אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בית קטן, מינוס גדול צילום: אוראל כהן

דיור עכשיו 2014

בית קטן, מינוס גדול

ההורים שלי סייעו לי לרכוש דירה, אבל במצב המחירים הנוכחי אני לא אוכל לסייע לילדיי. ואני לא לבד. המדינה חייבת להתמודד עם בועת הנדל"ן במתכונת חירום, והטיפול חייב להתחיל ברוכשי הדירה הראשונה. אחרת לדור העתיד לא תהיה כל תקווה

02.03.2014, 07:39 | גולן פרידנפלד
הגיע הזמן להודות. מחלת הנדל"ן יצאה משליטה, ולאף אחד אין מושג איך משתלטים עליה. בכל חודש מתקבל עוד אישוש לכך שלא משנה איזה צעד נקט בנק ישראל ואילו הצהרות אופטימיות שחרר שר הבינוי והשיכון, הקונים להוטים לקנות, והמחירים ממשיכים לעלות, אף שהשכר תקוע.

קראו עוד בכלכליסט

לאף אחד עדיין אין אומץ לטפל בהשתוללות הזאת כמו שמטפלים במשהו שיצא משליטה. באגרסיביות. במתכונת חירום. בשביל מה? זה בסך הכל נדל"ן, לא עניין ביטחוני שפותחים בו את מהדורות החדשות. מה שעולה בסוף גם יירד, תנו לכוחות השוק לעבוד. מוכר, לא?

הייאוש הוא נחלת הכלל

 

בשנת 2006 קניתי את הבית שלי בגדרה, מה שמכונה פריפריה, כי כבר אז לא יכולתי להרשות לעצמי בית במרכז. ההורים עזרו קצת (שקר - הם עזרו הרבה, אבל זה מה שכולם אומרים), היו לנו קצת חסכונות (באמת היו קצת) ולקחנו משכנתא בהחזר חודשי סביר - 4,500 שקל. עברו שמונה שנים והיקף ההלוואה שנטלנו ירד רק ב־15%. מי שמנסה לרכוש היום בית בפריפריה באמצעים שהיו לנו לפני שמונה שנים יכול לשכוח מזה. המחירים יותר מהכפילו את עצמם.

עכשיו בואו נחשוב רגע על זוג שרוצה להקים משפחה בפריפריה (כן, ירדנו מהמרכז) ואין לו הורים שיכולים לסייע. זה כמובן בלתי אפשרי. את המספרים תוכלו לקרוא בעמודים הבאים, אבל העיקרון ברור — במצב הנוכחי זה לא יקרה.

אז הזוג הצעיר שוכר דירה, אבל גם מחירי השכירות היום גבוהים לאללה. ובעל הבית יכול להחליט ביום בהיר אחד שהוא מעלה את השכירות או שסתם נמאס לו מכם. בהיעדר שוק שכירות מוסדר והגיוני, לזוגות הצעירים, אלה שינהלו את המדינה בעוד 15–20 שנה, אין שום תקווה.

הצעירים הם לא היחידים שמיואשים. כל משפחה מרגישה שהיא רודפת אחרי הזנב של עצמה במישור הכלכלי. 76% מהמוצרים הנמכרים בסופרמרקטים התייקרו בשנה האחרונה, אך היקף המוצרים שנרכשו קטן. ההרגשה הזאת, שניסיתם לצמצם את הקנייה ובכל זאת שילמתם את אותו הסכום, היא לא יצירת מופת של המוח שלכם. וזה אחרי ששמעתם את כל יצרני המזון הגדולים ורשתות השיווק מצהירים בלי בושה שהם הפנימו את לקחי המחאה ושאצלם מחירי המזון הוקפאו. כנ"ל לגבי המים, החשמל הארנונה. איך שלא מסובבים את האקסל המשפחתי מגיעים לאותו המקום — למינוס.

תחושת עושר מזויפת

 

המחלה של הנדל"ן מתפשטת. היא מייצרת תחושת עושר אצל חבר'ה כמוני, שערך הנכס שלהם עלה ביותר מ־100% בתוך שמונה שנים. פתאום אנחנו שווים על הנייר יותר ממיליון שקל. וזה מסוכן. קודם כל כי זה פשוט לא נכון — אם נמכור את הבית שלנו, הרי שנצטרך לרכוש בית חדש במחירים גבוהים שלא ישאירו לנו ביד כמעט כלום.

בנייה בפתח תקווה, צילום: דוד הכהן בנייה בפתח תקווה | צילום: דוד הכהן בנייה בפתח תקווה, צילום: דוד הכהן

תחושת העושר מאפשרת לחלק מהמתעשרים על הנייר לחשוב שהם יכולים להוציא יותר על השוטף ובינתיים לקחת הלוואה ולממן את רמת החיים שלהם. זה עוד יותר מסוכן. בהינתן שהשכר של חלק גדול ממעמד הביניים לא עלה או זחל באחוזים בודדים בשנים האחרונות, המעבר לסחרור פיננסי של משקי הבית הוא רק עניין של זמן.

החובות של משקי הבית גדלו השנה בקצב יותר מכפול מקצב הגידול של התוצר. רוב החובות הם על נדל"ן, אבל יש עלייה גם בהלוואות שאין בצדן נכס. טיול לחו"ל, חתונה של הילד והלוואה שמטרתה לסגור את המינוס — אלה ההלוואות (שאינן לדיור) הכי שכיחות כיום, והן משווקות באגרסיביות על ידי נותני האשראי. תגיד ג'ק, קבל צ'ק. אבל הלוואה לסגירת מינוס אחד גוררת הלוואה לסגירת מינוס שני ושלישי, והופ נהיה חוב של 200 אלף שקל שאין בצדו כלום. רק שני אנשים עובדים שהתבלבלו.

והאיום הגדול בבועת הנדל"ן הוא הדבקה של המערכת הפיננסית וקריסתה. עלייה ברמות הסיכון של הבנקים והגופים המוסדיים מסכנת את היציבות של כל המשק. בינתיים הסיכון של המערכת הפיננסית גדל, אבל לא ברמה שהוא יכול לזעזע אותה. מנגד, רוב בועות הנדל"ן בהיסטוריה הדביקו בסוף את המערכת הפיננסית, בין שדרך משקי הבית שאיבדו את כושר ההחזר ובין שבירידת מחירים חדה ובשחיקת ערכי הנכסים מול ההלוואות שניטלו.

אני כנראה שייך לדור שכבר לא יוכל לעזור לילדים שלו לרכוש דירה. מצד אחד יוקר המחיה לא מאפשר לי לחסוך כמעט ומצד שני מחירי הנדל"ן כל כך גבוהים שצריך לפחות חצי מיליון שקל לילד כדי לאפשר לו לרכוש דירה. בפריפריה. אין לי, וכנראה גם לא יהיו לי הסכומים הללו. זה מייאש.

בשבוע הקרוב נתמקד באלה שאסור שיהיו מיואשים — רוכשי הדירה הראשונה. לא ספקולנטים, לא משפרי דיור. כאלה שבסך הכל רוצים להקים בית. כאן, לא בברלין. אם מחלת הנדל"ן על גרורותיה צריכה טיפול מהיר, הרי שהטיפול ברוכשי הדירה הראשונה צריך להיות נמרץ, נקודתי ויעיל. לפני שהייאוש מתנחל לו באזור המסוכן. 

תגיות

52 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

52.
רדו מהארץ!
עשיתי את הצעד. הרבה פחות מסובך ממה שניתן לחשוב. כן, תקופת הסתגלות של כמה חודשים, אבל החיים טובים בהרבה, קלים יותר, בלי לחצים מתמידים, אנשים מנומסים יותר (מזויף או לא, זה נדבק בסוף). כן, אני משלם יותר מס ישיר, אבל אין לי מיסים עקיפים בכל פינה כמו בארץ. שילמתי את מס ההכנסה ובזה סיימתי את רוב התשלום שלי למדינה. מתייחסים אליך בכבוד כבנאדם, וגם כעובד. במדינה בה אני מתגורר מקבלים כמות ימי חופש גדולה מאוד (החוק הוא לפחות חודש עבודה כחופש), לא ניתן להמיר חופשות לכסף כך שהמעסיק מחויב גם לעודד את העובד לקחת חופש, ולא מעקמים לך את האף לצאת לחופשה - צא, תהנה, ואנחנו יודעים שתחזור פרודקטיבי יותר לאחר מכן. עלות מחיה נמוכה בהרבה, לא צריך לממן את שופרסל ומגה עם מחירי השחיטה, לא צריך לסבסד את אלון חסן והחברים שלו, אין מקום למחירים נדל״ן רצחניים. כל אחד יכול לעשות את זה, גם ללא אזרחות זרה ניתן למצוא בעבודה של כמה חודשים מקומות עבודה בכמעט כל תחום מקצועי שניתן לחשוב עליו ברחבי העולם, במקומות טובים בהרבה. הציונות החדשה מבחינתי היא לרדת מהארץ בכדי להתחזק, ולחזור עם כח משמעותי לשנות דברים בעוד כמה שנים.
דוד  |  05.03.14
51.
ל45 - אתה צודק תנו לקבלנים ושרים לטוס לחו"ל
ולמשקיעים ולמשכירים אתם האנשים שעובדים קשה ומשתייכים למעמד הביניים תנו את הכסף שרציתם לחסוך כדי לטוס לאנשים שבאמת צריכים אותו יש פה מעמד שלם שמהווה 20% מהאוכלוסיה שחייב לטוס לקריביים ואנחנו כולנו צריכים להתגייס כדי לעזור לו. מה הקשר בין טיסה לחול לבין מחיר דירה חדשה ממוצעת בקריות 1.2 מליון
אבי , צפון  |  04.03.14
50.
ל-45 הקשקשן
יש בארץ דור שלם מיואש. אתה יכול לספר על מספר הנוסעים לחו"ל כל שנה (אבל אל תשכח גם לספר שנופש בחו"ל זול יותר מכזה בארץ) כל השנה. אתה יכול ללהג על בתי הקפה המלאים ולספר אגדות איך בשנות ה-70 וה-80 אנשים אכלו קש, נסעו לעבודה על חמור ואספו גרוש לגרוש עד שקנו דירת חדר בקומה חמישית בלי מעלית. העניין שאני מספיק צעיר בשביל עדיין להשתייך לדור המיואש ומספיק זקן בשביל לזכור מה באמת היה פה פעם ובא לי להקיא מהבולשיט שלך ושל דומך. בא לי להקיא כי אני עובד מעל 200 שעות בחודש, אשתי מעל 160, מרוויחים הרבה מעל הממוצע. אמנם בדור ההורים היה יותר מס ישיר, אבל בימינו אנו משלמים יותר, בין אם במיסוי עקיף הזוי ובין אם בצמצום השירותים לאזרח ועליית מחיר מוצרי יסוד. התוצאה היא שמכל שקל ברוטו נשארות פחות אגורות הכנסה פנויה. לפנסיה שלי אני נאלץ לחסוך ומה שיצטבר זה מה שיהיה כאשר בנוסף אני גם צריך לשלם את הפנסיה התקציבית של דור ההורים שלי. עם הכסף שנשאר מחזיקים מכונית אחת, נוסעים לחו"ל פעם בשנתיים ועדיין רק יכולים לחלום על דירה ברדיוס שעה ממקומות העבודה שלנו. אל תעז לשלוח אותי לדימונה בתגובות הארסיות שלך! אני לא מוכן להוסיף לשעות העבודה המטורפות עוד 60 שעות פקקים כל חודש. אם לראות את הילדים שלי מדי פעם זה פינוק, אז תקרא לי מפונק. בא לי להקיא כי עשיתי 3 שנים שירות חובה בצבא, יותר מדור ההורים שלי. אני משרת חודש בשנה כפריאר (זה ההגדרה המילונית של קצין מיל' בימינו). שלא תעז לקשקש על זה "שאני לא עשיתי טובה לאף אחד והמדינה לא חייבת לי כלום" - כי בדור של ההורים שלי לפחות הייתה תחושת שליחות בקרב המשרתים, לפחות המשתמטים היו מתביישים. היום לא נשאר כלום מזה ואני מרגיש שצוחקים לי בפנים בכל פעם שהמדינה "שלא חייבת לי כלום" שולחת אותי לשמור על כל מיני האחזויות הזויות שם היא מחלקת אדמות בחינם, תשתיות והטבות. בא לי להקיא כי אנחנו דור שהמדינה מתייחסת אליו כפרה חולבת, בועטת בו ומפקירה אותו לדמם לבד. מי שלא נולד למשפחה עשירה או הסתדר בג'וב בנמל, בחח"י או בכל קומבינה אחרת, הוא כלום במדינה הזאת. אני מבין לחלוטין את כל מי שצועק וכועס וגם את אלו שנמאס להם ועזבו.
אזרח  |  03.03.14
48.
אולי בעוד 35 שנים כשיהיה רוב של חרדים וערבים נבין...
אולי בעוד 35 שנים כשיהיה רוב של חרדים וערבים נבין...לא שיש לי חלילה משהו נגד מישהו ספציפי. אבל לשרת בסדיר 3 שנים פלוס מילואים. יחד עם העלאה של גיל הפנסיה לגיל 70 בגלל שפשוט לא ישאר מי שישלם על קצבאות הביטוח הלאומי . יחד עם תשלומי מיסוי מטורפים גם עבור הכנסות וגם עבור רכישות. יחד עם יוקר חיים ומחירי דירות יקרים פי 2.5 ביחס לעולם. יחד עם תשלומי חשמל מופקעים בגלל מחיקת חובות אבודים של מיליארד וחצי שח לפלסטינים ותנאים מופלאים לוועדים החזקים. יחד עם מחירי גז ומזות על אף שנמצא כאן גז בהיקף היסטורי ותשובה אחד שלקח. עבור אוכלוסיות שתורתם הוא סוג של אומנות של התחמקות וניצול, אוכלוסיות שמולידים ילדים רבים לעולם של עוני בידיעה שימצא הפרייאר שישלם את המחיר, בידיעה שמס או כל מחויבות למדינה לא חלה עליהם. שודדים את מעמד הבינים תחת הסכמים של פוליטיקאים קטנים שאמורים לייצג את טובת הבוחרים שלהם אשר נכנעים ללוביסטים רק כדי שיוכלו לשמור על כיסא עור הצבי על מנת לקנות עוד 5 דירות פאר בתל אביב. ואנחנו אחרי כל הרעש מרוטשילד שמרנו על מחירי הקוטג' שבקרוב גם צפויים לעלות לאחר הרכישה של הסינים. ככה זה דמוקרטיה במדינה של קהל שבוי .
אליהו הנביא , נתניה  |  03.03.14
לכל התגובות