אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כיצד ניתן לפתור את בעיית שכר הבכירים?

כיצד ניתן לפתור את בעיית שכר הבכירים?

גם לאחר כניסתו של תיקון 20 לתוקף הטיפול בשכר הבכירים המופרז לוקה בחסר: מנהלים עדין מתוגמלים על רווחים שלא יצרו בעצמם ודירקטורים שאמורים להגן על הציבור מצביעים בתיאום עם בעלי השליטה. פרופ' רמי פרידמן מסביר כיצד יש לטפל במצב לטובת שוק ההון

28.02.2014, 08:04 | רמי פרידמן

כניסתו לתוקף של תיקון 20 לחוק החברות העלתה על שולחן הדיונים את נושא שכר הבכירים. השאלה שמרבים לדון בה היא 'האם שכרם של המנהלים הבכירים, שבמקרים רבים הם גם בעלי שליטה הוא מוגזם?'. עם זאת, שאלה חשובה שלא נוהגים לדון בה היא 'מדוע אין הבדל מובהק בתשלומי השכר של הבכירים בין עשיית רווח מפעילות עסקית שוטפת לבין רווח שנובע מרווחי הון?'.

קראו עוד בכלכליסט

למה הכוונה? פיצול חברת בת מחברת האם עשוי לייצר רווח הון, אבל הוא אינו מהווה סיבה לתגמול נוסף למנהלים. גם עדכון שווי קרקע על פי חוקי ה-IFRS, היוצר לעיתים רווח חשבונאי, אינו צריך להתבטא בשכרם של המנהלים.כיום אין כללים ברורים בנושא התגמול ולכן הבכירים מתוגמלים גם על פעולות שאינן קשורות ליכולות הניהול שלהם.

בנוסף, תיקון 20 לא מנע את שכרם המופלג של הבכירים מכיוון שבפועל גם כאשר בעלי המניות מהציבור מתנגדים לתוספות השכר, הדירקטוריונים מאשרים אותם בהסברים תמוהים. תיקון 20 גם לא פטר את 'משחק הכוחות' בתוך הדירקטוריונים, שם הציבור לרוב אין יצוג אמיתי לאינטרס של הציבור. לאורך השנים, כמו גם במקרה של קבוצת אי.די.בי , לא ראינו שהדירקטורים מהציבור התנגדו למהלכים עסקיים תמוהים, בלשון המעטה, של נוחי דנקנר. כבר שנים רבות ברור בשוק ההון שדירקטור מקרב הציבור רצוי שיהיה 'מקובל' על בעלי השליטה. אותו 'מקובל' מרים את ידו כמעט באופן אוטומטי כאשר הוא מתבקש לאשר שכר ענק, גם אם מדובר בתגמול על פעולה שיצרה רווחי הון בגלל שערוך קרקע ולא בגלל קידום מוצר חדש המצריך יכולת ניהול אמיתית.

אילוסטרציה. "השאלה שצריכה להשאל היא מדוע בתשלומי השכר אין הבדל מובהק בין עשיית רווח מפעילות עסקית שוטפת לבין רווח שנובע מרווחי הון", צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה. "השאלה שצריכה להשאל היא מדוע בתשלומי השכר אין הבדל מובהק בין עשיית רווח מפעילות עסקית שוטפת לבין רווח שנובע מרווחי הון" | צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה. "השאלה שצריכה להשאל היא מדוע בתשלומי השכר אין הבדל מובהק בין עשיית רווח מפעילות עסקית שוטפת לבין רווח שנובע מרווחי הון", צילום: שאטרסטוק

רעיון הדיבידנד במזומן

חברות ציבוריות רבות מפעילות בשנתיים האחרונות "יועצי תגמול" המייעצים לדירקטורים ולאסיפה הכללית איזה סכום ראוי לשלם לבעלי השליטה. האסיפה הכללית, במקרים רבים, סובלת מדלילות בנוכחותם של בעלי המניות מהציבור בעוד שהמוסדיים נוהגים לאשר את השכר או "להתמקח" עם בעלי השליטה ולהגיע "לפשרה" מול דרישות שכר מוגזמות.

בתחום התגמול רצוי לאמץ רעיון שתופס תאוצה במדינות רבות – הדיבידנד במזומן. הרעיון בבסיסו – שכר סביר ולא מופרז לבעלי השליטה, שייהנו בנפרד מחלוקת דיבידנד במזומן לכלל בעלי המניות. הדבר יעודד מאמץ ליצירת רווח ובמקביל הדיבידנד יקנה לחברה מעמד רציני של חברת דיבידנד, דבר שאהוד ע"י המשקיעים בכל השווקים.

איך "התפטרתי" מהדירקטוריון

בעבר כיהנתי שבע שנים כדירקטור בבנק דיסקונט, שנה וחצי בבנק לאומי ושש שנים בבנק אוצר החייל. באחת מהישיבות, כדירקטור מקרב הציבור, התעניינתי בתגמול של בכיר מסוים בהנהלה וביקשתי הסבר. הבקשה המנומסת גרמה לסיום תפקידי כדירקטור. לפתע מידרו אותי ממידע, פתאום לא הוזמנתי לישיבה, הבנתי שרצו למנות במקומי דירקטור שלא שואל שאלות מיותרות. התפטרתי מיוזמתי.

ימים אלה חלפו עברו ברובם מהעולם. עדיין נותרנו עם צרור שאלות לגבי תגמול בעלי השליטה או בכירים בחברות שאינם בעלי השליטה אבל מעמדם איתן.

לסיכום, נראה שכדאי לאמץ מספר כללים שיפתרו את הבעייתיות בשכרם של הבכירים: 

  • להבדיל בתגמול בין ניהול מקצועי שוטף לבין יצירת רווח הון משערוך או כל פעילות "פיננסרית" שאינה בלב העסקים של החברה.
  • לדרוש מהמוסדיים לגלות קו נוקשה ומקצועי יותר בבואם לדון על תגמול הבכירים.
  • לדאוג להגדלת הדירקטורים החיצוניים שאינם מקורבים לבעלי השליטה.
  • לבסס חלק מהתגמול על דיבידנד במזומן לכלל בעלי המניות.
  • לדאוג לשנות את תיקון 20 כך שיעניק משקל עודף לבעלי מניות מהציבור.

ככל שנמהר לקדם קריטריונים אלה ייטב לשוק ההון.

פרופ' רמי פרידמן , דיקאן-מייסד המרכז ללימודים אקדמיים - מל"א, לשעבר הממונה על השכר באוצר ונציב שרות המדינה

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
להפסיק לתת שכר על תעלולים פיננסיים -תגמול לפי הצלחת פעילות החברה העיקרית
אם יתמידו לחלק שכר רק על בסיס הביצועים העיסקיים של החברה ללא שום קשר למכירות ברווח של נדל"ן או שיערוך נכסים והשקעות, כך יטב לבעלי המניות מהציבור ובעלי השליטה ידורבנו להצליח בעסקים אמיתיים ולא בעיסקי אוויר.
עו"ד ניסן מור , ר"ג  |  02.03.14
7.
אני בכלל רוצה להבין...
איך דירקטוריון שיודע שבעלי הצבעות המיעוט הצביעו נגד הצעת שכר הבכירים של החברה בכל זאת מאשר אותה. אני מתכוון איך זה ייתכן מבחינה חוקית, לא מוסרית, כמובן. האם אי אפשר לתבוע את חברי הדירקטוריון, או לפחות אלו שלפי פרוטוקול הישיבה הצביעו בעד? הפרת חובת תום לב, למשל? הרי כל משמעות החוק הייתה להעניק לבעלי מניות המיעוט אמירה בדבר התגמול שתחלק החברה בה הם חברים אך נטולי כוח ממשי. כלומר, שדירקטוריון שמאשר הצעה בניגוד לדעת בעלי מניות המיעוט עובר על רוח החוק וייתכן שגם על לשונו. זו אמורה להיות עילה לתביעה, האין זאת?
א.פ.  |  01.03.14
לכל התגובות