אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תגובות להורדת הריבית: "תוסיף שמן לבועת מחירי הנדל"ן" צילום: צביקה טישלר

תגובות להורדת הריבית: "תוסיף שמן לבועת מחירי הנדל"ן"

החלטת בנק ישראל להפחית את הריבית לחודש מרץ ב-0.25% התקבלה בתגובות מעורבות. נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה: "זוהי מדיניות מוניטרית אחראית"; מחלקת המחקר ב-FXCM: "ייתכן שמדובר בצעד פזיז"

24.02.2014, 19:09 | כתבי כלכליסט

במגזר העסקי הגיבו הערב (ב') להחלטת הוועדה המוניטרית של בנק ישראל להפחית את הריבית לחודש מרץ ב-0.25%, לרמה של 0.75%, שהפתיעה רוב הפעילים בשוק ההון. לדברי אהוד רצאבי, נשיא להב (לשכת ארגוני העצמאים והעסקים הקטנים), "הביצועים של הכלכלה הישראלית נמוכים מהצפוי, ולכן הורדת הריבית מהווה החלטה נכונה. עם זאת, כוחה של המדיניות המוניטרית מוגבל ולכן יש לנקוט בצעדים אקטיביים משמעותיים לעידוד המגזר העסקי בכלל והעסקים הקטנים בפרט, שהם הנפגעים העיקריים מהירידה בפעילות המקומית".

קראו עוד בכלכליסט

גם נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה יהודה אלחדיף התייחס למהלך, ואף בירך על ההחלטה: "זוהי מדיניות מוניטרית אחראית הרואה לנגד עיניה את קשיי המגזר העסקי ופועלת להטבת התנאים לפעילותם של העסקים הקטנים נוכח צמיחה של 1.6 בלבד בתוצר העסקי", אמר אלחדיף. 

 

עפר קליין, קבוצת הראל: "לדעתנו מדובר בהחלטה נכונה" עפר קליין, קבוצת הראל: "לדעתנו מדובר בהחלטה נכונה" עפר קליין, קבוצת הראל: "לדעתנו מדובר בהחלטה נכונה"

 

לדברי נשיא התאחדות בוני הארץ, ניסים בובליל, להורדת הריבית לא תהיה השפעה ממשית על שוק הנדל"ן. "מדובר בביקוש קשיח שתנועת ריבית כזו לא תשנה בו כלום. זו החלטה שתעזור למשק ובעיקר לחיזוק הייצוא. יש לזכור כי באירופה וארצות הברית פועלים המשקים המרכזיים בסביבת ריבית נמוכה מאוד ועלינו להתאים את עצמנו לנתונים הללו".

 

בובליל. החלטה שתעזור למשק ובעיקר לחיזוק הייצוא, צילום: אוראל כהן בובליל. החלטה שתעזור למשק ובעיקר לחיזוק הייצוא | צילום: אוראל כהן בובליל. החלטה שתעזור למשק ובעיקר לחיזוק הייצוא, צילום: אוראל כהן

 

לדברי יניב פגוט, אסטרטג ראשי קבוצת איילון, נגידת בנק ישראל קרנית פלוג הפתיעה "פעם נוספת את החזאים, שכן על פי סקר החזאים של בלומברג ערב החלטת הריבית רק 5 מתוך 22 החזאים העריכו כי הבנק המרכזי יפחית את הריבית. הדו"ח הקשה של קרן המטבע בסוגיית בועת מחירי הדיור לא 'סנדל' את המדיניות המוניטרית של בנק ישראל אשר מדיניות הריבית הנמוכה שלו נתפשת כאחראית לחלק לא מבוטל מקדחת הביקושים הבאה לידי ביטוי בעליית מחירים מתמשכת. הריבית האפסית במשק עלולה לחמם עוד יותר את זירת מחירי הדיור ולכן לא נופתע אם בעתיד הקרוב ינהיג הבנק המרכזי הגבלות נוספות בזירת המשכנתאות".

 

יניב פגוט, קבוצת איילון. "הריבית האפסית עלולה לחמם עוד יותר את מחירי הדיור", צילום: אוראל כהן יניב פגוט, קבוצת איילון. "הריבית האפסית עלולה לחמם עוד יותר את מחירי הדיור" | צילום: אוראל כהן יניב פגוט, קבוצת איילון. "הריבית האפסית עלולה לחמם עוד יותר את מחירי הדיור", צילום: אוראל כהן

 

במחלקת המחקר של FXCM אמרו, לעומת זאת כי "ייתכן שמהלך זה יתברר כפזיז מאחר שהוא עשוי לשפוך שמן נוסף לבועת המחירים בשוק הנדל"ן. בכל הנוגע לדולר-שקל, ייתכן כי לא היה צורך במהלך זה, וזאת לאור היציבות שראינו בשער החליפין בשבועות האחרונים בעקבות התערבות בנק ישראל והיציבות של הדולר בעולם".

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים והשקעות אמר בתגובה: "בנק ישראל ללא ספק הצליח להפתיע את מרבית השחקנים בשוק. נראה כי לאור המדד השלילי בינואר, והמדד השלילי הצפוי בפברואר, בנק ישראל נקט בצעד הנכון והמתבקש במטרה לאושש את הפעילות הכלכלית לפגיעה במהמרים על שער החליפין, תוך צמצום פער הריביות שקל-דולר, מהלך שיחסוך גם לבנק ישראל בעלויות הכרוכות ברכישת הדולרים ובהגדלת יתרות המט"ח. הצעד ימתן את ההשפעה של ייסוף השקל על התעשייה המסורתית. מנגד, יעמוד החשש שהורדת הריבית תאיץ מעט את עליות המחירים בשוק הדיור".

 

לדברי עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר של הראל ביטוח ופיננסים: "להערכתנו מדובר בהחלטה נכונה. הגורמים העיקריים להחלטה היו המדד הנמוך, השקל החזק והערכות הבנק שהשיפור ביצוא ברבעון האחרון של 2013 מקורו באפקט חד פעמי. הטיעונים בהם השתמש הבנק בהחלטתו היום להפחית את הריבית דומים לטיעונים שהופיעו בחודשים האחרונים בהם בחר להשאיר את הריבית ללא שינוי".  

תגיות