אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

דיויד גילה על קרטל הגז: "נאפשר הקמת חברה שתתחרה בדלק ובנובל אנרג'י"

לדברי הממונה על ההגבלים העסקיים, משרדו עובד על הכשרת התנאים לכניסת חברה חדשה שתתחרה בקרטל הנוכחי בתחום מאגרי הגז. "חותרים למקסימום תחרות בתחום"

03.03.2014, 11:04 | הראל עילם
הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיויד גילה, הבטיח הבוקר (ב') כי משרדו עובד על הכשרת התנאים לכניסת חברה חדשה שתתחרה בקרטל הנוכחי בתחום מאגרי הגז, הנשלט באופן בלעדי על ידי דלק ונובל אנרג'י. את הדברים אמר גילה במהלך ועידת האנרגיה השישית, שנערכת כעת בתל אביב.

קראו עוד בכלכליסט

 

 

"כאשר אני נכנסתי לתפקיד במצב שבו לדלק ונובל יש מונופול על כל מאגרי הגז הטבעי במשק", אמר גילה." כאשר הם נכנסו למאגרים, הן לא קיבלו אישור. אנחנו בעקבות ההפרה הזאת יזמנו תהליך מולן, על מנת להשיג תחרות בתחום הגז הטבעי".

דיויד גילה, צילום: אוראל כהן דיויד גילה | צילום: אוראל כהן דיויד גילה, צילום: אוראל כהן

גילה הזהיר כי הפתרון שמשרדו שוקל כעת לא יכול לפתור את כל הכשלים ולא מייתר את הצורך בפתרון כלל-ממשלתי: "אנחנו חותרים למקסימום תחרות בתחום, במסגרת החוק והסמכויות וארגז הכלים הזמין לנו".

הוא הסביר שהוצאת החברות הקיימות ממאגרי הגז הגדולים, כגון לוייתן, אינו אפשרי בטווח הקצר: "זה אולי יהיה הכי טוב לתחרות, אבל אין לנו את הסמכות החוקית להוציא את החברות פיזית בעצמנו. חייבים לעשות זאת דרך בית המשפט, וזאת צפויה להיות התדיינות משפטית ארוכה וממושכת. אנחנו לא חוששים מכך, אבל בשוק הזה הדבר יכול ליצור נזק משמעותי למשק. גם אחרי שיימצא קונה, יישאר במאגר פחות מ-20%".

 גילה אמר כי הוא חושש כי מצב כזה, שבו המאגר כמעט אזל וחברה חדשה נכנסה אליו, לא באמת יפתור את הבעיה אלא עלול להחליף מונופול אחד במונופול חדש, שינצל את המחסור על מנת לשמור על המחירים גבוהים. וכמובן, במשך כל הזמן שבו הדיון המשפטי נמשך, המשק יוכל לסבול ממחסור אפשרי ומלאכותי בגז טבעי, וממחירים גבוהים ומונופוליסטיים.

הפתרון, לפי גילה, הוא יצירת חברה חדשה, מתחרה חדש יש מאין, כבר בטווח הקצר: "זאת אפשרות שזמינה לנו במסגרת חוק ההגבלים העסקיים. המתחרה החדש יעבוד על בסיס המאגרים הקטנים-בינוניים יותר, תנין וכריש. הם יכיל 70 BCM, ויהיה עם אישור למצוא קרוב ל-30 BCM נוספים".

"זהו לא מצב פשוט", הזהיר גילה. לדבריו, הפתרון ידרוש באופן פרדוקסלי מהחברות לשתף פעולה עם המתחרה החדש שלהן. "הדרישה שלנו מדלק ונובל היא לאפשר למתחרה, כבר בטווח הקצר, להתחרות בהן בצורה עזה - אחרת אין יתרון לחלופה הזאת", אמר.

גילה אף הוסיף כי משרדו מקשיב להערות מצד משרדי הממשלה, ארגונים חברתיים והציבור, וציין כמה פתרונות אפשריים אחרים, ובהם כפייה על החברות להניח צינור גז נוסף, המשך פיתוח המאגרים ושיתוף המאגרים הקטנים יותר, ופיקוח על הקיבולת כך שלא ייווצר מחסור מלאכותי.

תגיות