אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשבר בהדסה: הגוף הפרטי כשל בניהול

המשבר בהדסה: הגוף הפרטי כשל בניהול

הדסה צריכה לעבור לידי המדינה, לעבור ארגון מחדש ובכלל זה החלפת הדירקטוריון וההנהלה

23.02.2014, 12:16 | אמנון פורטוגלי
ייתכן שהמסקנה הראשונה מהמשבר בהדסה היא שצריך לסלק מסדר היום את התפיסה שהשוק הפרטי יודע לנהל טוב יותר מהממשלה. מסקנה שנייה היא הצורך למצוא שיטה טובה יותר לבקרה על ארגונים ומוסדות הגדולים מכדי ליפול כמו הדסה, זאת לאור המחדלים הברורים של שומרי הסף. צריך גם למצוא דרך שאלו שהיו אחראים לקריסה, ואלו שנהנו מההליכים שהביאו לקריסה, ישלמו עבור מעשיהם.

קראו עוד בכלכליסט

הסתדרות מדיצינית הדסה היא חברה לתועלת הציבור בבעלות פרטית וחל עליה איסור גורף לחלוקת רווחי החברה לבעלי מניותיה. למעשה קבוצה של בכירים בהנהלה, בסגל הרפואי ומקרב העובדים הפכו את הדסה לעסק שלהם ומשכו את הרווחים לעצמם. בנוסף, המשבר חשף כשל של הגופים המבקרים. הדירקטוריון נכשל, מבקרי הפנים ורואי החשבון לא התריעו, רשם העמותות נאלם, ומשרד הבריאות - שלטענתו לא קיבל גישה למידע ואפשרות לדעת מה קורה בבית החולים - שתק.

אביגדור קפלן מנכ"ל הדסה, צילום: עטא עוויסאת אביגדור קפלן מנכ"ל הדסה | צילום: עטא עוויסאת אביגדור קפלן מנכ"ל הדסה, צילום: עטא עוויסאת

למרות הערפל האופף את המצב בהדסה והגורמים לו, חוסר בנתוני אמת, ולמרות זריקת ההאשמות בין הגורמים השונים, ברור שמדינת ישראל תצטרך להתערב במשבר, להציל את המרכז הרפואי מקריסה, ולבנות תוכנית הבראה, שתאזן את הדסה ותאפשר לבית החולים להמשיך לפעול. לצורך זה ידרשו כספי עתק, ככל הנראה מאות מיליוני שקלים. חשוב להבטיח שהזרמת כסף זו לא תהפוך לתמיכה בבעלים של 'הדסה', במנהלים, ובחלק מהעובדים, ושעיקר התועלת והתמורה תגיע לציבור.

ככל הנראה יצטרכו גם להזרים כספים בין השאר לקרנות הפנסיה של העובדים, לקרנות המחקר של הרופאים ולקרנות אחרות, שכפי שפורסם נבזזו ע"י ההנהלה הקודמת של הדסה. הזרמה זו צריכה להעשות בכפוף לרביזיה בתנאי השכר של העובדים, או שתתייחס רק לרמת שכר שהממשלה תחליט עליה.

בדרך לפתרון המשבר, כדאי לקחת דוגמא מהתנהגות נורבגיה במשבר הבנקים שפקד אותה בשנות ה-90, אז בעלי המניות היו הראשונים לשאת בהפסדים. בבסיס הפתרון הנורבגי למשבר היו ארבעה עקרונות עיקריים:

• פתרונות במסגרת השוק הפרטי נבדקו ונוסו לפני התערבות הממשלה.

• בעלי המניות היו הראשונים לשאת בהפסדים. הון המניות של הבנקים אופס לפני סיכון של כספי ציבור.

• הממשלה פעלה במהירות למניעת התפשטות המשבר אבל לא נתנה ערבות כוללת לחובות הבנקים.

• תמיכה כספית ניתנה למוסדות פיננסיים שהיו בקשיי נזילות ובלבד שלא יהיו בסכנת פשיטת רגל.

הממשלה הנורבגית התחייבה להשקיע כספים לבנקים, רק לאחר שהבטיחה כי ההפסדים שלהם יופחתו מההון העצמי שלהם. בעלי המניות של הבנקים הוכרחו לשאת בהפסדים לפני שכספי הציבור נכנסו לתמונה. בנוסף, תנאים מגבילים לפעילות הבנקים נלוו לכל תמיכה פיננסית ממשלתית, ובכלל זה החלפת הדירקטוריונים וההנהלה הבכירה. כספי ציבור לא נתנו כארוחת חינם לבנקים, ופעילותיהם הוגבלו. משבר הבנקאות בנורבגיה נפתר במחיר קטן למשלם המסים, וללא סיכון מוסרי עתידי.

להלן מספר לקחים שניתן ללמוד מהמודל הנורבגי וכדאי ליישם במשבר הדסה:

• התמקדות בהצלת המערכת ולא של מרכיבים ספציפיים

• בעלי המניות הראשונים לשאת בהפסדים

• החלפת הדירקטוריון וההנהלה של המוסדות שכשלו

• אין צורך בערבויות כוללות לבעלי החוב

צריך לפעול וליישם דרך דומה גם במשבר הדסה. הדסה צריכה לעבור לידי המדינה, לעבור ארגון מחדש ובכלל זה החלפת הדירקטוריון וההנהלה. בין שאר ההליכים יש לשקול ביטול ואף חיוב החזרת כספים שבעלי עניין כולל נושאי משרה שונים בהדסה ובעלי החוב קיבלו מהדסה בשנים האחרונות, מאז התאגיד נקלע לקשיים. מדובר בתשלומים ששולמו שלא כדין, או במרמה. כך גם לגבי שכר ובונוסים ותשלומים אחרים ששולמו והחורגים מגבול הסביר. התעלמות מביטול והחזר כספים אלו רק תגביר את התפיסה שבישראל מי שנתפס ברשלנות רבתי, או בנטילת כספי ציבור יכול להמשיך בדרכו ללא עונש.

אמנון פורטוגלי הוא מרצה במכללה החברתית כלכלית.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
מענה ליונתן (3) ולעילוי (2)
בתחרות על פרס הניהול הגרוע ביותר, המגזר הפרטי 'מצליח' לתת מאבק יפה מול המגזר הציבורי. לא ברור מי יזכה במקום הראשון, נוחי דנקנר, מוטי זיסר, אילן בן-דב או חברת הנמלים. גם ועדי העובדים הגדולים 'עוזרים' לטיב הניהול בחברות הממשלתיות. ועוד לא דברתי על השירות בחברות הפרטיות שגרוע לפחות, אם לא יותר, מאשר השירות במגזר הציבורי, נסו לדבר עם מישהו בחברת הסלולר או לקבל כסף מחברות הביטוח. המשבר בהדסה הינו משבר מתמשך, הגרעונות החלו כבר מלפני כעשר שנים ומאז הם גדלים מדי שנה. במשך תקופה זו המגזר הפרטי לא פתר את המשבר, וככל הנראה לא נמצאו פתרונות במסגרת השוק הפרטי. נראה שהנסיונות למצוא פתרונות במסגרת השוק הפרטי, לפני התערבות הממשלה, מוצו, ועכשיו אין ברירה אלא להציל את הדסה בעזרת כספי הציבור. כדאי להזהר מהסיסמה של יוזמה חופשית או יוזמה פרטית שמגיב (2) מהלל. אני כולי בעד יזמות פרטית וחופשית, כל זמן שהיא לא באה על חשבון הציבור, אלא כזו שמטרתה לתת לציבור מוצרים או שירותים חדשים או קיימים בתנאים יותר טובים, להעשיר את המרחב הציבורי ולהעשיר בכסף ובסיפוק את היזמים. אבל אי אפשר להתעלם מהעובדה המצערת שיש הרבה אנשים בארץ, חלקם הגיעו לבתי המשפט והורשעו בעקבות הבנתם החופשית והאישית את המושג הזה. דני דנקנר קיים ופרח בזכות אינטרפרטציה אישית של היוזמה החופשית הפרטית. כמו בהרבה מקרים במערכת מורכבת, הפטנט הוא למצוא את האיזון, את הדרך הנכונה ולא להצמד לסיסמאות, לדוגמות, כמו שוק פרטי, יוזמה חופשית, הפרטה וגם הלאמה.
אמנון  |  24.02.14
5.
מה בין ניהול פרטי לניהול ממשלתי?
אמנון ידידי. לפני כמה שנים כתבת כי עמותות וארגוני מגזר אזרחי צריכים לאמץ פרקטיקות ניהול עסקיות כדי להבטיח קיימותם. אלא שהבעייה עם ארגונים אלה נובעת לרוב מכך שהמוצרים אותם הם מספקים, אינם מוצרים פרטיים, אלא מוצרים ציבוריים או מעין ציבוריים. המורכבות של שירותי רפואה לדוגמא, משפיעה על היכולת של הרגולציה לפקח על טיבם של המוצרים, על הכמות המסופקת, על המחיר שנדרש עבורם וכו'. יתרה מכך, המגבלה שמוטלת על חלוקת הרווחים, משנה לחלוטין את מבנה המשילות של ארגונים אלה, ומחלישה את מנגנוני הביקורת הפנימיים - מנגנונים שנולדו מלכתחילה מתוך ראייה עסקית לפיה לבעלי המניות, היושבים בראש הפרמידה, הם בעלי התמריץ החזק לממש שליטה אפקטיבית. הלאמת הדסה היא צעד חשוב, לדעתי הצעד האחראי ביותר שהממשלה יכולה לבצע, אבל פרשה זו גם צריכה לשים סימן שאלה גדול באשר לשאלה, האם פרקטיקות ניהול "עסקיות" מתאימות לטובין שהינם ציבוריים במהותם.
נוי ברינט , חיפה  |  24.02.14
2.
מה הקשר בין הדסה לבנקים בנורבגיה השד יודע
יש כשלונות בקפיטליזם ובסוציאליזם וצריך רק לבדוק היכן יש גם הצלחות. נורבגיה, כל מדינות אירופה וארה״ב קיימות ופורחות בזכות היוזמה החופשית. היהודים עזבו את רוסיה, פולין, עיראק ומרוקו ועברו לישראל וארה״ב. רק שם הם פרחו. מר פורטוגלי מנסה לשכנע אותנו לחזור לקולחוזים, לדיכוי בגולאג, לתעשיה הצבאית הכושלת בישראל ולקיבוצים הזקנים. הפרשה בנורבגיה קשור למשברי הקפיטליזם. זה חלק מהשיטה והיא לא נעימה. היא בלתי נמנעת ככל הנראה וצריך רק לזכור היכן היתה ארה״ב ורוסיה ב 1900 והיכן הן ב 2014.
העילוי מרח' עוזיאל  |  23.02.14
לכל התגובות