אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
במערב אין כל חדש: הסיוע האמריקאי המובטח לאוקראינה לא יספיק לה צילום: רויטרס

במערב אין כל חדש: הסיוע האמריקאי המובטח לאוקראינה לא יספיק לה

מזכיר המדינה ג'ון קרי אמנם הבטיח מיליארד דולר כסיוע לממשלה החדשה בקייב, אך חברת גזפרום הרוסית הודיעה במקביל שתעלה את תעריפי הגז שנמכר לאוקראינה, באופן שיזניק את חובותיה לעד 2 מיליארד דולר; עם זאת, קרי אמר הערב כי ארה"ב פועלת עם בעלות בריתה למען "סיוע מקיף ורחב יותר"

04.03.2014, 19:25 | שירות כלכליסט

מזכיר המדינה האמריקאי ג'ון קרי נחת היום (ג') בקייב, בירת אוקראינה, והבטיח שהממשל האמריקאי יעביר לממשלה החדשה במדינה מיליארד דולר, אולם סיוע זה לא יספיק למדינה, מאחר שחברת גזפרום הרוסית הודיעה במקביל שתעלה את תעריפי הגז שנמכר לאוקראינה, באופן שיזניק את חובותיה לעד 2 מיליארד דולר. עם זאת, קרי אמר הערב כי ארה"ב פועלת עם בעלות בריתה למען העברת "סיוע מקיף ורחב יותר" לאוקראינה.

קראו עוד בכלכליסט

הודעת חברת הגז הרוסית הממשלתית גזפרום כי היא תעלה את תעריפי הגז שהיא מוכרת לאוקראינה החל מאפריל, תכביד עוד יותר את נטל החובות הכבד גם כך של המדינה, שנמצאת במוקד העניין העולמי בשבועות האחרונים. הסכום שהבטיח קרי לאוקראינים לא מספיק אפילו לכסות את חובות הגז של המדינה לרוסיה, שמגיעים ל־1.55 מיליארד דולר, ועתידים להגיע ל־2 מיליארד דולר אם היא לא תשלם את חשבון הגז שלה עבור פברואר.

גזפרום. מאיימת, צילום: בלומברג גזפרום. מאיימת | צילום: בלומברג גזפרום. מאיימת, צילום: בלומברג

רוסיה מספקת יותר מחצי מכמות הגז הטבעי שצורכת אוקראינה, ומאז 2006 היא כבר ניתקה את האספקה בשתי הזדמנויות על רקע מחלוקת בין שתי המדינות. ב־2009 הביא ניתוק אספקת הגז מרוסיה לאוקראינה גם לניתוק האספקה השוטפת למדינות האיחוד האירופי, שגם חלק ניכר מהגז שלהן מגיע מרוסיה.

חיבוק פומבי

בכיר בממשל האמריקאי שליווה את קרי בטיסה לקייב אמר לעיתונאים שהיו על המטוס כי הסיוע, שיועבר לאוקראינה בצורת הלוואה, נועד להפחית את השפעת העלאת תעריפי הגז הרוסי על אזרחי המדינה.

הבכיר ציין עוד כי ארה"ב תשלח לאוקראינה צוות מומחים שייעצו לבנק המרכזי בקייב כיצד להתמודד עם האתגרים הכלכליים העומדים בפני המדינה ולהלחם בשחיתות הפושה בה. "אנחנו רוצים להביע כמה שיותר תמיכה פומבית באוקראינה", אמר הבכיר, בין שבאמצעות חבילת סיוע כספית ובין שבעזרה בשטח".

 , צילום: איי אף פי צילום: איי אף פי  , צילום: איי אף פי

הבכיר התייחס למהלכים של רוסיה והבהיר ש"אם היא תבחר שלא להנמיך את הלהבות, אז הממשל מוכן לנקוט בצעדים משמעותיים יותר באזור". הבכיר ציין שבוושינגטון מודאגים מכך שרוסיה עלולה להרחיב את האחיזה שלה באוקראינה אל מעבר לשטחי חצי האי קרים.

עם זאת, נראה שהמחווה האמריקאית מכוונת יותר כלפי מוסקבה מאשר כלפי קייב, ובאה ביום בו נשיא רוסיה ולדימיר פוטין התבטא לראשונה בפומבי מאז השתלטו חיילים רוסים על חצי האי קרים שבדרום אוקראינה.

פוטין הגדיר את ההתרחשויות באוקראינה ואת הדחת הנשיא ויקטור ינוקוביץ' על ידי האופוזיציה כ"הפיכה לא חוקית", וציין כי זו הגיעה לאחר שינוקוביץ' חתם על הסכם עם מתנגדיו. הנשיא הרוסי טען שהאופוזיציה האוקראינית "לא נתנה לו הזדמנות למלא את ההסכם" והדגיש כי "הוא לא נתן פקודה לירות במפגינים". המהומות באוקראינה גבו את חייהם של 77 בני אדם.

גם פוטין מוכן לעזור

פוטין אף הגן על הצעד שינוקוביץ' ביצע ושהביא לפרוץ המהומות – ביטול הסכם סחר מורחב עם האיחוד האירופי. "הנשיא הסתכל על התנאים הקשים וידע שהוא אינו יכול להסכים להם", אמר פוטין.

חתימה על ההסכם הייתה מחייבת את המשק האוקראיני לקבל את התקינה של האיחוד האירופי למוצרים, ועלול היה לחסום חלק ניכר מהיצוא הרוסי למדינה בת 45 מיליון התושבים.

פוטין הדגיש כי הוא מוכן להגיש סיוע כלכלי לאוקראינה, לאחר שהוא כבר הודיע על ביטול סיוע של 15 מיליארד דולר בשל הדחת ינוקוביץ'. "אנחנו מוכנים לבחון אפשרות של העברת תשלומים נוספים, אבל השותפים המערביים שלנו לא מוכנים לעשות זאת", ציין פוטין.

פוטין שלח אזהרה חריפה למנהיגי המערב וציין שהטלת סנקציות על רוסיה בעקבות הפלישה לקרים עלולה לגבות מהן מחיר. "המדינות ששוקלות להטיל סנקציות צריכות לחשוב על ההשלכות. בעולם המקושר הזה אנחנו יכולים לפגוע אחד בשני, ועליהן לחשוב על כך".

כמו כן, התייחס פוטין לאיומים של ארה"ב ומדינות המערב בהחרמת ועידת פורום 8 המדינות המתועשות, ה־G8, שעתידה להיערך ביוני בעיר סוצ'י. "מדינות שלא רוצות להשתתף בוועידה לא חייבות לעשות זאת", הפטיר פוטין.

בסוף מסיבת העיתונאים המיוחדת שכינס הבהיר פוטין שפניו אינם למלחמה עם אוקראינה וציין כי רוסיה תשתמש בכוח "רק כמוצא אחרון". לדברי פוטין, האנשים החמושים במדים שנמצאים על אדמת קרים אינם חיילים רוסים.

בעקבות דבריו של פוטין הודיעו רוסיה וברית המדינות הצפון אטלנטיות (נאט"ו) כי מחר יקיימו נציגיהן פגישה מיוחדת כדי לדון במצב באוקראינה.

בנוסף, ראש ממשלת אוקראינה אמר לאחר דבריו של פוטין כי ממשלתו מקיימת שיחות "בדרג הגבוה ביותר", עם הקרמלין כדי להביא להרגעת המצב.

תגיות