אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ותודה לאקמאי שמביאה לנו את אוליפיאדת סוצ'י לצפייה ישירה

השורה התחתונה

ותודה לאקמאי שמביאה לנו את אוליפיאדת סוצ'י לצפייה ישירה

אקמאי מצליחה לשפר את העברת התכנים ברשת ולהתפתח לתחומים צומחים כמו אבטחה, בעזרת 132 אלף שרתים הפזורים ב־87 מדינות

19.02.2014, 08:12 | לירון רוכמן ויאיר מנדלסון
אם אתם צופים בשידורים מאולימפיאדת החורף בטאבלט או בסלולר, זה במידה רבה בזכות אקמאי (Akamai Technologies, סימול AKAM). החברה שמתרכזת באספקת תכנים ברשת (Content Delivery Networks או בקיצור CDN), הוקמה ב־1998 על ידי טום לייטון, המשמש עד היום כמנכ"ל החברה, ודניאל לוין, ישראלי לשעבר שנהרג בעת שהיה במטוס אמריקן איירליינס שהתרסק על מגדלי התאומים ב־2001.

במהלך 16 שנותיה בנתה אקמאי רשת של 132 אלף שרתים ב־87 מדינות בעולם. השרתים ממוקמים בסמוך ללקוחות הקצה, והיא משכירה עליהם קיבולת לחברות המעוניינות שהאתרים שלהן יעבדו מהר יותר. אקמאי מציעה ללקוחות שלה את תחנת הביניים (שרתים) הקרובה ביותר לגולש, המשפרת את מהירות העברת התכנים. כשבישראל, למשל, מנסים לגלוש בפייסבוק, הבקשה נשלחת באופן אוטומטי לשרת הקרוב ביותר של אקמאי שמעלה משם את המידע הנדרש, כך שזמן התגובה ואיכות הגלישה משתפרים משמעותית ונמנעת אחת הבעיות הקשות שעמן מתמודדות החברות: נטישת אתרים בגלל זמן תגובה אטי.

אקמאי היא אחת החברות הגדולות בתחום העברת תכנים ברשת ושולטת ב־30% מתעבורת האינטרנט בעולם. אם לא די בכך, לאור הפופולריות הגואה של הרשתות החברתיות, ריבוי שיתוף התמונות והסרטונים, משחקי וידיאו מבוססי רשת והצריכה ההולכת וגוברת של חדשות, סרטים ושידורים שונים באמצעות הסלולר, הצורך בשירותי אקמאי רק הולך וגדל. עיקר גידול השימוש באינטרנט בשנים הקרובות (גלישה, קניות, צפייה בשידורים) צפוי להיות מהמכשיר הסלולורי - נתון בעל השפעה דרמטית על ההכנסות של אקמאי המגיעות לפי היקף הנתונים וקצב העברתם דרך שרתיה. כך שככל שכמות הנתונים ברשת גדלה, כך גדלות ההכנסות של אקמאי.

מגיבה בחדות שומרת על סודיות הלקוח

אקמאי מחלקת את ההכנסות שלה בין שלוש חטיבות עיקריות. הראשונה - חטיבת פתרונות העברת מדיה - היתה אחראית ל־48% מההכנסות ב־2013. חטיבה זו כוללת העברת תכנים על גבי האינטרנט ושירותי אנליזה. החטיבה השנייה - חטיבת שיפור ביצועים ואבטחה - כוללת אבטחה ושיפור ביצועי אתרי אינטרנט, הורדת אפליקציות, תוכנות ושדרוגים. חטיבה זו תרמה 44% מהכנסות 2013. החטיבה שלישית היא חטיבת השירות והתמיכה שתרמה כ־8%. הרבעון הרביעי של 2013 היה רבעון שיא בהכנסות החברה עם זינוק של 10% מהרבעון שקדם לו ל־435 מיליון דולר. רבעון זה הושפע מעונת החגים בארה"ב ומעלייה גדולה במכירות של קמעונאיות האינטרנט.

רשימת הלקוחות של החברה היא אחד הסודות הכמוסים ביותר וכנראה כוללת חברות כמו פייסבוק וטוויטר, לצד ויאקום, וולט דיסני ויאהו. אך ההערכה היא שהלקוח הגדול ביותר של אקמאי הוא אפל. למה זקוקה אפל לשירות כזה? עבור העברת וידיאו, משחקים ואפליקציות שכולנו משתמשים בהם באייפון ובאייפד.

טום לייטון מייסד ומנכ"ל אקמאי, צילום: בלומברג טום לייטון מייסד ומנכ"ל אקמאי | צילום: בלומברג טום לייטון מייסד ומנכ"ל אקמאי, צילום: בלומברג

על החשיבות של אפל כלקוח עבור אקמאי אפשר היה ללמוד באחרונה, כשבעקבות דיווח ברשת שלפיו אפל שוקלת להקים רשת CDN משלה, נפלו מניות אקמאי ביותר מ־3.5%. אך כשאקמאי שפרסמה את הדו"חות הכספיים ל־2013 ובמקביל כי הגיעה להסכם עם הלקוח הגדול ביותר שלה על הארכת ההתקשרות ביניהן - זינקה מנייתה ב־20% לרמתה הגבוהה ביותר מ־2007 ולהעלאה כמעט מיידית של תחזיות הרווח (ב־100 מיליון דולר ל־1.87 מיליארד דולר) ומחירי היעד שלה על ידי כל האנליסטים שמסקרים אותה. עם או בלי כל קשר פרסמה אפל באותו הזמן הכחשה על הפרסומים של התוכניות להקים רשת שרתים משלה.

פוטנציאל מאבטחה מתפשטת גם לישראל

העובדה שאקמאי אחראית לנתח הולך וגדל מתעבורת האינטרנט העולמית, מאפשרת לה להרחיב את השירותים שהיא מציעה ללקוחותיה. בנוסף להעברת נתונים ברשת, מציעה החברה שני שירותים מרכזיים נוספים: האחד הוא ניתוח נתוני הגלישה של הלקוחות. השני הוא אבטחה - זאת לאור התגברות מתקפות האקרים ופעילויות זדוניות אחרות שנועדו להפריע לתעבורה החופשית באינטרנט.

פעילות האבטחה אמורה להניב את הצמיחה הגדולה של החברה בשנים הקרובות. זו פעילות צעירה יחסית שהחלה רק ב־2012 תחת המותג KONA Site Defender. ב־2012 היו ההכנסות מהפעילות הזו 22 מיליון דולר בלבד, אך החברה צופה כי בתוך שנים ספורות ההכנסות יגיעו להיקף דומה לזה של פעילות העברת התכנים.

במהלך 2013 הגדילה החברה את מספר אנשי המכירות שלה בתחום זה ב־95 אנשים, ובדצמבר האחרון היא רכשה תמורת 370 מיליון דולר את Prolexic Technologies, חברה המתמחה באיתור מתקפות סייבר. רכישה זו אמורה לתרום חלק משמעותי מהצמיחה בתחום ב־2014, ולהוסיף להכנסות 60 מיליון דולר לפחות.

במסגרת הרחבת פעילות האבטחה הודיעה אקמאי לפני כחצי שנה על תוכנית להקמת מרכז פיתוח בתחום האבטחה בישראל. שבעה חודשים לפני כן היא רכשה תמורת 300 מיליון דולר את קונטנדו הישראלית - חברה המפתחת שרתים להאצת הגישה לדפי אינטרנט. 2014 צפויה להיות שנה חזקה לאקמאי. ההכנסות צפויות לזנק בכ־18%, ושיעור הרווח הגולמי צפוי להישאר גבוה ולעמוד על כ־69%. הרווח למניה צפוי לצמוח ב־12% ל־2.27 דולר למניה.

עם פוטנציאל צמיחה נאה כזה, קשה להבין למה ב־2013 עלו מניות אקמאי ב־15% בלבד בעוד מדד נאסד"ק עלה ב־38%. ההסבר לביצועים הוא בעיקר תחזיות נמוכות מהצפוי שהוציאה החברה עבור הרבעון הרביעי (שהתבררו בדיעבד כשמרניות). במבט רחב, מניות החברה מגיבות באופן קיצוני כמעט לכל דו"ח רבעוני. כך ראינו ירידה של 15% בעקבות התחזית המאכזבת לרבעון השלישי של 2013 וזינוק של 20% בעקבות התחזיות הטובות לרבעון הנוכחי. אך לאורך זמן ביצועי המניה נותנים תשואה עודפת בהשוואה לנאסד"ק (33% לאקמאי לעומת 27% בנאסד"ק בשלוש השנים האחרונות).

אירועים נקודתיים כמו האולימפיאדה והמונדיאל המתקרב צפויים להביא לדרישה מוגברת לשירותים שהיא מספקת. עם זאת, כדאי להביא בחשבון כי כיום נסחרת אקמאי במכפיל גבוה של 38, ועם מכפיל חזוי ל־2014 של 26, בדיוק כמו המכפיל החזוי ההיסטורי שלה בעשור האחרון.

השורה התחתונה: מנועי הצמיחה של החברה כמו הגידול בגלישה בסלולר והדרישה לאבטחה נוספת באינטרנט אמורים לתמוך בביצועים חזקים שלה. אירועים נקודתיים כמו המונדיאל המתקרב צפויים להביא לדרישה מוגברת לשירותים שהיא מספקת.

לירון רוכמן הוא מנהל קרנות מניות חו"ל בהראל פיא. יאיר מנדלסון הוא מנהל מחקר יועצים בהראל פיננסים.

תגיות