אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הישראלים לא משקיעים בקרנות כי הם רוצים לשלוט" צילום: תומי הרפז

ראיון כלכליסט

"הישראלים לא משקיעים בקרנות כי הם רוצים לשלוט"

ראסל אינגרם, מפקח ההשקעות בענקית שירותי הנדל"ן CBRE, מתרשם מהיקף ההשקעה של הישראלים בנדל"ן בארצות הברית, שהגיע ל־2 מיליארד דולר ב־2013. לדבריו, "בניגוד למשקיעים אחרים, אתכם קודם כל מעניינות התשואה ומידת השליטה שלכם בהשקעה

05.03.2014, 08:20 | הדס שפר

"המשקיעים הישראלים הפכו לאחת הקבוצות שצמחו בקצב המהיר ביותר בהשקעותיהן בארה"ב. הם מדורגים היום במקום החמישי מבין המשקיעים הזרים בארה"ב - עם היקף של כ־2 מיליארד דולר כבר בשנה שעברה. למדינה כל כך קטנה זה הישג עצום, והמספר כנראה גבוה בהרבה - זה רק מה שהצלחנו למדוד". כך אומר ל"כלכליסט" ראסל אינגרם, מפקח ההשקעות והמכירות בסניף האמריקאי של ענקית שירותי הנדל"ן CBRE.

"שינוי חוקי המס הביא לזינוק האדיר"

חברת CBRE הבינלאומית נחשבת לספקית שירותי הנדל"ן הגדולה בעולם, ושולטת ב־25% מהמכירות בשוק ההשקעות בארה"ב. יש לה 45 אלף עובדים בכ־70 מדינות, כאשר נציגתה בישראל היא מאן נכסים. אינגרם והמנהל הכללי של שוקי הון בארה"ב ב־CBRE, ספנסר לוי, הגיעו לארץ לפני כחודש להנחות כנס של החברה בנושא השקעות בארה"ב בתחום המשרדים ומקבצי הדיור.

ראסל אינגרם, צילום: תומי הרפז ראסל אינגרם | צילום: תומי הרפז ראסל אינגרם, צילום: תומי הרפז

CBRE מטפלת בעסקאות בהיקף של החל ב־5 מיליון דולר, כך שגם משקיעים פרטיים יכולים לעבוד איתם, ועד עסקאות ענק סביב מיליארד דולר. לדברי אינגרם, "עד היום עשינו עסקים עם מרבית חברות הביטוח העיקריות בישראל, גם במכירה להם וגם במכירה עבורם, בניו יורק, בשיקגו, בטקסס ובשווקים נוספים".

מה הסיבה לזינוק בהשקעה ישראלית בארה"ב?

"שינוי חוקי המס בישראל לפני חמש שנים, מה שהגדיל את הגמישות עבור ישראלים להשקיע בנדל"ן מחוץ לישראל. זה הביא לקפיצה אדירה והמשקיעים הישראלים הפכו למובילים לא רק בארה"ב אלא גם בבריטניה, בגרמניה ובשוויץ. אנחנו מאמינים שהיקף ההשקעות של הישראלים בארה"ב רק יגדל, אף שיש אצלנו חוקי מס מגבילים בנוגע לכמה כסף נכנס".

מה מבדיל את הישראלים ממשקיעים זרים אחרים?

אינגרם: "קשה מאוד להכליל, אבל באופן כללי המשקיעים הישראלים מחפשים יותר ערך להשקעה שלהם. אם הקנדיים מחפשים יותר נכסים מיוחדים מבלי לדאוג לתשואה או למחיר לפי מ"ר, המשקיעים הישראלים מאוד מתעניינים בתשואה". לדברי לוי, "הישראלים מסתכלים יותר קדימה לעומת משקיעים אחרים, שהסתכלו פחות על עסקאות שהן מחוץ לשווקים העיקריים. הישראלים ביצעו עסקאות ליבה בשווקים שאינם ליבתיים - שווקים כמו מיניאפוליס או ג'קסון ויל משכו הון ישראלי בעוד משקיעים זרים רבים לא היו מגיעים לשם. הישראלים אוהבים להשקיע לטווח ארוך אבל עם תשואה עכשווית גבוהה שמתלווה, אולם יש תחום שבאופן מסורתי הישראלים לא משתתפים בו - בקרנות. למשקיעים זרים אחרים יש שילוב של השקעות ישירות והשקעות בקרנות. הישראלים עובדים כמעט תמיד ישירות עם מפעיל מקומי כשותף".

למה זה?

אינגרם: "שליטה, הישראלים רוצים שתהיה להם יותר יכולת לשלוט בהשקעה שלהם, בעוד בקרנות לא תהיה להם אפשרות כזו. הם חושבים שתהיה להם יותר השפעה על ההחזר שמניבה ההשקעה". לדברי לוי, "באופן כללי רוב הישראלים רוצים לראות את השותף המפעיל".

"אני הייתי משקיע בפניקס או במיאמי"

היכן ההזדמנויות הטובות להשקעה כיום בארה"ב?

אינגרם: "מקומות כמו סן פרנסיסקו ויוסטון יצמחו יותר לדעתי, ואני הייתי הולך למקומות שטרם צמחו ושיצמחו בעתיד כמו פניקס, אורנג' קאונטי, מיאמי או נאשוויל. אלה שווקים שהראו סימנים חיוביים אבל טרם נראתה בהן צמיחה גבוהה במחירים".

ב־2008 ביצעה CBRE הערכת שווי לקרקע של נוחי דנקנר ויצחק תשובה בלאס וגאס וחתכה ב־50% את שווייה.

מה מצב הנדל"ן בלאס וגאס כיום?

אינגרם: "הכלכלה העיקרית של לאס וגאס היא משירותים תיירותיים. ב־2008–2009 הם נפגעו כמו כולם מהמשבר. היום המצב שם משתפר במונחים של מספר מבקרים, תעריפים ללילה, הם מריצים בתי קזינו חדשים שבתקופת המשבר בנייתם נעצרה. תחום המשרדים והמגורים משתפר ברגע שהתיירות משתפרת, אני מצפה שבשנים הקרובות לאס וגאס תשתפר כשוק משרדים. בתחום הדיור נרשמה התאוששות קלה, הם טרם הגיעו למצב שהיה שם קודם לכן, אבל זה הרבה יותר טוב מאשר בקריסה".

תגיות