במקרה. הם משקיעים הכי הרבה ובצורה הכי טובה במחלקת הנוער שלהם. אין הרבה קבוצות באירופה שמשקיעות כל כך הרבה באקדמיה שלהן כמו ספורטינג".

ב־2002 האקדמיה נבנתה מחדש. בקומפלקס המורכב ממגורים, חדרי כושר וטיפולים, 7 מגרשים (4 מדשא ו־3 מדשא מלאכותי) ועוד מתקנים ברמה הגבוהה ביותר — מתאמנים ילדים מהבוקר עד הצהריים.

האקדמיה של ספורטינג ליסבון מתוקצבת ב־5 מיליון יורו בשנה (הכי הרבה בפורטוגל) לפחות (לאקדמיה לפחות 100 עובדים - לא כולל סקאוטים). בין חצי מיליון יורו למיליון יורו מגיעים מפומה - שרכשה את "זכויות השם" של האקדמיה במסגרת הסכם ארוך טווח לפיו "פומה משמשת כשותף ומקדמת כך בצורה אקטיבית את מהמותג שלה, מה שנותן לה חיבור רגשי לאקדמיה שמייצרת שחקנים ברמה הגבוהה ביותר".

אריק דיאר, בלם אנגלי שגדל במחלקת הנוער של ספורטינג, צילום: רויטרס אריק דיאר, בלם אנגלי שגדל במחלקת הנוער של ספורטינג | צילום: רויטרס אריק דיאר, בלם אנגלי שגדל במחלקת הנוער של ספורטינג, צילום: רויטרס

"כמו מפעל מזון"

על פי מסמכים של המועדון — האקדמיה היא, בהרבה מובנים, כמו מפעל מזון. "המטרה היא לייצר כדורגלנים ברמה הגבוהה ביותר", נכתב במסמך הפנימי. מתחילים עם "חומרי גלם". "בשביל השחקנים הכי טובים (מוצר סופי) צריך את חומר הגלם הטוב ביותר בעולם, כאלו שיכולים להיות הכי טובים בעולם". בשביל למצוא את חומרי הגלם הטובים בעולם, ספורטינג מעסיקה 150 סקאוטים שמחפשים שחקנים צעירים בפורטוגל, אנגולה, ברזיל וכף ורדה (כולן מדינות דוברות פורטוגזית). השחקנים צריכים להיות בעלי בסיס אתלטי ותחרותי. אחר כך עוברים ל"שלב העיבוד" כפי שקוראים לו בספורטינג. השחקנים מתחנכים להיות שחקנים ברמה הגבוהה ביותר.

"ההתפתחות של השחקן חשובה יותר מכל תוצאה", אומרים בספורטינג. "לנצח משחקים זה חשוב אבל זה לא המטרה החשובה ביותר בפרויקט". שחקנים מתאמנים כמה שעות ביום על טכניקה, יכולות אישיות מנטליות ופיזיות עם תוכניות יומיות, שבועיות, חודשיות ושנתיות. כל האימונים נעשים עם הכדור וברמות אינטנסיביות גבוהות. "מאמנים חייבים לייצר אימונים, שהם תחרויות שבהן צריך לשמור על רמת ריכוז גבוהה", נכתב במסמכי המועדון. האימונים מתבססים עד גיל 15 בעיקר על משחקונים — אחד על אחד, שניים על אחד, שניים על שניים, שלושה על שניים, שלושה על שלושה וכו'. עד גיל 15 כל שחקן בספורטינג צריך לעבוד על "מערכת יחסים טובה עם הכדור". אחרי גיל 15 מתחילים בעבודה טקטית — בעיקר הבנה טקטית וקבלת החלטות — ומתחילים לעבוד על כוח שריר, יכולת סיבולת ומהירות. "אבל הדבר הכי חשוב זה מהירות התגובה וזו תכונה קוגניטיבית", לפי אנשי ספורטינג ליסבון. אף על פי שמדברים על שחקנים כ"מוצרים", ספורטינג מספקת חינוך וגם שירותים סוציאליים לשחקני האקדמיה שלה.

ז'אן פול קאסטרו, מנהל מחלקת הנוער של ספורטינג, הסביר: "אנחנו מאמינים שלבית ספר יש תרומה אדירה ליכולות המנטליות של הכדורגלן, ולכן זה פונדמנטלי ללימוד הכדורגל. בית הספר עוזר להם להבין כדורגל טוב יותר. אנחנו רוצים לתת לכדורגלנים שלנו תרבות בכלל ותרבות כדורגל. אנחנו בוחנים ומנתחים כל הזמן את הכדורגל המודרני, את המציאות שלו ואת מה שקורה ברחבי העולם ואנחנו מתאימים את מערכי האימון לתובנות שלנו על הכדורגל המודרני. כיום בכדורגל המודרני כמעט ואין ספייס לשחקנים. ולכן הם צריכים הבנה, אנטיציפציה וטכניקה גבוהה. הכל קורה מהר — המעברים בין התקפה והגנה מהירים מאי פעם".

השלב השלישי הוא "הפצה" של המוצרים. "יש שחקנים שמצליחים להגיע לרמה הגבוהה ביותר ויש שחקנים שלא — כמו במפעל מזון, יש מזון בסטנדרט של גורמה ויש בסטנדרט של ג'אנק פוד" כותבים במסמכים. "כאן נכנס הליך של השאלה — להמשך התפתחות מחוץ למועדון, עלייה לבוגרים או מכירה/שחרור".

מאז 2002, ולמרות תקופות שבהן המועדון לא ממש בנה על האקדמיה, היא ייצרה יותר מ־100 שחקנים שמשחקים בליגות הראשונות והשניות באירופה וייצרה יותר מ־120 מיליון יורו לקבוצה. ספורטינג, תחת המשטר החדש של הנשיא הצעיר, כבר לא רוכשת יותר ממה שהיא צריכה ומחזירה את האקדמיה ללב המועדון. זה יעזור לה לשקם את מצבה הכלכלי. ואולי גם יעזור לה לזכות באליפות ראשונה אחרי 11 שנה.

תגיות