אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יציל את איטליה? שר האוצר החדש - הכלכלן הראשי של ה־OECD צילום: בלומברג

יציל את איטליה? שר האוצר החדש - הכלכלן הראשי של ה־OECD

ראש הממשלה הצעיר בתולדות איטליה הושבע היום והציג קבינט שמחציתו נשים. בעמדות מפתח: פייר פדואן כשר האוצר ושרה בת 33 לענייני רפורמות. האג'נדה של פדואן: משמעת תקציבית ובמקביל עידוד תחרותיות. בכיר ב־OECD: "יש לו את זה"

22.02.2014, 20:05 | שירות כלכליסט

שבוע לאחר שהפיל את ממשלתו של אנריקו לטה, מתיאו רנצי (39), יו"ר המפלגה הדמוקרטית ולשעבר ראש העיר פירנצה, קיבל אתמול מנשיא איטליה ג'ורג'יו נפוליטנו את המנדט להרכיב ממשלה. 

קראו עוד בכלכליסט

רנצי והקבינט שלו, המונה 16 שרים, מחציתם נשים ורובם בני 50-40, הושבעו היום. לתפקיד שר האוצר מינה רנצי את פייר קרלו פדואן (64), הכלכלן הראשי של ה־OECD מאז 2009 ולשעבר יועץ כלכלי לממשלת איטליה.

פדואן, ששהה בפסגת שרי האוצר של מדינות ה־G20 באוסטרליה עם היוודע דבר המינוי, שב בזריזות לארצו כדי להשתתף בטקס ההשבעה.

פייר קרלו פדואן , צילום: בלומברג פייר קרלו פדואן | צילום: בלומברג פייר קרלו פדואן , צילום: בלומברג

המבחן הראשון לממשלתו החדשה של רנצי יהיה הצבעת האמון בסנאט החצוי שתתקיים מחר והצבעה נוספת בבית התחתון שנקבעה ליום שלישי.

"למרות אי־הוודאות, אנחנו צופים שממשלתו החדשה של רנצי תשרוד את הצבעת האמון בסנאט", כתב אלסנדרו טנטורי, אנליסט בסיטיגרופ, בהודעה למשקיעים. "אנחנו מתייחסים לכך כאל התפתחות חיובית באיטליה עבור השווקים", ציין.

התשואות על אג"ח איטלקיות לעשור ירדו ב־0.5% ל־3.60% ביום שישי, אחרי שצנחו בתחילת השבוע ל־3.53%, שפל של שמונה שנים.

פדואן (64), שיחליף את פבריציו סקומני, יהיה לשר האוצר הרביעי ברציפות באיטליה, שאינו פוליטיקאי כי אם טכנוקרט. זאת לאחר שבעיצומו של משבר החוב האירופי ב־2011, פוליטיקאים החלו לחפש אחר כלכלנים מנוסים שימלאו את התפקיד ויסייעו בהרגעת השווקים.

להערכת אנליסטים, מינויו של פדואן יחפה על גילו הצעיר של רנצי ועל היעדר ניסיונו המאקרו־כלכלי כמו גם בזירה הבינלאומית. "יש לו את זה, הוא יהיה שר האוצר", אמר בכיר ב־OECD לסוכנות רויטרס, כאשר עלה שמו של פדואן כמועמד לתפקיד.

פדואן יהיה מופקד על חוב ציבורי בהיקף של 2 טריליון יורו ויקבל אחריות על תקציבה של איטליה ברקע ביקורת גדלה והולכת נגד מדיניות צנע פיסקאלית.

בדו"ח של הארגון במאי שעבר אמר פדואן כי שימור מדיניות הקטנת ההוצאות הציבוריות חיונית לצמצום החוב האיטלקי. עם זאת, הוא הדגיש כי נדרשות גם רפורמות כדי לאושש את הייצור החלש ואת התחרותיות הגלובלית. בתוך כך, החודש ציין פדואן כי התחזיות האופטימיות מיסודן של ה־OECD מתבססות על ההנחה השגויה כי ממשלות ינקטו צעדים אפקטיביים כדי להקל את המשבר בגוש היורו, במקום להתבסס על ההשפעות של צעדי הצנע.

פדואן, ממקורביו של ראש הממשלה המודח לטה, מונה באחרונה לעמוד בראש מכון הסטטיסטיקה האיטלקי, וכיהן בעבר כנציג הבכיר של איטליה בקרן המטבע הבינלאומית.

לצדו בקבינט החדש תכהן פדריקה גוידי (43) כשרת התעשייה. בראש משרד העבודה, שנדרש להוביל רפורמות בחוקי העבודה ולנווט את מדיניות הפנסיות, יעמוד ג'וליאנו פולטי (62) נשיא לגאקופ, פדרציה חזקה המונה יותר מ־15 אלף קואופרטיבים. פולטי קרא בעבר לקיצוץ מסי השכר הגבוהים של איטליה הפוגעים בתחרותיות של חברות כמו גם ביצירת משרות חדשות.

מינוי בולט בקבינט היא מריה אלנה בוסקי (33), השרה החדשה לענייני רפורמות, ואחת השרות הצעירות בתולדות איטליה. בוסקי, פרקליטה מטוסקנה, נחשבת לכוכבת עולה בנבחרת של רנצי ותהיה ממונה על קידום רפורמות אלקטורליות ומוסדיות שלהן התחייב.

רנצי הציב לעצמו סדר יום שאפתני הכולל גם את ייעול שוק התעסוקה ומערכות המיסוי וניעור המנגנון הציבורי המנופח — כל זאת בתוך ארבעה חודשים בלבד.

תגיות