אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החשבת הכללית באוצר מקפיאה את בניית מגדל המחקר ברמב"ם צילום: אבישג שאר ישוב

החשבת הכללית באוצר מקפיאה את בניית מגדל המחקר ברמב"ם

מיכל עבאדי-בויאנג'ו דורשת מרמב"ם להחזיר לידי המדינה את הבעלות על חניון תת-קרקעי שנועד לשמש כבית חולים לשעת חירום, ומשהה את בניית המגדל שמעליו בשל העברת הבעלות עליו לידי חברה פרטית

18.02.2014, 15:34 | מיקי פלד

החשבת הכללית במשרד האוצר, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, מקפיאה את בנייתו של מגדל מחקר חדש בבית החולים רמב"ם, עקב אי סדרים חמורים בבעלות על הקרקע.  

קראו עוד בכלכליסט

עבאדי-בויאנג'ו הודיעה היום (ג') כי גם תחייב את בית החולים להעביר לבעלותה את שטח החניון התת-קרקעי עליו הוא מוקם. כעונש על התנהלות רמב"ם, הודיעה החשכ"לית כי היא מתכוונת לפעול על מנת לבטל את ההרשאה של מנהל רמב"ם, רפי ביאר, לייצג את המדינה בעסקאות מקרקעין.

מהלך דומה ביצעה החשכ"לית לאחרונה מול מנכ"ל בית החולים הממשלתי שיבא, פרופ' זאב רוטשטיין, בטענה כי הוא השתמש בהרשאה שכזו על מנת להשכיר שטח של בית החולים לטובת מנחת מסוקים. בשני המקרים המהלך תואם עם מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו.

מגדל המחקר רק בשלבי תכנון

מגדל המחקר נמצא בימים אלו בשלבי תכנון, אך באוצר מטילים ספק אם יש היתכנות להקמת המגדל וכרגע בנייתו תוקפא לצורך דיון מחדש בצורך בו. המגדל נועד על מנת להכניס אליו שורה של מעבדות, משרדים ויחידות מחקר שונות של בית החולים והבעלות על הקרקע בו חולקה במקור בין המדינה (66%) לחברת קמר, חברה לתועלת הציבור שמוגדרת כחברה לתועלת רמב"ם, לה יש הסכמים עם אגודת הידידים של בית החולים בו הם בונים ומפעילים עבור האגודה את החניון התת-קרקעי.

למעשה, אגודת הידידים קיבלה מהמדינה את האישור והאחריות לבניית החניון התת-קרקעי והמגדל, אך לטענת האוצר היא העבירה את הסמכויות לקמר ללא אישור. קמר קיבלה זכויות של 86% על הבעלות על החניון התת-קרקעי עליו יושב המגדל.

מיכל עבאדי-בויאנג מיכל עבאדי-בויאנג'ו, החשבת הכללית במשרד האוצר | צילום: עמית שאבי מיכל עבאדי-בויאנג

קמר פעלה ב-2010 מול מנהל מקרקעי ישראל כדי לשכנע אותו להעביר שטח בבעלות המדינה לבעלות החברה ורכשה את הקרקע תמורת 23 מיליון שקל. לדברי החשכ"לית, הרכישה של הקרקע נעשתה תוך ניסיון להציג את פעולת קמר כפעולה מעטם המדינה, כיוון שרמב"ם הוא בית חולים ממשלתי, אולם אישור שכזה מטעם המדינה לא ניתן לבית החולים. בהתאם, עבאדי-בויאנג'ו הורתה לבטל את העסקה ולהחזיר את הבעלות לידי המדינה.

השקיעה בבית החולים 200 מיליון שקל

המגדל עצמו יושב על חניון תת-קרקעי שאמור בשעת מלחמה להפוך לבית חולים ממוגן. המדינה השקיעה בבית החולים 200 מיליון שקל, תרומות מימנו עוד 65 מיליון שקל ועוד 100 מיליון שקל הלווה בית החולים מבנק הפועלים, כאשר לטענת גורמים באוצר ההלוואה נעשתה ללא אישור.

בשל החשיבות של החניון, מתכוונת החשכ"לית להעביר את הבעלות על החניון לידי המדינה. זאת יעשה על ידי התניית תשלום של 20 מיליון שקל לצורך השלמת החניון בהתנייה שתירשם הערת אזהרה לטובת המדינה בנסח הזכויות על שטח החניון.

הטענה המרכזית של החשכ"לית היא שהניסיון של רמב"ם להעביר את הבעלות על קרקע המגדל לידי חברה שבבעלות

אגודת הידידים שלו נועדה כדי להתחמק מפיקוח רגולטורי. בית החולים עצמו, כמו גם תאגיד הבריאות שקשור אליו, נמצאים תחת פיקוח של משרד הבריאות ומשרד האוצר, אך חברת קמר לא חייבת בפיקוח כזה, שכן ההנחה היא שהיא לא מבצעת פעילות כלשהי של ממש בתוך תחום בית החולים.

 במכתב למנהל בית החולים, פרופ' רפי ביאר, כותבת עבאדי-בויאנג'ו, כי בעזרת כספי תרומות רכשה קמר, חברת בת של אגודת הידידים של בית החולים, קניין פרטי בבית החולים עצמו. החשש הוא שקמר תחליט בעתיד מה ייעשה בשטח המגדל מתוך שיקולים עסקיים, ולא בהכרח שיקולים של טובת תושבי חיפה והצפון כפי שהמדינה רואה אותו.

תגובת רמב"ם: "אנו שמחים שתחושת התכיפות לסיים את פרויקט בניית בית החולים התת קרקעי לשעת חירום קיבלה אוזן קשבת וכי האוצר החליט להעביר חלק מהסכום הנחוץ לסיום הפרויקט. את יתר הערותיה של החשבת הכללית נלמד בימים הקרובים".

תגיות