אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה הטעם בענישה קולקטיבית אם היא לא עובדת? צילום: יובל חן

מה הטעם בענישה קולקטיבית אם היא לא עובדת?

בתי הדין של ההתאחדות לכדורגל מגייסים יותר כסף מאי פעם בזכות עונשים. אולי זה בדיוק מה שההתאחדות לכדורגל רוצה

07.02.2014, 17:59 | אוריאל דסקל

ענישה קולקטיבית היא ענישה של קבוצת אנשים בגין מעשה של בודדים או חלקים מתוכה. לרוב ענישה קולקטיבית מתבצעת כאשר קשה לדעת מי בדיוק ביצע את המעשה. בדיקטטורות רבות, ובמקומות בהם מונהג משטר צבאי, השימוש בענישה קולקטיבית נפוץ מאוד כתגובה לנסיונות מרד או הפיכה.

קראו עוד בכלכליסט

ענישה קולקטיבית של אזרחים בזמן מלחמה נחשבת לפשע מלחמה ולעתים אף פשע נגד האנושות אשר המדינות שחתמו ואשררו את אמנת ז'נבה, התחייבו להימנע מביצועם (1949).

למרות שמדובר בעונש שאינו חוקי ואינו אפקטיבי (על פי מחקרים), בתי הדין של ההתאחדות לכדורגל מענישים קולקטיבית את האוהדים והקבוצות כמעט כל הזמן. השיא של הענישה הקולקטיבית הגיע אמש כאשר מכבי ת"א הורשעה בביה"ד המשמעתי בהתפרעות אוהדים בנסיבות מחמירות.

מכבי תל אביב, צילום: ראובן שוורץ מכבי תל אביב | צילום: ראובן שוורץ מכבי תל אביב, צילום: ראובן שוורץ

הקבוצה נקנסה ב-50 אלף שקל ובכך ששלושת משחקי הבית הבאים שלה יתקיימו ככל האפשר במגרשה של הקבוצה היריבה - או ברדיוס של לא פחות מ-60 קילומטר ממגרשה של מכבי (משחקי רדיוס בדרך כלל משוחקים 30 קילומטר מבית היריבה). לאחר מכן שונה העונש והאלופה תאלץ לארח שלושה משחקים מחוץ לאצטדיונה אך לא במגרש היריבה כפי שהוחלט במקור.

בנוסף, החליטו בבית הדין כי מכבי ת"א מכבי ת"א תקצה בשלושת המשחקים, לא פחות מ-20% מתכולת האצטדיון המאושרת לקהל, עבור אוהדי הקבוצה היריבה. ההכנסות ממכירת כרטיסים אלו, יעברו לקבוצה היריבה.

מכבי תל אביב הודיעה כבר שתגיש ערעור על ההחלטה שכל אדם בכדורגל הישראלי (וגם אנשי כדורגל מחו"ל) כינו אותה כ"הזויה". אף אחד מעולם לא שמע על עונש כזה (העברת הביתיות וההכנסות מימי משחק). למה למכבי מגיע העונש הזה? כי היו מספר של אוהדים שהתפרעו. האם האוהדים שהתפרעו נענשו? לא. מי נענש? כל השאר.

מה לגבי האפשרות של מכבי תל אביב לנצח בערעור? אחוזי הזיכויים הם בסביבות ה-10% מסך כל התביעות. זה נתון שלא היה מבייש דיקטטורות.

מילא, העונשים של בתי הדין של ההתאחדות היו עובדים - אבל הם לא - ההתפרעויות עדיין כאן. ולא ממש חלה ירידה במקרי האלימות בשנים האחרונות. עם זאת, ייתכן שהעונשים הללו מטרתם אחרת לגמרי - כספית. ב-2009/10 סכום הקנסות בליגת העל עמד על כ-280 אלף שקל. בשנה שאחרי יותר מ-750 אלף שקל נלקחו מקבוצות. מאז לא היתה ירידה בסכומי הקנסות וגם השנה הקנסות כבר נאגרים לסכומים דומים.

מילא אם בכסף הזה היו משתמשים לרכישת ציוד צילום מתקדם שמאתר את המתפרעים ובכך מעניש אותם ולא את הקבוצות או משמש לחיזוק הקשר בין אוהדים לקבוצות - אבל זה לא קורה.

בתי הדין של ההתאחדות לא עושים את העבודה שלהם. לא לפני ארבע שנים ולא עכשיו. המועדונים טוענים שזה בגלל שהדיינים ברמה נמוכה. ייתכן. ייתכן שהבעיה הגדולה יותר היא שאין עונשים קבועים בחוק, אין תקנון משמעתי מתקדם מספיק או סטנדרט ענישה שווה לכלום. וייתכן גם שיש בעיה עם עונשים קולקטיביים, כשמחקרים מראים כי ענישה קולקטיבית עובדת רק לטווח הקצר וזאת מאחר שהיא לא מתבססת על חינוך אלא על פעולה כוחנית.

השאלה הגדולה כעת היא מה ההתאחדות רוצה לעשות. להמשיך להעניש או לפתור את הבעיות?

תגיות