אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הספקים הבטיחו מהירות 100 מגה־ביט, יכולים להתחייב על 0.01 בלבד צילום: שאטרסטוק

בדיקת כלכליסט

הספקים הבטיחו מהירות 100 מגה־ביט, יכולים להתחייב על 0.01 בלבד

רוב ספקי האינטרנט ובראשם 012, HOT ובזק בינלאומי, שלא רצו לדווח על מהירות הגלישה המינימלית שלהם לפי דרישת משרד התקשורת, דיווחו על מהירות כמעט אפסית כדי לצאת ידי חובה. משרד התקשורת: "מאיר באור מגוחך את החברות"

12.02.2014, 07:07 | אופיר דור

רוב ספקי האינטרנט בחרו לעקוף את ההנחיה שפרסם משרד התקשורת, המחייבת אותם לדווח על מהירות הגלישה המינימלית שיספקו ללקוחות במצב של עומס על הרשת, כך עולה מבדיקת "כלכליסט". מרבית הספקים, ובהם החברות הגדולות בשוק: HOT, 012 ובזק בינלאומי, החליטו לדווח על מהירות מינימום אפסית של 0.01 מגה־ביט שאותה הם מתחייבים לספק ללקוחות בכל עת.

קראו עוד בכלכליסט

יוצאות הדופן בהקשר זה הן בזק וטריפל סי, שמדווחות על מהירויות מינימום ריאליות. בבזק מתחייבים למהירות מינימום של 1–50 מגה־ביט, בהתאם לחבילה שרוכש הלקוח. בחבילת 100 מגה־ביט התחייבה בזק למינימום של 50 מגה־ביט. בטריפל סי התחייבו למהירות של 2–40 מגה־ביט.

אף שהיא אינה חפה מבעיות, ההנחיה שהוציא משרד התקשורת לפני כחודש נועדה להגביר את השקיפות באופן שבו הספקיות וחברות התשתית -בזק ו־HOT - מדווחות על מהירויות הגלישה שמשווקות ללקוח.

בעוד שעד היום פרסמו החברות, שהיקף הההכנסות שלהן מאינטרנט בלבד עמד על 3.8 מיליארד שקל ב־2012, רק את קצב ההורדה המקסימלי שמקבל הלקוח כעת מחייב אותן המשרד לדווח גם על המהירות שהן מתחייבות לתת במצב קיצון שבו כמות גדולה של לקוחות מבקשת להשתמש ברשת במקביל.

במשרד מקווים שהדיווח על מהירות המינימום יאפשר לצרכן לבחור בין הספקיות, ויחייב אותן להשקיע יותר משאבים כדי להרים את רמת השירות.

התיקון זכה לביקורת רבה מצד החברות, שטענו בין השאר כי הן לא יכולות להתחייב לקצב גלישה מינימלי שכן הדבר אינו בשליטתן המלאה, אלא תלוי בגורמים אחרים: מחוזק מחשב הלקוח ועד לביצועי הכבל התת־ימי המחבר את ישראל לרשת האינטרנט העולמית. טענה נוספת של החברות היתה כי הלקוח אינו יכול להבין את המשמעות של מהירות מזערית, ולכן בלאו הכי לא תהיה לתיקון השפעה מהותית כלשהי.

טענות אלו נדחו על ידי המשרד לאורך תהליך השימוע שנמשך שלוש שנים. במשרד טענו בין השאר כי הם לא דורשים מהחברות להתחייב על ביצועים של גורמים שאינם בשליטתם, אלא רק על איכות השירות שתחת אחריותן.

אולם מרבית החברות החליטו לדווח על מהירות מינימום אפסית בכל החבילות המשווקות. אפשר לשער כי אחד השיקולים המרכזיים בדיווח על מהירות אפסית היה החשש של החברות מתביעות ייצוגיות, אם לא יעמדו בגבול התחתון שיציבו.

גורם במשרד התקשורת אמר ל"כלכליסט" כי "הדיווח על מהירות מינימום אפסית מאיר באור מגוחך את החברות, שמוכרות חבילת 100 מגה־ביט ומתחייבות ללקוח על 0.01 מגה־ביט בלבד. למרות זאת, עוד מוקדם להספיד את התיקון".

במשרד התקשורת לא פסלו התערבות עתידית, שבמסגרתה יחויבו החברות להציע מהירות מינימום ריאלית.

תגיות

22 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

21.
זה מקובל בכל העולם
ספקיות אינטרנט מוכרות הרבה יותר נפח גלישה מאשר יש להם בפועל, למעשה מוכרות אוויר. עושות את זה מתוך הנחה מאד פשוטה שסטטיסטית אין מצב שכל המנויים ינצלו ב-100% את רוחב הפס אותו הם רכשו מהספקית. מערכות ואלגוריתמים יודעים לחשב ולתעדף נכון אתהתעבורה כך שלא נרגיש או שנרגיש בקושי שמה שאנחנו מקבלים זה פחות ממה שרכשנו. ומה בעצם רכשנו?כשקונים 100מגה אתם לא קונים באמת 100 מגה, אתם קונים עד(מודגש, קו תחתון) 100 מגה, כך שהספק בעצם לא מתחייב לתת לכם 100 מגה בכל רגע נתון אלא עד מאה, כך שאם היה עומס על הקו ומה שקיבלתם זה רק 60 מגה, הספק מצידו לא עשה שום דבר שהפר את תנאי העסקה. זו השיטה בה עובדות כל ספקיות האינטרנט בעולם, וזה מא שמאפשר גם להוריד את מחירי הגלישה. אם תרצו 100 מגה קבוע בהתחייבות זה יעלה לכם הרבה יותר כסף, כי אתם בעצם תהיו לבד על ה-100 מגה האלה, ואם בשיטת "עד מאה מגה" אז חוץ ממכם המאה מגה האלה נמכרו לעוד כמה מנויים ואתם מתחלקים בהם. אך גם כאשר מדובר ב"עד מאה מגה" יש כמות מסויימת של פס רחב שעדיין מובטחת, והנתון הזה לא קיים בשום חוזה, כי אם נגיד מובטח לכם 5 מגה בטוח מתוך ה-100, ובנקודת זמן זה היה פחות 5 יש לכם עילה לתבוע את הספק שלא עמד בתנאי העסקה, לכן הפרט הזה לא נחשף ולא נמצא בחוזה. וזה מה שמשרד התקשורת מנסה לחייב את הספקיות לחשוף וספקיות מצידן עושות צחוק ומפרסמות מספר מינימלי כדי שלא יווצר מצב שניתן יהיה לתבוע אותן(כי פחות מ-0.01 זה כבר אין גלישה בכלל, משמע תקלה) מוגש כמידע שימושי לצרכן
מיקי , תל אביב  |  12.02.14
18.
זאת דרישה מטומטמת של משרד התקשורת - ברור שלא כולם משתמשים בכל רוחב הפס
כל הזמן, הרוב לא משתמשים במלא רוחב הפס (במיוחד 100 מגה) אפילו מאית מזהמן. חוצמזה זה גל תלוי לאן הם גולשים - אם הם גולשים לשרתים שיושפים אצל הספק עצמו המהירות תהיה הרבה יותר גבוהה אם לעומת אם הם מדברים בסקייפ עם מישהו באפריקה ויש שם תשתית תקשורת איטית. זה משהו שבכלל אי אפשר למדוד - אתה עושה בדיקת מהירות מול שרתים באינטרנט, לא מול האינטרנט עצמו.
מומחה תקשורת  |  12.02.14
לכל התגובות