אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכלכלה הפלסטינית: הפרצה הכלכלית בגדר ההפרדה צילום: יואב גלאי

הכלכלה הפלסטינית: הפרצה הכלכלית בגדר ההפרדה

אם תוקם מדינה פלסטינית, הגדר תסייע לבטל את רעיון המכס והמע"מ המשותפים שנקבעו באוסלו

10.02.2014, 14:13 | דני רובינשטיין

יותר מעשר שנים חלפו מאז החלה בניית גדר ההפרדה בין ישראל לבין הגדה המערבית. עלות ההקמה הסתכמה בכ־12 מיליארד שקל, מה שהפך אותה לאחד הפרויקטים היקרים ביותר בתולדות המדינה. לכך יש עלות אחזקה של כמיליארד שקל בשנה, מאז ב־2007, אחזקתה של הגדר, כך שהשנה צפויה עלות הגדר להגיע ל־20 מיליארד שקל.

הסיבות להקמת הגדר היו ביטחוניות. יש לה ודאי השלכות פוליטיות - וגם השלכות כלכליות חשובות עלינו ועל הפלסטינים. האם במבט לאחור היתה הצדקה לפרויקט העצום הזה?

50 אלף פלסטינים מסתננים לישראל

מההיבט הביטחוני אי אפשר להתווכח עם העובדה שמאז נבנתה הגדר נפסקו כמעט לגמרי פיגועי ההתאבדות בישראל. אין ספק שהגדר תרמה לכך, אך יש גורמים נוספים: למשל, שיתוף הפעולה ההדוק בין מערכת הביטחון הישראלית לבין ומנגנוני הביטחון של הרשות, למשל.

עובדה אחת ברורה: הגדר לא עוצרת את מי שרוצה לעבור מהשטח הפלסטיני של יהודה ושומרון אל תוך ישראל. בצה"ל ובמשטרה מדברים על קרוב ל־50 אלף פלסטינים מהגדה שעובדים בכל רגע נתון בישראל ללא רישיון (שב"חים). הם עושים זאת ללא קושי, משום שגושי ההתיישבות הגדולים - גוש עציון, אריאל, מעלה אדומים ועוד - נמצאים מחוץ לגדר. אם 50 אלף שב"חים עוברים בפרצות שבגדר, אין ספק שגם מחבלים יכולים לעשות זאת ולבצע פיגועים. הם לא עושים זאת.

הרחבת גדר הפרדה ליד היישוב שערי תקווה, צילום: טל שחר הרחבת גדר הפרדה ליד היישוב שערי תקווה | צילום: טל שחר הרחבת גדר הפרדה ליד היישוב שערי תקווה, צילום: טל שחר

עלות סתימת הפרצות בגדר נאמדת ב־6 מיליארד שקל, אך צעד כזה גם יקפיץ את עלות האחזקה השנתית ל־1.5 מיליארד שקל. הסיבה העיקרית שעשרות אלפי פלסטינים מצליחים להיכנס לישראל היא כלכלית: פועל בניין מיומןיכול לקבל בארץ 200–300 שקל ליום עבודה. בגדה תהיה הכנסתו 100 שקל ליום, אם ימצא עבודה. כל עוד אלה הבדלי השכר, רק גדר אטומה כמו בגבול עם עזה תוכל למנוע מעבר פועלים. ישראל לא בונה גדר כזו מסיבות פוליטיות, ובראשן העובדה שבגדה מתגוררים 350 אלף ישראלים.

פוטנציאל למציאות חדשה

לקיום הגדר יש גם השלכות כלכליות משמעותיות בעתיד: העיקרון הכלכלי בהסכם אוסלו היה שלישראל ולשטחים הפלסטינים תהיה מעטפת מכס משותפת אחת. הסיבה לכך היתה שמבחינה פיזית לא היה אפשר היה להפריד בין ישראל לפלסטינים.

אלא שאם תוקם אי פעם מדינה פלסטינית עצמאית, הפרדה פיזית תסייע לישראל לקבוע מדיניות מכס, מע"מ וסובסידיות נפרדות. במילים אחרות: גדר ההפרדה מהווה פוטנציאל ליצירת מציאות כלכלית חדשה שתחסל את זו שנקבעה בהסכמי אוסלו.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
כספי : אתה טועה לדעתי.
בכלל לא ברור לי שהכותב מתעניין בשאלה אם זה טוב או רע ליהודים. לזכותו של דני רובינשטיין אפשר להגיד שהוא כותב בנושא שלא מספיק מעניין את התקשורת הישראלית. בעניין הזה מגיע לו כבוד גדול. בעניין "ההצגה המלומדת שלו את הנושא" - אנחנו לא מסכימים. הנושא של הסיבה להפסקת הפיגועים למשל הוא נושא למחקר מאוד רציני (שאף אחד לא עשה כולל הכותב). הרבה דברים "נעלמים" במאמרים שלו, ולדעתי הניסוחים בעייתיים. אתן דוגמא : הכותב אומר "הסיבה העיקרית שעשרות אלפי פלסטינים מצליחים להיכנס לישראל היא כלכלית (....שכר יותר גבוה בישראל....)" המשפט הנכון הוא "הסיבה העיקרית שעשרות אלפי פלסטינים ר-ו-צ-י-ם להיכנס לישראל היא כלכלית (....שכר יותר גבוה בישראל....)". הסיבה שהם מצליחים היא אחרת : פשוט כי מאפשרים להם. כשהיו פיגועים רבים, הצליחו הרבה פחות להיכנס (פחות מ - 10%). נכון שיש "חורים" בגדר, אבל כשישראל קצתה, עברו בהם הרבה פחות אנשים. וזה סותר דברים אחרים שהוא אומר. דני לא מזכיר, שכשבנו את הגדר, ל-א היה שיתוף פעולה בטחוני. שאלה חשוב האחרת היא "למה יש שיתוף פעולה הדוק בין ישראל לרשות הפלסטינית" ? התשובה חשובה בגלל שהיא מאפשרת להחליט מה לעשות עם הגדר בעתיד. אז לדעתי לכך יש הרבה סיבות. הראשונה במעלה היא החלפת השלטון ברשות. בא בן אדם אחר עם שיטות אחרות שנובעות קודם כל מאופיו השונה (הוא פשוט הרבה פחות אלים מעראפאת). עניין מרכזי אחר, הוא התשלום האדיר שגבינו מהפלסטינאים על הטרור. גם הגדר היא מחיר שהם שילמו. אלו שתי סיבות "לא מלהיבות" : הראשונה אומרת, שמחר יגיע מישהו אחר ויחזור לאלימות השנייה אומרת שהאלימות שהפגנו הייתה מועילה. לדעתי, אלו שתי מסקנות שדני פשוט לא מ-ו-כ-ן להגיע אליהן. הכותב אומר עוד משפט מופרך "הסיבה הייתה שמבחינה פיזית לא היה אפשר היה להפריד בין ישראל לפלסטינים". זה כמובן לא נכון. קודם כל היה אפשר, ועדיין אפשר (ודני מסכים למשל שאם ישלימו את הגדר תיווצר אותה הפרדה שהוא אומר שלא הייתה אפשרית). הסיבות לאותו עיקרון כלכלי היו אחרות : 1) לא רצו להפריד את הכלכלות 2) פחדו להפריד את הכלכלות (על המשמעויות הפוליטיות והמאבקים הנדרשים שלם כך). 3) האמינו שאם הכלכלות לא יהיו מופרדות יהיה פחות סיכוי לטרור ולחידוש המלחמות 4) בלוק מנטלי שאומר שאי אפשר להפריד (זה מה שדני אולי מתכוון) כך או כך, אפשר להפריד. זה עולה כסף, אבל אפשר. עניין אחר שדני לא אומר הוא שהתוואי פחות או יותר הוסכם עם ארה"ב, ושהחורים נמצאים במקומות שעליהם לא הצליחו להגיע לסיכום (מכל מיני סיבות). אבל עדיין מגיע לדני כבוד על כך שהוא בכלל מתעסק בנושא "לא מעניין"
מ1.  |  11.02.14
לכל התגובות