אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מכה למודיעין: הודיעה שאין בידה הערבות הנדרשת כדי להחזיק ברישיונות הגז צילום: אלבטרוס

מכה למודיעין: הודיעה שאין בידה הערבות הנדרשת כדי להחזיק ברישיונות הגז

הערבויות בסך 2.5 מיליון שקל עבור כל רשיון לחיפושי גז, הן חלק מסדרת תקנות חדשה של משרד התשתיות והאנרגיה שנכנסו לתוקף השבוע. גם חברת זרח יצאה הלילה בהודעה דומה

27.02.2014, 09:59 | ליאור גוטמן

חברת מודיעין, בה שותפה אי.די.בי, הודיעה הבוקר שאין בידה את הערבות הנדרשת כדי להמשיך ולהחזיק ברישיונות חיפושי הגז שבידה. בהודעת החברה נמסר ש"השותפות מבקשת להבהיר כי האמצעים הכספיים שבידה נכון למועד דו"ח זה, עלולים שלא להספיק לצורך הפקדת כל הערבויות הנדרשות ממנה בהתאם להנחיות. השותפות ממשיכה לבחון, בעזרת יועציה המשפטיים, את משמעות הדרישה להעמדת ערבויות".

קראו עוד בכלכליסט

אסדת תמר, צילום: אלבטרוס אסדת תמר | צילום: אלבטרוס אסדת תמר, צילום: אלבטרוס

הערבויות הנדרשות עבור חברות הגז הן חלק מסדרת תקנות חדשה שנכנסה לתוקפה רשמית השבוע. משרד התשתיות ואנרגיה שלח בימים האחרונים דרישה למתן בטחונות בקשר עם זכויות נפט, שם נדרשים השחקנים השונים להפקיד תוך 45 יום כ-2.5 מיליון דולר ערבות עבור כל רישיון לחיפושי גז ונפט שהן מחזיקות. לטענת משרד האנרגיה, מטרת המהלך היא העלאת רמת מפעילי האסדות, צמצום פגעי קידוחים ובעיות אחרות שעלולות לצוף באם קידוח מסויים נכשל.

ענף האנרגיה קיבל את הבשורה בתדהמה ולו בשל העובדה שכל מי שמחזיק בידיו רישיון יאלץ "לקושש" סכום שינוע בין 2.5 ל-10 מיליון דולר אחרת קיים חשש שהמדינה תפקיע לו את הרישיון, כך למשל, חברת מודיעין, שמחזיקה ברישיונות ים חדרה, גבריאלה, שרה ומירה, מוצאת את עצמה בפני מצב של הפקדת כ-7 מיליון דולר זאת כאשר היא נמצאת במצוקה כפולה - החברה טרם מצאה מאגר גז או נפט שמניב לה הכנסות קבועות, וגם היא רק החלה לתכנון את פעולותיה לשנה הבאה תחת המציאות שחלק מהכסף שיועד לקידוחים יופקד לטובת משרד האנרגיה.

הורגים את התחרות?

מודיעין אינה היחידה שנקלעה למצוקה: בשעות הלילה פרסמה חברת זרח הודעה דומה ואילו לפני מספר ימים נמסרה הודעה דומה מצד גלוב אקספלוריישן.

לשחקנים בענף יש עד ה-6 במרץ להביע דעתם על המהלך אבל כבר דבר אחד ברור - החברות שכבר מפיקות גז, דוגמת דלק של יצחק תשובה וישראמקו של קובי מימון, נמצאות בתחתית שרשרת הנפגעים מהמהלך, אם בכלל, כיוון שהם מוכרות גז בפועל ונהנהות מתזרים הכנסות שמכסה עבור הדרישה להפקיד ערבות כספית. השורה התחתונה - חברות שלא יעמדו בתקנות יאבדו את רישיון החיפושים שלהם, ומי שישאר בשטח הוא רק מי שכבר הוכרז כמונופול, כלומר מאגר תמר.

ממשרד האנרגיה הודפים את הביקורת ואומרים ש"ההנחיות בדבר העמדת ערבות לחברות שמחזיקות רישיונות גז טבעי ונפט פורסמו לאחר תקופה ארוכה של שימועים, בדיקות ובחינות מקיפות שהתקבלו לאחר בחינה מקצועית ומשפטית. ההשקעה בחיפושי נפט וגז טבעי עומדת על מאות מיליוני שקלים בכל קידוח ונועדה להבטיח כיסוי נזקים כלשהם במקרה הצורך. המשרד מעודד כניסת מפעילים מקצועיים ורציניים למשק, תוך שמירה בלתי מתפשרת על איכות המפעילים".

תגיות