אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר שילם 240 אלף דולר על חוות דעת לוועדת הריכוזיות צילום: בלומברג

בלעדי לכלכליסט

האוצר שילם 240 אלף דולר על חוות דעת לוועדת הריכוזיות

הפרופ' הישראלי־אמריקאי אריה בבצ'וק קיבל את הסכום עבור חוות דעת שחיבר כיועץ חיצוני לוועדה בראשות חיים שני ב־2011. בבצ'וק: "בשל חשיבות הנושא הסכמתי לקבל תמורה נמוכה בהרבה מהתנאים הסטנדרטיים של חברת הייעוץ שלי"

27.02.2014, 06:58 | רחלי בינדמן ושאול אמסטרדמסקי

בשנת 2011, בזמן שהגירעון התקציבי הלך ותפח מתחת לעיניו של ציבור משלמי המסים, ניאות משרד האוצר לשלם סכום גבוה במיוחד של 240 אלף דולר למומחה בעל שם עולמי שהכין עבורו חוות דעת במסגרת דיוני ועדת הריכוזיות. כך נודע ל"כלכליסט". 

קראו עוד בכלכליסט

המומחה שנשכר לכתוב את חוות הדעת הוא פרופ' אריה (לוסיאן) בבצ'וק, בעל שם עולמי לממשל תאגידי מאוניברסיטת הרווארד. פרופ' בבצ'וק הגיש לוועדה את חוות הדעת באוקטובר 2011. הממצאים הוגשו לחיים שני, אז מנכ"ל משרד האוצר ויו"ר ועדת הריכוזיות, בעת שד"ר יובל שטייניץ היה שר האוצר. הסכום ששולם לפרופ' בבצ'וק נחשב לתעריף שגובים מומחים בכירים מאוד, אך מוכיח שהמדינה לשלם סכומים ממש כמו חברות בשוק הפרטי.

לפי גורמים שהיו מעורבים בכתב המינוי של בבצ'וק, הבחירה בו נעשתה ללא מכרז מכיוון שמשרד האוצר חיפש מומחה בעל שם עולמי בתחום לנוכח ההשלכות הדרמטיות של מסקנות אפשרויות של ועדת הריכוזיות על המשק הישראלי. ואכן מסקנות ועדת הריכוזיותמיושמות בימים אלה ומאלצות חברות רבות במשק, המבוססות על מבנה פירמידיאלי לערוך שינויים מרחיקי לכת במבנה שלהן.

הזהיר מפני הפירמידות

בבצ'וק (58) הוא פרופסור מן המניין בבית הספר למשפטים של אוניברסיטת הרווארד בארצות הברית וחבר סגל במינוי מיוחד בפקולטה למשפטים של אוניברסיטת תל־אביב. ההתמחות שלו היא בניתוח כלכלי של המשפט ובדיני תאגידים. את התואר הראשון שלו עשה בבצ'וק במתמטיקה ובכלכלה באוניברסיטת חיפה. לאחר מכן השלים תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת תל־אביב והמשיך ללימודי דוקטורט בבית הספר למשפטים של הרווארד; בגיל 32 כבר התמנה לפרופסור מן המניין במוסד היוקרתי.

שר האוצר לשעבר יובל שטייניץ, צילום: שאול גולן שר האוצר לשעבר יובל שטייניץ | צילום: שאול גולן שר האוצר לשעבר יובל שטייניץ, צילום: שאול גולן

המשימה שהטילה ועדת הריכוזיות על פרופ' בבצ'וק היתה לבחון את מבנה הקבוצות העסקיות במשק הישראלי. בין היתר הוא מצא שהריכוזיות הגבוהה והמבנה הפירמידיאלי, המאפיינים את הקבוצות העסקיות הגדולות בארץ, מעוותים את דרך קבלת ההחלטות של בעל השליטה באופן שפוגע בבעלי מניות המיעוט.

פרופ' בבצ'וק אף טען כי מבנה האחזקות הפירמידיאלי והאחזקה הצולבת בנכסים ריאליים ופיננסיים פוגעים בתחרות ועלולים לסכן את המשק עקב המינוף הגבוה של חברות פירמידה. לפי בבצ'וק, "נפילה של קבוצה עסקית גדולה עלולה להשפיע מהותית על הכלכלה כולה ולפגוע מאוד בכספי הפנסיה של הציבור, המספקים מימון לקבוצות העסקיות הללו".

בסופו של דבר גיבשה הוועדה המלצות המבוססת על זו של בבצ'וק, שבשנה שעברה הפכו לחוק.

ההמלצה הפכה לחוק

אחד הסעיפים הבולטים בחוק קבע כי בעלי שליטה בתאגידים ישראליים יידרשו להפריד בין החברות הפיננסיות לבין החברות הריאליות שבבעלותם באמצעות מכירה של קבוצה אחת מהן בתוך שש שנים. כך למשל, יצחק תשובה ייאלץ למכור את חברת הביטוח הפניקס על רקע אחזקותיו בקבוצת דלק ובפעילות הגז.

במשרד האוצר אישרו את הפרטים.

פרופ' אריה בבצ'וק מסר בתגובה: "בשל החשיבות הציבורית של הנושא הסכמתי לקבל את פרויקט הליווי המקצועי של הוועדה, בסיוע אנשי צוות שהובלתי, בתמורה נמוכה בהרבה מהתנאים הסטנדרטיים של חברת הייעוץ שלי. היקף העבודה והזמן שנדרש – יותר מחצי שנה והכנת דו"חות רחבי היקף – היו משמעותיים ביותר. אני שמח שניתנה לי ההזדמנות לתרום לעבודת הוועדה ולרפורמות בנושא הריכוזיות".

אריה בבצ'וק (58)

  • תפקיד: פרופ' מן המניין בבית הספר למשפטים בהרווארד
  • השכלה: תואר ראשון במתמטיקה וכלכלה מאוניברסיטת חיפה, תואר שני במשפטים מאוניברסיטת תל־אביב, דוקטורט מהרווארד
  • התמחות: ניתוח כלכלי של דיני תאגידים משרה נוספת: חבר סגל באוניברסיטת תל־אביב

תגיות