אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכנסת תדון בצמצום הפטור מהתאגדות בקרטל למשווקי תוצרת חקלאית צילום: דני סולומון

הכנסת תדון בצמצום הפטור מהתאגדות בקרטל למשווקי תוצרת חקלאית

ועדת הכלכלה תדון בהצעת חוק שאמורה לתקן את המצב הקיים, ולפיו מספר מצומצם של קניינים חולש על למעלה מ-60% מרכישת התוצרת החקלאית, מה שמרכז בידיהם כוח גדול מול המגדלים

03.03.2014, 16:01 | תומר גנון

ועדת הכלכלה תדון מחרתיים (ד') בהצעת החוק הממשלתית לצמצום הפטור מהתאגדות בקרטל (הסדר כובל) של סיטונאים המשווקים תוצרת חקלאית. צמצום הפטור אמור להשליך בין היתר על רשתות השיווק הגדולות, כגון שופרסל ומגה, ועל פירמות לייצור ושיווק מזון כגון תנובה. על פי התיקון לחוק שהציעה רשות ההגבלים העסקיים, הפטור מהתאגדות בקרטל אמור להינתן רק למגדלים ולמשווקים שנמצאים בבעלות מלאה של חקלאים ולא של אנשי עסקים.

קראו עוד בכלכליסט

ההצעה לצמצום הפטור היא תולדה של החלטת הממשלה מאוקטובר 2012 לאמץ את המלצות ועדת קדמי בתחום המזון. היא קבעה כי יש לפעול לצמצום היקפו של הפטור החקלאי המאפשר גם למשווקים בסיטונות לשתף פעולה במכירת הסחורה, לדוגמה על ידי תיאום מחירים, וכן לחבור לקרטלים בשוק. המצב כיום הוא שמספר מצומצם של קניינים מטעם רשתות השיווק הגדולות, חולש על למעלה מ-60% מרכישת התוצרת החקלאית, מה שמרכז בידיהם כוח גדול מול המגדלים.

בקיבוצים עדיין מתנגדים לתיקון לחוק, צילום: אוראל כהן בקיבוצים עדיין מתנגדים לתיקון לחוק | צילום: אוראל כהן בקיבוצים עדיין מתנגדים לתיקון לחוק, צילום: אוראל כהן

עם פרסום טיוטת חוק ההסדרים בחודש פברואר 2013, החל מסע לחצים של תנועת ההתיישבות (הקיבוצים והמושבים) לפצל את התיקון מהחוק. לאור הלחצים פוצל התיקון מחוק ההסדרים, אולם כעת הוא חוזר לדיון בוועדת הכלכלה. במושבים צפויים להסיר את התנגדותם לתיקון, אולם בקיבוצים עדיין מתנגדים לתיקון. לטענתם ההגדרות מיהו מגדל הן דרקוניות, ועשויות לפגוע בחקלאים רבים.

רשות ההגבלים: התיקון לחוק לא יפגע במגדלים

ההגדרות שנקבעו בתיקון הן: אדם שלפחות 25% מפעילותו העסקית היא בגידול תוצרת חקלאית; מי שסכום הכנסותיו השנתיות מגידול תוצרת חקלאית עולה על סכום שיקבע שר הכלכלה בהתייעצות עם שר האוצר והחקלאות; מי שעוסק בגידול תוצרת חקלאית והכנסותיו השנתיות משיווק סיטונאי של תוצרת חקלאית קטנות מעשרה מיליון שקלים חדשים; ומי שהוא בבעלות מלאה של מגדל. רזי יהל מאגף הכלכלה של התנועה הקיבוצית טען בעבר שההגדרות יגרמו לשלילת הפטור מכ-120 קיבוצים.

ברשות ההגבלים דוחים את הטענה כי התיקון לחוק יפגע בחוליה החלשה בשרשרת המזון - המגדלים. על פי גורמים ברשות, חקלאים יוכלו להמשיך להתאגד בקרטלים כל עוד הם נמצאים בבעלות מלאה של מגדלים. לדבריהם, התיקון בא להגן עליהם מפני פירמות עסקיות שיכולות להתאגד בקרטלים מולם, ולרשות אין כיום יכולת לאכוף עליהם את פרק ההסדרים הכובלים שהוא לב לבו של חוק ההגבלים.

הם מוסיפים כי הפטור במתכונתו הנוכחית מאפשר למשל למגה ושופרסל להתאגד בקרטל של שיווק פירות וירקות מול החקלאים, או לתנובה, שמחזיקה במשחטה, לנצל את כוחה מול מגדלי עופות או בקר. "זה מצב שיש בו חשש לפגיעה ממשית בתחרות ולהשלכות על המחיר לצרכן הסופי שיקבע על ידי הקרטל", אומר גורם בכיר ברשות.

מיהו מגדל לפי התיקון לחוק?

 

1. אדם שלפחות 25% מפעילותו העסקית היא בגידול תוצרת חקלאית.

2. מי שסכום הכנסותיו השנתיות מגידול תוצרת חקלאית עולה על סכום שיקבע שר הכלכלה בהתייעצות עם שר האוצר והחקלאות.

3. מי שעוסק בגידול תוצרת חקלאית והכנסותיו השנתיות משיווק סיטונאי של תוצרת חקלאית קטנות מעשרה מיליון שקלים חדשים.

4. מי שהוא בבעלות מלאה של מגדל.

תגיות