אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דולפים מחוץ לשליטה

קפיטליזם 3.0

דולפים מחוץ לשליטה

כשהתאגידים אינם ערוכים להתמודד עם אסונות הטבע שהם גורמים, בוחנים אפשרות של כוח משימה חדש

19.02.2014, 08:34 | איתי להט
שני האסונות האקולוגיים הגדולים של השנים האחרונות היו ללא ספק הכור בפוקושימה ודליפת הנפט הענקית במפרץ מקסיקו. שני האירועים העגומים, עם תוצאות סביבתיות ואנושיות חמורות שהשפעתן עוד תתברר בעתיד, עלו לחברות פרטיות ולמשלם המיסים מיליארדי דולרים. האופן שבו ניסו בשני המקרים לטפל בדליפות מתברר בהדרגה כפתטי, שלא לומר אבסורדי. כשב־2011 החלה הדליפה בכור הגרעיני בפוקושימה, ניסו מהנדסי הכור לאטום אותה בעזרת לא פחות מנסורת וריפודי חיתולים. כשב־2010 החלה הדליפה באסדת הקידוח של BP במפרץ מקסיקו, ניסו מהנדסי החברה לאטום אותה בכדורי גולף ושאריות צמיגים. בשני המקרים, בפרויקטים שבהם הושקעו מאות מיליוני דולרים, התברר כי לחברות אין תכנית של ממש לטפל באסון, וכשהוא מגיע, כדורי גולף וחיתולים הם התשובה המגוחכת שיש לחברות להציע בכדי לסתום חורים שעליהם משלמות אוכלוסיות שלמות.

אנשי טפקו בכור בפוקושימה אנשי טפקו בכור בפוקושימה אנשי טפקו בכור בפוקושימה

1. הזיהום לא ביטל את הרווח

BP הוציאה 10% מהסכום הדרוש לניקוי

 

BP רשמה רווח של 13.4 מיליארד דולר ב־2013, וזה לאחר שהפרישה כבר סכום מכובד לפיצוי המוסדות והאנשים שנפגעו מדליפת הנפט הגדולה בהיסטוריה של ארה"ב. נזקי הדליפה הזו הוערכו כבר בסכום של 40 מיליארד דולר לפחות, אבל עד כה הוציאה החברה על מבצע הניקוי 4 מיליארד בלבד. עשירית. לזה צריך להוסיף סכום פיצויים לנפגעים שהוערך בכ־9.2 מיליארד דולר. עם רווח שנתי של 13 מיליארד, BP יכולה להרשות לעצמה להשקיע ביותר מכדורי גולף וצמיגים משומשים. למעשה, היא חייבת להשקיע יותר.

2. הכור עדיין דולף

טפקו לא מוצאת פיתרון ארוך טווח

 

גם Tokyo Electric Power Co (טפקו) החברה שבבעלותה הכור האומלל והעדיין דולף בפוקושימה, ניסתה לסתום את החור בכור באמצעים מגוחכים. חיתולים ונסורת חברו למשאבות מאולתרות ולצינורות כיבוי בכדי להזרים מים לכור המתחמם. זה כמו להשתמש במטף כיבוי בכדי, ובכן, לכבות שריפה גרעינית. הניסיונות האלה עולים לטפקו בהפסדים כבדים. זאת מבלי לציין כלל את 160 אלף התושבים שאיבדו את בתיהם, את אחוזי מחלות הקרינה שעולים בהתמדה בכל יפן ואת נזקי הקרינה הנמשכים ללא סיום באופק.

3. בעיה שגדולה על המדינה

דרושה סוכנות בינלאומית משותפת

 

מתברר כי חברות הענק לא ערוכות לאסונות תעשייתיים כאלה. מעבר לרשלנות, לחלמאות ולפיצויים, האם לחברות שמסכנות חיי מיליונים אין חובה להתכונן לאסון? אנדרו דוויט (Andrew DeWit), פרופסור לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת טוקיו, סיפר לבלומברג כי מדובר בבעיה שגדולה על חברות ואפילו על מדינות. "אנחנו צריכים סוכנות בינלאומית שמתמחה באסונות כאלה. צבאות העולם יכולים להוות בסיס לכח משימה שכזה מכיוון שהם הארגון היחיד עם המשאבים וכח האדם בכדי להתמודד עם המשימה".

4. האסונות הופכים לנורמה

בבריטניה הצבא מטפל בשטפונות

הרעיון נתמך על ידי טפקו עצמה, שבאוגוסט האחרון הודיעה שהיא זקוקה לעזרה בינלאומית בכדי לפתור את הדליפה הנמשכת. זה התרחש על רקע דליפה נוספת של כ־300 טונות של מים רדיואקטיביים לאוקיינוס. אבל השבוע הרעיון הזה שוב עלה לדיון, אחרי שצבא בריטניה נקרא להתמודד עם השטפונות באי הבריטי. עכשיו, כשצבאות ומנהיגים מבינים שבשנים הבאות מאמצים בינלאומיים לטיפול באסונות יהפכו לנורמה, אולי הם גם יבינו שאי אפשר להשאיר אסונות כאלה לחברות פרטיות, לחיתולים וכדורי גולף.

תגיות