אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הציפייה לשלם פחות על אנרגיה החזיקה מעמד רק חודש אחד

הציפייה לשלם פחות על אנרגיה החזיקה מעמד רק חודש אחד

הזינוק במחירי הבנזין והגז הטבעי הוביל לעלייה של ב־0.5% במדד האנרגיה בפברואר, לאחר ירידה של 0.7% בינואר. לאור ההערכות שתעריפי החשמל יעלו בעד 5% באפריל, הציפייה לחיסכון בהוצאות המשפחתיות על אנרגיה השנה הולכת ופוחתת

02.03.2014, 08:42 | ליאור גוטמן

התקוות לשלם השנה פחות על הוצאות האנרגיה המשפחתיות הולכות ומתרחקות - זהו החשש שעולה מעיון בנתוני מדד האנרגיה לחודש מרץ 2014 של המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה עולה. מהנתונים שמתבססים על צריכת הדלקים במשק בחודש פברואר עולה כי בחודש שעבר נרשמה עלייה של 0.49% בכלל מחירי האנרגיה בישראל. זאת לעומת הנתונים האופטימיים שבהם נפתחה שנת 2014, שהצביעו על כך שבחודש ינואר נרשמה ירידה של כ־0.7% במחירי האנרגיה - נתונים ששיקפו חיסכון שנתי ממוצע של כ־40 שקל למשפחה.

קראו עוד בכלכליסט

בחודש פברואר התקווה לחיסכון בהוצאות משקי הבית ספגה מכה. העלייה במדד מיוחסת להתייקרות מחירי הדלקים השונים באגן הים התיכון, לעלייה במחיר הגז הטבעי ולעלייה בשער הדולר. במכון האנרגיה והסביבה מחדדים שהעלייה בחודש החולף היתה יכולה להיות גבוהה אף יותר, והיא התמתנה רק הודות לירידה חדה של יותר מ־14% במחירו של הגז לבישול, דלק שמשמש בעיקר את משקי הבית ואת המגזר התעשייתי.

מדד האנרגיה, שהמדידה שלו החלה בינואר 2013, מפורסם בתחילת כל חודש, ומטרתו לצפות את השינויים בסל הדלקים במשק כך שהוא ישמש כלי לקביעת מדיניות במשק האנרגיה בישראל.

העלייה הדרמטית ביותר בחודש שעבר היתה במחיר הגז הטבעי, שזינק בשיעור של 7.3%. מדובר בגז הטבעי שנמכר לתעשייה ומחושב במדד בנפרד מהגז הטבעי המשמש להפקת חשמל. מרכיב זה מובא בחשבון במסגרת רכיב החשמל במדד, שאותו מצמידים במכון האנרגיה למחיר המזוט (HFO).

יוסי אריה יוסי אריה יוסי אריה

עליית המחיר בתעשייה עשויה להתגלגל לצרכן

הבוקר נרשמה התייקרות של 17 אגורות במחיר הבנזין (התייקרות של 2.3%), כך שמחיר ליטר אוקטן 95 בשירות עצמי נקבע על 7.53 שקלים. המחיר בשירות מלא בתחנות הדלק כבר מוסיף עוד 18 אגורות לליטר, מה שמקרב את מחירו של ליטר בנזין לרמה של 8 שקלים לליטר. מחירי הדלק נקבעים על ידי מינהל הדלק במשרד האנרגיה. לפי נתוני משרד האנרגיה, 56% ממחיר ליטר בנזין מיוחסים למסים ישירים (בלו) ועקיפים (מע"מ) שמוטלים על בעלי המכוניות.

העלייה במחירי הגז הטבעי והבנזין באה לאחר שבחודש ינואר חלה ירידה של כ־1.2% במחירי הבנזין ושל 0.87% במחירי הגז הטבעי. בסך הכל בינואר חלה ירידה של כ־2% בכלל מחירי הדלקים, אולם בחודש שעבר גם מגמה זו השתנתה ומרכיב הדלק - שמהווה 35% מכלל המדד - עלה ב־0.5%.

אולם לא רק מחירי הגז הטבעי והבנזין התייקרו. לפי המכון לאנרגיה ולסביבה עליית מחירי הדלקים בעולם, בשילוב התייקרות של כמעט 1% בשער הדולר, הביאו לכך שבחודש שעבר נרשמה עלייה של 1.1% במחיר הסולר וזינוק של 7% במחירי המזוט. מדובר בדלקים שנפוצים בעיקר בתעשייה, כך שייתכן שלקראת חג הפסח מבצעי המכירות על מוצרים מסוימים יהיו צנועים מהצפוי. כמו כן, בחודש שעבר נרשמה עלייה של כ־1% במחיר של הדלק למטוסים (קרוסין). הגורם שמיתן מעט את ההתייקרות הכוללת היה ירידה חדה של 14.3% במחירי הגז לבישול (גפ"מ).

במכון האנרגיה מוסיפים כי שיעור הכנסות המדינה ממסים על דלקים, נכון לתחילת מרץ 2014, עומד על 52.35% לעומת 50.5% בינואר 2013.

חברת החשמל מבקשת להעלות את התעריפים

המרכיב המשמעותי ביותר במדד האנרגיה הוא צריכת החשמל, שמשקלה הוא 60%. בתחום לא חל שינוי כבר תשעה חודשים: תעריף החשמל הכללי והביתי נותר ללא שינוי מאז ההתייקרות האחרונה במאי 2013, שעמדה על 5.5%.

אולם כפי שנחשף בשבוע שעבר ב"כלכליסט", גם בתחום זה צפויה ככל הנראה בשורה רעה לצרכנים: עדכון התעריפים יחכה לרבעון השני של השנה, עם הערכות להתייקרות שתעמוד על 2%–5%. עלייה זו צפויה בשל עמדתה של חברת החשמל, ולפיה המדינה התחייבה בפניה להעלות את תעריפי החשמל ב־4% בעקבות רכישה לא מתוכננת של סולר ב־2011. נושא העלאת התעריפים צפוי לעלות השבוע בדיוני ועדת יוגב, שמגבשת רפורמה במשק החשמל.

תגיות