אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הענן הירוק: בכיר בצה"ל חושף את המהפך המחשובי צילום: הסרטת חיל תקשוב

בלעדי לכלכליסט

הענן הירוק: בכיר בצה"ל חושף את המהפך המחשובי

שירות ענן שיאפשר תקשורת בין כל היחידות, חנות יישומים לשיתוף נתונים בין גופים ואפשרות להתחבר מהטלפון הסלולרי הם עיקרי התוכנית המהפכנית החדשה של צה"ל שתיושם בתוך כשנה

11.02.2014, 12:25 | מאיר אורבך

שירותי ענן מאוחדים וחנויות יישומים הם לא מונחים שמצפים לשמוע כחלק מהז'רגון הצה"לי, אך במסגרת מהפך שעובר מערך המחשוב של צה"ל כל אלה יהפכו למונחים שגורים בפיו של כל חייל ומפקד.

קראו עוד בכלכליסט

מהלך "צה"ל רשתי", כפי שחושף בכיר באגף התקשוב בפני "כלכליסט", הוא חלק מתוכנית חומש אסטרטגית שחלקה הגדול יהיה פעיל בתוך שנה.

אם בעבר היו מערכות המחשוב של חברות וארגונים נפרדות מעולם המחשוב הביתי, הרי שבשנים האחרונות נוצר ביניהן קשר הדוק. גם בצה"ל הבינו שעובדים משתמשים במכשירים הניידים שלהם כדי להתחבר למחשבי הארגון, אבל גם לשחק בקנדי קראש ולשוחח בסקייפ עם המשפחה. היום יותר מתמיד מערכות המחשוב הארגוניות מאפשרות לעובד לגשת אליהן מכל נקודה ולהפעילן כאילו היה במקום עצמו, תוך שהוא צורך את כלל השירותים מתוך ענן ציבורי או פרטי.

חיילי אגף התקשוב בצה"ל, צילום: הסרטת חיל תקשוב חיילי אגף התקשוב בצה"ל | צילום: הסרטת חיל תקשוב חיילי אגף התקשוב בצה"ל, צילום: הסרטת חיל תקשוב

מתוך ההבנה הזאת צמחה התפיסה החדשה, שמושפעת גם מהאיומים שעמם מתמודדת ישראל בשנים האחרונות, הכוללים ארגוני טרור שפועלים בשפע של זירות. גורם משפיע נוסף הוא אילוצים תקציביים קשים שגורמים לצה"ל להציע פתרונות יצירתיים יותר.

מערכת אחידה למסרים מיידיים

התוכנית החדשה, כפי שמוסר הגורם הבכיר, מורכבת משלושה חלקים, שהראשון בהם הוא מעבר לפלטפורמת ענן. אל הענן הצה"לי יתחברו כל השירותים שמפוזרים כיום בין מערכות מיחשוב שונות ואינם מאפשרים תקשורת מסודרת בין הזרועות השונות. בעתיד ניתן יהיה למצוא על הענן של צה"ל מערכות למסרים מיידים, דואר אלקטרוני אחיד, מערכת טלפוניה משותפת ועוד. יתרון חשוב נוסף של חיבור השירותים הצבאיים יהיה האפשרות לרכז את כל הרכש ודרישות ההצטיידות אצל גורם אחד שיהיה ענף התקשוב. ריכוז כזה יקל על צה"ל לטפל בדרישות המחשוביות של כל יחידה ויביא, על פי השערת גורמים בענף התקשוב, לחיסכון ניכר בהוצאות. דוגמה טובה לחיסכון כזה היא מכרז התקשורת של צה"ל שבו זכתה חברת סיסקו ובו קיבלו כוחות הביטחון הנחה של עשרות אחוזים ממחיר המחירון.

אם בעבר ברירת המחדל של הצבא היתה לפתח בעצמו מערכות כאלה, הרי שכיום הבחירה הראשונה שלו היא לקחת פתרונות יציבים ומצליחים מהשוק האזרחי, ולהתאימם לצרכים הצבאיים במינימום של שינויים. הבכיר בענף התקשוב אומר שאין כל סיבה שצה"ל לא ירכוש שירות ענן מלא מכל חברה מסחרית בעולם, בין שזו גוגל ובין שזו יבמ. "אם ה־CIA יכול לקנות ענן מגוגל גם צה"ל יכול. נשמח להתאים לצרכים שלנו כל טכנולוגיה אזרחית מבוססת".

אלמנט שני שצה"ל מתכוון לשלב על פי תוכנית החומש הוא מעין "חנות יישומים" שאליה יעלו היחידות השונות פיתוחים ושירותים לטובת היחידות האחרות. כך למשל יחידה תוכל למשוך ממשק מפות שפותח במקום אחר, וגופים פנים־צה"ליים שעד עתה לא יכלו לתקשר בצורה מיטבית יוכלו להעביר ידע בקלות מהאחד לשני.

חלק שלישי בתוכנית כולל חיבור של מכשירי הסלולר של החיילים והקצינים למערכות הצבאיות השונות. התפיסה האזרחית, שלפיה מכשיר הסלולר משמש לא רק לתקשורת אלא ככלי עבודה לכל דבר, מחלחלת גם לצבא, ויחידות התקשוב מחפשות כעת דרכים שיאפשרו חיבור מבצעי שישרת את צורכי הצבא מחד, ומאידך לא יפגע בביטחון השדה.

שינוי על רקע קיצוץ אלפי משרות

הצורך להקים שירות ענן ומרחבים אינטרנטיים דורש מצה"ל שינוי תפיסתי עמוק לגבי מערכות המחשוב שלו. "ההפרדה בין החילות השונים ומערכות המחשוב שלהם צריכה להיות פחות חדה. כיום כבר ניתן למצוא אנשי מחשוב של חילות אחרים בחיל התקשוב ולהפך, דבר שמעיד על השינוי", מוסר הבכיר באגף התקשוב.

השינוי הגדול שאותו עומד לעבור צה"ל נעשה בתנאים לא קלים, ובהם קיצוץ של כ־5,500 משרות אנשי קבע ופיטורים שהתחילו בשנה שעברה ונמשכים גם השנה.

בתנאים חדשים אלה מבינים בצה"ל שעליהם להיות ממוקדים."אני מפתח כאן אצלי רק את התחום המבצעי", מספר אחד הבכירים. "את כל השאר אני מתכוון להוציא החוצה לחברות אזרחיות, שם אני מתכוון לשנות סדרי עולם ולהוריד משמעותית את העלויות שלנו".

כיוון נוסף שאותו החלו לבדוק בצה"ל בשנה האחרונה, ושקרוב לוודאי יתחזק בשנים הקרובות, הוא נושא הקוד הפתוח.

אם בעבר פסל הצבא לחלוטין את הנושא והעדיף עבודה בסביבות סגורות וקנייניות, הרי שכיום מחפשים דרך להתמודד מול האתגרים שמעמיד הקוד הפתוח כמו רכישת רישיונות, הכשרת כוח האדם המתאים, והתמודדות עם העובדה שחלק מהעבודה עם קוד פתוח מתבססת גם על החזרה של פיתוחים וקטעי קוד לקהילה.

הבכיר הדגיש כי מהפכת המובייל תהיה באמצעות מכשירי קצה ייעודיים בעלי הצפנה, על מנת שהיכולות המבצעיות ישופרו אך אבטחת המידע תישמר. ״לא יהיה קנדי קראש, אבל יהיו תפיסות ויכולות מובייל שקיימות היום בסמארטפונים״ אמר.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
מעניין
לפי מה שהבנתי, צהל ופתיחות תיקשובית לא הולכים ביחד, וכאן הוא חולם על חנות אפליקציות שתהיה בענן של חברה אזרחית? בנוסף, ראש אגף התקשוב בראיון לאתר טכנולוגי אחר רק לפני חודשיים, טען שהם יורדים מהקטע של הוצאת עבודה לשוק האזרחי כי זה לא משתלם לו, וגם התפוקות "לא משהו" והם מתחילים להחזיר את העבודה הביתה, כלומר חזרה לפיתוח בתוך הצבא על ידי אנשי צבא. ומחברים שעובדים בתחום, זה באמת ככה. נראה לי מוזר ביותר כל הראיון הזה שלא תואם לשום מדיניות צבאית שכבר פורסמה.
אליעזר , מושב גזר  |  11.02.14
1.
אז אולי צה״ל לא כזה ״כל-יכול״ ?
במשך שנים סיפרו לנו שממר״ם ויחידות המחשוב בצה״ל ממציאים את הגלגל. סיפרו שעלות איש קבע נמוך משמעותית מעלות עובד באזרחות. סיפרו לנו שההספק של חייל ממר״ם עולה לאין ערוך על ההספק של אזרח. אז סיפרו! אנשי ממר״ם משנות ה- 70 ועד תחילת שנות ה- 90 לא דומים לחיילים של היום. אין לאנשי ממר״ם כל ייתרון על כל בוגר אוניברסיטה אחר עם מעט ניסיון. יתר על כן - הוצאה של כל הפעילות לחברות אזרחיות יביא לעלייה בעלויות וירידה בתפוקה. צריך למצוא אנשים מוכשרים שינהלו את הנפרוייקטים הללו ולא לתת לשועל (שהשתחרר אתמול כראש ענף או משהו כזה) לשמור על השמנת.
א.  |  11.02.14