אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בועז נגר: "המותג בלאקרוק ישבור את השוק הישראלי"

ניתוח כלכליסט

בועז נגר: "המותג בלאקרוק ישבור את השוק הישראלי"

יו"ר איגוד תעודות הסל מנהל בימים אלה מאבק בכניסת מנהלת הנכסים האמריקאית לשוק תעודות הסל וברגולציה המקלה שניתנת לה. רשות ני"ע: "כניסתה תסייע לתחרות בשוק שבו ארבעה שחקנים בלבד"

16.02.2014, 07:06 | רחלי בינדמן

בדיון בכנסת בשבוע שעבר על כניסת קרנות הנאמנות הזרות ניהל בועז נגר, יו"ר איגוד תעודות הסל, ויכוח סוער מול דודו לביא, מנהל מחלקת ההשקעות של רשות ני"ע. נגר זעם על האפליה לכאורה של רשות ני"ע במתן אפשרות למנהלי גופים זרים לשווק את המוצרים הפיננסיים שלהם בישראל. לטענתו, המהלך עלול לחסל את תעשיית תעודות הסל המקומית. נגר דיבר בייחוד על מנהלת הנכסים הפיננסיים הגדולה בעולם - קרן בלאקרוק.  

קראו עוד בכלכליסט

הקרן מחזיקה באחת מחברות תעודות הסל הגדולה בעולם, Ishare, שצפויה לפתוח סניף בישראל ולהתחרות עם תעודות הסל המקומיות באמצעות ETF (קרנות מחקות, בעיקר על השקעות בחו"ל). לביא לא התרגש מתחזיות האימים שהציג נגר וטען כי כניסת גוף כמו בלאקרוק תסייע לתחרות בענף בישראל, שקיימים בו רק ארבעה שחקנים.

גופי הפנסיה יכולים לרכוש היום תעודות סל של גופים מחו"ל. ואולם, הציבור הרחב לא נחשף אליהן, וכדי לקבל חשיפה למדדים בחו"ל הוא חייב לרכוש מוצרים של חברות תעודות הסל הקיימות. כניסת הקרנות הזרות לישראל תאפשר ליועצים בבנק לשווק ללקוחות גם מוצרים פיננסיים מחו"ל ואמורה להגביר את התחרות בתחום. האם בלאקרוק מאיימת על שוק תעודות הסל המקומי כפי שנגר חוזה? וחשוב מכך, האם כניסתה לארץ תהיה טובה לצרכן המקומי, שהגדיל בעשור האחרון את חשיפתו לתעודות הסל ככלי המועדף בקבלת חשיפה מנייתית בארץ ובחו"ל?

מלחמת דמי הניהול

 

קרן בלאקרוק מחזיקה בחברת קרנות מחקות מהגדולות בעולם, Ishare, המנהלת היום 920 מיליארד דולר. השוק הישראלי שאליו הקרן צפויה להיכנס מורכב מארבע חברות תעודות סל מתחרות, ומנוהלים בו 100 מיליארד שקל בלבד. ארבע החברות הן קסם של אקסלנס, פסגות תעודות סל של פסגות, תכלית של מיטב דש והראל סל של הראל.

Ishare תוכל לבחור, על פי החקיקה הישראלית (שצפויה להיות מאושרת בשנה הקרובה), להיות כפופה לאחד משני תקני רגולציה — האמריקאי או האירופי (הנשען על התקן האירי הנקרא UCIT). על פי הערכות, Ishare תבחר בתקן האירופי, שהוא תקן מקל יותר. כיום אין חקיקה רשמית בשוק תעודות הסל. בפועל התעודות כפופות לפיקוח עקיף הדוק תחת משטר "אמץ או גלה": רשות ני"ע דורשת מחברות תעודות הסל לאמץ את הוראותיה או לפרסם גילוי על סירוב לעשות זאת. כל חברות תעודות הסל מיישרות קו עם החקיקה.

נתח השוק של בלאקרוק (Ishare) באירופה הוא 47.6% ובארה"ב 39%. דמי הניהול הממוצעים הנגבים בתעודות הסל העוקבות אחר מניות עומדים על 0.4% בממוצע באירופה ועל 0.29% בארה"ב. מכיוון שבלאקרוק צפויה לבחור להיות כפופה לתקן האירופי היא תשווק בארץ תעודות סל שהיא משווקת באירופה, כך שזה ממוצע דמי הניהול הצפוי גם בארץ. ממוצע דמי הניהול של תעודות הסל העוקבות אחר מניות בישראל הוא 0.34%. מדובר בממוצע מוטה, כיוון שתעודות סל על מדדי מניות בישראל משווקות כיום בדמי ניהול אפסיים כדי לאפשר לגופי הפנסיה להשקיע בהן. תעודות הסל העוקבות אחר מדדים בחו"ל גובות דמי ניהול גבוהים יותר. התעודות הפופולריות בעת האחרונה, המציעות מעקב אחר מדדים תוך נטרול חשיפה למטבע המקומי, גובות דמי ניהול אף גבוהים יותר.

Ishare לא תציע תעודות סל בעלות הגנה לחשיפת המטבע, וכך יהיה לחברות תעודות הסל יתרון לכאורה באפשרות לנטרל חשיפה מטבעית, אך גם חיסרון – Ishare עשויה להציע בתעודות ללא נטרול מטבע דמי ניהול נמוכים יותר מאלה שמציעות התעודות הישראליות ולאלץ אותן להוזיל את דמי הניהול כדי לעמוד בתחרות.

מקלים על הזרים

במסגרת החקיקה של כניסת הגופים הזרים לארץ אין הגבלה על נתח השוק שלהם, ואילו לגופים המקומיים יש מגבלת נתח שוק של 25%. באופן תיאורטי בלאקרוק יכולה להגיע לנתח של 90% בשוק מוצרי המדדים בישראל, אם תצבור תאוצה כפי שמצליחה לעשות בחו"ל.

כשבועז נגר נשאל על ידי "כלכליסט" מדוע לדעתו תחת החקיקה המסתמנת יכולה בלאקרוק להשתלט על שוק תעודות הסל ומדוע שלא יציע דמי ניהול נמוכים יותר, השיב כי בלאקרוק לא תתרום לתחרות. "הצרכן הישראלי לא צריך לצפות למחיר טוב יותר, הוא גם יקבל מוצר שלא קיים בישראל היום. למנהל תעודות סל ישראלי אין שום בעיה להציע מחירים דומים ואפילו נמוכים יותר מהמחיר שמציע מתחרה כזה. נהפוך הוא — העמלות הנלוות שיהיו כרוכות ברכישת תעודת סל זרה ייקרו את המוצר הזה כמו עמלת המרת מט"ח ודמי משמרת על ני"ע זרים שגבוהים משמעותית מני"ע ישראליים. בהיבט של היצרנים הישראליים אין בכלל ספק שבאותה רמת מחיר בלאקרוק מסוגלת לקחת פה גם נתח שוק אדיר".

אלא שאם נגר טוען כי הוא יכול להציע מחירים אטרקטיביים יותר, אין שום סיבה לכאורה שבלאקרוק תתפוס נתח שוק. "לבלאקרוק יש שם ומותג. היא לא סתם שחקן, אלא שחקן גדול. גם אם לא תיתן הטבת מחיר יש לה יכולת לקחת נתחי שוק משמעותיים בארץ על בסיס ערך המותג. זה כמו שניתן למישהו לבחור בין קוקה־קולה ל־RC קולה". בנוסף טוען נגר כי "תעודת סל היא מוצר גנרי. אין באמת הבדל בין השחקנים. אבל יש פה בעיה מול הרגולטור — הוא נותן פטורים לגוף הזה ומנגד קושר אותנו. הוא מחייב אותנו לעבוד תחת התקן הישראלי, אף שהתקן האירופי מקל בדרישות ההון עצמי".

נגר טוען כי תעודות הסל הישראליות מופלות לרעה גם במונחי מיסוי. שיעור המס שחל בישראל היום הוא 37.7%, כולל תשלום מע"מ, ואילו תחת התקן האירופי הוא עומד על 12.5% בלבד. לדברי נגר, "אם לא יקלו בדרישות הרגולציה ויורידו מסים, לא יהיה כדאי לנהל תעודת סל בארץ. בלאקרוק קיבלה מתנה שלא מקבלים בשום מקום אחר — היא יכולה להיכנס לארץ פטורה מרגולציה מקומית, מפיקוח ומתשלום מסים. אין כזה פטור בעולם".

תגיות