אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שוויו של שער פרמיירליג העונה: 1.54 מיליון ליש"ט צילום: אי פי איי

שוויו של שער פרמיירליג העונה: 1.54 מיליון ליש"ט

זאת לעומת 914.5 אלף ליש"ט בעונה שעברה, כך על פי חישובים של האתר sportingintelligence

25.02.2014, 22:42 | שירות כלכליסט

כמה שווה שער בפרמיירליג בעונה הנוכחית, עם חוזי השידור החדשים לעומת העונה הקודמת? לאתר sportingintelligence יש תשובות.

קראו עוד בכלכליסט

דניאל סטארידג דניאל סטארידג', חלוץ ליברפול. בעונה שעברה הסכום הכולל שחילקה הליגה עמד על 972 מיליון ליש"ט. המספר הכולל של שערים שהובקעו: 1,063. הסכום הממוצע לכל שער: 914,550 ליש"ט | צילום: אי פי איי דניאל סטארידג

בעונה שעברה כל שער בפרמיירליג היה שווה בממוצע 914,550 ליש"ט בכספי "זכייה" מקרנות מרכזיות בפרמיירליג. זאת על פי החישוב הבא: 20 הקבוצות הרוויחו 972,166,620 ליש"ט מכלל ההכנסות מזכויות השידור (48.6 מיליון ליש"ט בממוצע למועדון), והבקיעו 1,063 שערים.

והעונה הנוכחית? בשל הזינוק בהכנסות מחוזי שידור, והעלייה החדה הצפויה בתשלומים ל-20 הקבוצות, קרוב לוודאי שהתעריף הממוצע לכל שער יעמוד על 1.54 מיליון ליש"ט בכספי "זכייה". החישוב: 20 הקבוצות יתחלקו ב-1.57 מיליון ליש"ט מקרנות מרכזיות בפרמיירליג (בממוצע 78.5 מיליון ליש"ט למועדון). לפי הקצב הנוכחי, אפשר לצפות ל-1,019 שערים, כל שכל שער יהיה שווה בסביבות 1.54 מיליון ליש"ט. מדובר בעלייה של קרוב ל-60% בשווי של כל שער.

אפשר אם כך לטעון שוויין רוני צריך להבקיע העונה 11 שערים בפרמיירליג עבור יונייטד כדי להחזיר את השכר שלו. שערים במסגרות אחרות הם בחינם. מדוע? שכר שבועי של 300 אלף ליש"ט פירושו שכר שנתי של 15.6 מיליון ליש"ט, כך ש-11 שערים במחיר של 1.54 מיליון ליש"ט כל אחד שווים 16.94 מיליון ליש"ט. רוני הבקיע עד כה השנה 10 שערים.

מדוע שווי של 915 אלף ליש"ט לשער היה תקף בעונה שעברה? לקבוצות הכדורגל בפרמיירליג, כמו לכל הקבוצות, יש שלושה מקורות הכנסה: הכנסות מיום המשחק – מכירת כרטיסים, תוכניות ומזון; הכנסה מסחרית – חוזי ספונסרשייפ לחולצות, עסקאות לציוד, מרצ'נדייז וכו'; הכנסות מהמדיה – הכנסות מחוזי שידור מהפרמיירליג ובמקרים הרלוונטיים מאופ"א עבור התחרויות האירופיות ומגופים לאומיים לתחרויות הגביע.

בשביל החישוב, ההתייחסות היא רק להכנסות הפרמיירליג מהטלוויזיה מתוך הכנסות המדיה, כלומר לא ההכנסות מיום המשחק, לא ההכנסות המסחריות, אלא רק הכסף שמשלמת הפרמיירליג כתוצאה מכך שמשחקים בליגה והשגת ההישגים של כל קבוצה. התשלומים המרכזיים למועדונים לא מבוססים על מספר השערים שמבקיעים. התשלומים מבוססים על נוסחה במסגרתה המועדונים מתחלקים בחלק מההכנסה המקומית והבינלאומית, סכומים שונים מחולקים בהתאם למשחקים שמשודרים בטלוויזיה, וכן הסכומים עולים לפי המיקום בטבלה.

אך שערים הם המטבע של הכדורגל, ושערים מקבילים לנקודות (בקרבה מדהימה בליגה כמכלול), ויותר נקודות פירושן יותר הצלחה. לפיכך, רק בשביל החישוב הנוכחי, ההשוואה היא בין שערים והכסף שמרוויחים כתוצאה מההצלחה שהם טומנים בחובם.

פרט מעניין נוסף הוא הקשר בין מספר השערים ומספר הנקודות: 1,032 נקודות נצברו בשנה שעברה עבור 1,063 שערים, כלומר נקודה אחת לשער. מרבית הקבוצות לא רחוקות מהספירה הזו של קרוב לנקודה לשער. מנצ'סטר יונייטד הבקיעה 86 שערים והרוויחה 89 נקודות. ארסנל הבקיעה 73 שערים והרוויחה 72 נקודות, צ'לסי הבקיעה 75 שערים וצברה 75 נקודות. ווסטהאם הבקיעה 45 שערים וצברה 46 נקודות וכן הלאה. לעומת זאת, סטוק ניצלה בצורה הטובה ביותר את מיעוט השערים שכבשה – 34 מול 42 נקודות. בקצה השני מדורגת רדינג שצברה 28 נקודות בלבד מ-43 שערים שהבקיעה.

פרט נוסף שעולה הוא שהשערים "שווים" מעט יותר לאותן קבוצות שלא הבקיעו הרבה, ופחות למבקיעות הגדולות. אך העיקרון נותר ברור: ככל שמבקיעים יותר, כך צוברים יותר נקודות ומרוויחים יותר כסף. העונה הקודמת לא הייתה סטייה שבה כל שער היה שווה כנקודה ויותר מ-900 אלף ליש"ט בכסף. גם בעונה קודם לכן הקשר בין מספר השערים (1,066) והנקודות (1,057) הוא מרשים. העונה, עם כניסתם לתוקף של חוזי הטלוויזיה החדשים, שמזרימים מאות מיליוני ליש"ט הודות לכניסתה של BT ספורטס לתחרות, וזינוק בהכנסות ממכירת זכויות שידור מחוץ לבריטניה, בהובלת השווקים באסיה, השווי של השתתפות בפרמיירליג קפץ. פירוש הדבר גם שהשווי של כל שער עלה.

תגיות