אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תביא חבר - תקבל כסף צילום: שאטרסטוק

תביא חבר - תקבל כסף

40% מגיוסי העובדים בישראל נעשים בשיטת "עובד מביא חבר"; הארגונים מציעים בונוסים שיכולים להגיע עד 25 אלף שקל ובדרך אפילו חוסכים כסף על איתור מועמדים מתאימים

01.03.2014, 08:20 | מעין מנלה

מלחמת הארגונים על עובדים איכותיים הובילה אותם למצוא דרכים יצירתיות ויעילות לאיתור האנשים המתאימים. הנשק החדש הוא העובדים שלהם. בעידן הרשתות החברתיות, כל עובד מלבד כישוריו המקצועיים ויכולתו לייצר תפוקה, הוא גם מפתח למגוון רחב של אנשים וקשרים מקצועיים, שעבור הארגון הם עובדים פוטנציאלים. הארגונים שמשכילים להבין זאת גם מוכנים לשלם עבור הגישה למאגר ההון האנושי הזה - והרבה.

קראו עוד בכלכליסט

עובדים רוצים לבלות את ימי העבודה הארוכים במקום שנעים להיות בו, בין חברים. הארגונים, מצידם, רוצים לגייס את האנשים המתאימים ביותר לתפקיד, כאלו שיעשו עבודה טובה ויישארו. כך קורה, שיותר ויותר חברות מציעות לעובדיהן תמריצים כדי להביא חברים שלהם לשורותיהן. הן משקיעות משאבים רבים על מנת לעודד את עובדיהן לשתף פעולה. למעשה, הבונוסים לעובדים יכולים להגיע גם עד 25 אלף שקל במידה והחבר מאייש את המשרה הדרושה.

מבחינת העובד מדובר בהשקעה לא גדולה של שיתוף משרות פנויות ברשתות החברתיות ובמידה והגיוס מצליח הוא גם זוכים לבלות את יום העבודה בין חברים. מבחינת הארגון, מדובר באפשרות להיחשף למועמדים שמתאימים מבחינת אופי הארגון והכישורים, גם לכאלו שלא מחפשים בהכרח עבודה באופן אקטיבי. בנוסף, הוא עשוי לחסוך בעלויות איתור מועמדים.

גלית רוט, צילום: סיון פרג גלית רוט | צילום: סיון פרג' גלית רוט, צילום: סיון פרג

בגיוס מועמדים באמצעות חברים כולם מרוויחים, אומרת גלית רוט, מנהלת תחום גיוס בקבוצת סלקום, "הארגון מקבל עובדים מחויבים יותר והעובד מקבל תגמול כספי מהארגון ותגמול רגשי שהחבר שלו עובד איתו". לדבריה, אחוז ההתאמה לתפקיד גבוהים יותר בקרב מועמדים שמגיעים דרך חברים. "לרוב, העובדים ממליצים מראש על חברים שהם רואים בהם מתאימים לאופי התפקיד ולתרבות הארגונית", היא אומרת. כמו כן, ישנה מחויבות ויציבות גבוהה יותר אצל המגויסים על ידי חברים ואחוזי נטישה נמוכים באופן יחסי.

לדברי ניצן רון, מנהל הגיוס בורינט (Verint), גיוס באמצעות 'עובד מביא חבר' הוא האפקטיבי ביותר עבור החברה ואחוזי ההתאמה גבוהים משמעותית בהשוואה לערוצים אחרים. "בראש ובראשונה מדובר בחיזוק המחוייבות של העובדים כלפי הארגון והם מהווים 'שגרירים' מצויינים כלפי השוק. עובדים שממליצים על חבריהם מחוייבים לאיכות האנשים המגיעים לחברה. יש מתאם טוב בין העובדים לפרופיל שאנחנו מחפשים הן מקצועית והן ערכית", הוא אומר.

מגייסים אנשים דומים

ניצן רון ניצן רון ניצן רון

האנשים שאנחנו מכירים, ברשתות החברתיות או בעולם האמיתי, הם כאלו שלמדנו איתם, היינו איתם בצבא, או עבדנו איתם בעבר, אנשים שדומים לנו. לכן, אם עובד כבר מתאים לאופי הארגוני ומכיר אותו יש סיכוי גדול שחברים שלו יתאימו גם כן. "אחוז גבוה מאוד של העובדים בוורינט מגיעים מיחידות טכנולוגיות מיוחדות וגיוס באמצעות העובדים מאפשר לנו גישה למועמדים האלו, שמאוד מתאימים לארגון שלנו", אומר רון. "יחד עם זאת, חשוב לנו שהצוותים יהיו הטרוגניים באופן שיבטיח חשיבה יצירתית ומגוונת", הוא אומר.

כאשר עובד חדש מגיע לארגון שהוא מתאים לו, גם לעובד קל יותר והוא יכול להביא תועלת לארגון תוך זמן קצר יותר. "ברגע שאנחנו יודעים שעובד מביא מועמד שהוא מכיר וממליץ עליו, אנחנו יודעים שאלו האנשים שבסופו של דבר יש להם את היכולות שאנחנו מחפשים. הרבה פעמים מדובר באנשים שמגיעים מאותם יחידות טכנולוגיות בצבא, אותם מוסדות אקדמיים. תקופת ההכשרה של עובדים כאלו קצרה יותר, הם מבינים את העולם שלנו, לאן הם נכנסים ויכולים לתת תפוקה תוך זמן קצר יותר", אומרת נטע דגן סנדר, מנהלת משאבי אנוש בסופרסוניק אדס.

כולם חברים

"כלל גיוסי העובדים דרך חבר מביא חבר בישראל עומד על קרוב ל-40% מסך מקורות הגיוס", אומר טל מורן, מנכ"ל Tomigo, חברה שפיתחה פלטפורמה שמטרתה לספק לארגונים גיוס הון אנושי איכותי באמצעות מינוף קשרי העובדים ברשתות חברתיות, וייעול תכנית ה'חבר מביא חבר' בארגון. "אחוז הגיוסים גדל בשנה האחרונה בזכות שילוב של טכנולוגיות ורשתות חברתיות המקנות למגייסים תקשורת מהירה וזמינה מול מועמדים פוטנציאלים", הוא אומר.

ככה זה כשכולם חברים. העובדים בסופרסוניק אדס ככה זה כשכולם חברים. העובדים בסופרסוניק אדס ככה זה כשכולם חברים. העובדים בסופרסוניק אדס

בחברת מלם מערכות למשל, קרוב ל-60% מהגיוסים נעשים באמצעות חבר מביא חבר תוך שימוש ברשתות החברתיות. "מבחינת מלם זוהי הבעת אמון של העובדים בחברה - עובדים מביאים חברים למקום בו הם מרוצים ובו הם מביאים לידי ביטוי את יכולותיהם", אומרת נירית עמר, מנהלת גיוס בחברה. גם בחברת המשחקים אונליין פלייטיקה רואים בשיעור הגיוס הגבוה באמצעות העובדים כהוכחה לשביעות רצונם ממקום העבודה. שם, 50% מכלל הגיוסים נעשה דרך חברים.

נירית עמר נירית עמר נירית עמר

לא רק בהייטק

בחברות הייטק העובדים שמגייסים צריכים להיות עם מיומנויות, הכשרות וכישורים ספציפיים ומיוחדים ובהתאם גם קשה יותר למצוא מועמדים מתאימים. "במשרות 'החמות' כדוגמת אנשי מובייל, אנדרואיד או מפתחי ווב, יש מלחמה על כל מועמד. לא פשוט למצוא את האנשים שיתאימו למשרה ולארגון", אומרת נטע דגן סנדר. לדבריה, עיקר הקושי הוא בגיוס למשרות הפיתוח. כאשר מדובר באנשים בעלי הכשרה ספציפית הגיוס באמצעות חברים חושף את הארגון למאגר מועמדים איכותיים וגם כאלו שלא בהכרח מחפשים באותו רגע עבודה. החברות גם מוכנות לשלם יותר עבור משרות "חמות". "ככל שקשה יותר לאתר את המועמד, כך מחיר האיתור שלו יקר יותר בשוק. לכן, מעסיקים בוחרים לפרגן בהתאם גם לעובדים שתורמים לצמיחת הארגון", אומר מורן. כך, בסופרסוניק אדס הבונוסים לעובד שמביא חבר אשר מאייש משרה 'חמה' יכולים להגיע ל-20 אלף שקל. בפלייטיקה הבונוסים נעים בין 3,000 שקל ועד 10 אלף שקל למשרות המבוקשות. בוורינט, כמו ברוב חברות ההייטק מציעים מענק כספי ולא 'צופרים'. "קיימים תגמולים נוספים במקרים של גיוס חוזר בתקופה נתונה כדוגמת ארוחות לצוותים וחופשות", אומר רון. בחברות הקטנות, הסטארט-אפים, נראה שמשקיעים משאבים רבים כדי לגייס מועמדים והבונוסים שהן מציעות לעובדים גבוהים. הן נאלצות להתחרות מול חברות גדולות, בינלאומיות ומבוססות, על עובדים איכותיים וזאת אחת הדרכים שלהן לעשות זאת.

מסתבר, שהשימוש בשיטת הגיוס הזו לא שמור רק לחברות הייטק וגם לא רק למשרות פיתוח. בסלקום משתמשים בשיטת ה'עובד מביא חבר' לאיוש משרות כמו נציגי שירות, מכירות ותמיכה טכנית. "ראינו כי מרבית העובדים מעדיפים תגמול כספי לעומת שוברים, חופשות או מתנות. התגמול שלנו נע בין 1,500 ל-2,500 שקל עבור עובדים שמתקבלים. אין הגבלה על כמות החברים, כך שעובד יכול להמליץ על מספר חברים ולזכות בתגמול גבוה יותר", אומרת יערה מלול. לדבריה, דווקא בתפקידים כמו נציגי שירות בהן התחלופה של העובדים גבוהה, איתור עובדים באמצעות 'חבר מביא חבר' יעיל יותר הן מבחינת איכות הגיוס והן בהיבט הכלכלי, גם כאשר כוללים את הבונוס שמשולם לעובד.

"משאבי הגיוס ואיתור מועמדים דורשים מנעד רחב של אמצעים ובמלם אנו מחפשים כל הזמן מקורות גיוס שיהיו מחד יעילים ומאידך שיקטינו עלויות", אומרת נירית עמר. לדבריה, הבונוסים לעובדים זה עניין מקובל שחוסך משמעותית בעלויות גיוס אשר אחרת נעשות באמצעות חברות השמה בעלויות גבוהות הרבה יותר. "מבחינתנו זו דרך יעילה בעלויות נמוכות יחסית להביא את העובדים הטובים ביותר לארגון", היא אומרת.

ממנוי לקולנוע ועד "מסיבות לינקדאין"

הגיוס באמצעות 'עובד מביא חבר' דורש שיתוף פעולה נרחב מצד העובדים. עובד שממליץ על חברים אך הם לא מתקבלים בסופו של דבר עשוי לאבד עניין אם התמריץ הוא רק בונוס עבור גיוס. לכן, בחלק מהחברות מתגמלים גם על מאמץ. "חשוב לנו לשמר את ההיענות הגבוהה של העובדים שלנו ושלא יתייאשו גם אם שליחת קורות החיים אינה מניבה איושים. לכן, אנחנו מתגמלים בכל חודש גם על מאמץ, בכל מני צ'ופרים כמו מנוי לקולנוע", אומרת חיה שובל, מנהלת הגיוס בפלייטיקה.

טל מורן, צילום: אוראל כהן טל מורן | צילום: אוראל כהן טל מורן, צילום: אוראל כהן

בחברות אחרות מנסים לייצר מודעות לעניין באמצעות בחירת המצטיין של השבוע בהבאת מועמדים ולאו דווקא באמצעות תגמול כספי. בנוסף, בסופרסוניק אדס למשל, עושים מסיבות לינקדאין בהן מגיעים העובדים עם מחשבים ניידים וחושפים אותם למשרות הפנויות. "אנחנו אפילו נעשה את העבודה של ליצור את הקשר עם המועמד, אבל העובדים הם אלו שמספקים את אנשי הקשר", אומרת נטע דגן סנדר.

בוורינט החברה מסייעת לעובדים למנף את הקשרים שלהם על מנת להגיע לעובדים עתידיים. לדוגמה, הם מלמדים אותם כיצד לפרסם משרות ולאתר מועמדים רלוונטיים דרך רשתות חברתיות. "אנחנו מגייסים כיום עשרות עובדים חדשים במגוון תפקידים, חלקם בתפקידים ייחודיים כמו Cyber Security ו-Big Data Analytics. היענות העובדים גבוהה מאוד משום שחשוב למנהלים ולעובדים שלנו שהעובדים החדשים שייקלטו לארגון יהיו הטובים ביותר. העובדים הינם שותפים שלנו בהרבה מהאספקטים של הגיוס והם מאוד אקטיביים בתהליך", אומר רון.

חלק מהחברות משתמשות בתוכנות שמשמשות כפלטפורמה לגיוס באמצעות קשרי העובדים ברשתות החברתיות. בסלקום למשל, משתמשים בפלטפורמה של Tomigo ולאחרונה, הוסיפו שם אפליקציית חבר מביא חבר של החברה כדי להגדיל את אחוז הגיוסים באמצעות העובדים. "עיקר המשאבים המושקעים לטובת גיוס עובדים באמצעות 'חבר מביא חבר' הם פנימיים, להגברת המודעות וההירתמות של העובדים והמנהלים", אומרת גלית רוט.

תגיות