אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"עובדי משרד הכלכלה משתמשים בצרכנים כבני ערובה במאבק" צילום: יובל חן

בלעדי לכלכליסט

"עובדי משרד הכלכלה משתמשים בצרכנים כבני ערובה במאבק"

מאבק של 40 עובדים במשרד הכלכלה שמסרבים לעבור לעבוד תחת הרשות להגנת הצרכן מאיים לעכב היום הצבעה על מתן סמכויות אכיפה אפקטיביות יותר לרשות

06.03.2014, 08:30 | אורנה יפת

סכסוך בין הרשות להגנת הצרכן ל־40 עובדים במשרד הכלכלה עלול לעכב תיקון חשוב לחוק הגנת הצרכן שיעניק לרשות אמצעי אכיפה אפקטיביים יותר נגד בתי עסק שפוגעים בצרכן. מדובר בתיקון שיאפשר לרשות להטיל באופן מיידי עיצומים כספיים על בתי עסק שמפרים את חוק הגנת הצרכן ואמור לשנות לחלוטין את כללי המשחק בתחום אכיפת הגנת הצרכן. 

קראו עוד בכלכליסט

אלא שעובדי משרד הכלכלה המשמשים כחוקרים ואמורים לעבור לעבוד תחת הרשות מצליחים בינתיים לטרפד את העברת התיקון. אותם עובדים מאוגדים בהסתדרות, ומאז הקמת הרשות ב־2011 מסרבים לעבוד תחתיה.

נכון להיום, קיים מצב אבסורדי שבמסגרתו העובדים האחראים על ביצוע ביקורות בבתי עסק כפופים מבחינה מינהלית למשרד הכלכלה, ומבחינה מקצועית לרשות להגנת הצרכן. כלומר, מי שמשלם להם את המשכורת הוא לא מי שנותן להם הוראות מקצועיות בפועל. על כן דורשת הרשות להעביר את אותם עובדים להיות עובדים שלה גם בפועל, אך עד כה נתקלה בחומה בצורה.

אבישי ברוורמן, יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, צילום: טלי מאייר אבישי ברוורמן, יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת | צילום: טלי מאייר אבישי ברוורמן, יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, צילום: טלי מאייר

לאחרונה הצליחו העובדים לגייס לצידם את יו"ר ועדת הכלכלה אבישי ברוורמן, שקבע דיון מכריע על התיקון להיום. הוועדה אמורה להצביע על נוסח התיקון שיועבר לקריאה שנייה ושלישית, אולם קיום ההצבעה מוטל בספק, לאור תמיכת ברוורמן במאבק העובדים.

תיקון שאמור להגביר את ההרתעה של הרשות

יו"ר הסתדרות עובדי המדינה אריאל יעקובי, שמנהל את המשא ומתן בשמם של העובדים, מודה שהם נעזרו בוועדת הכלכלה כדי למצוא פתרון למצב הסבוך שנוצר. "מערכת היחסים עם הרשות להגנת הצרכן התגלגלה למקום לא טוב, ולכן נעזרנו בוועדת הכלכלה. אנחנו נמצאים בשיא ההתנהלות מול משרדי האוצר והכלכלה ואני מאמין שתוך חודש כל העניין יסתיים ונסדיר את המעבר של העובדים לרשות. אם נרים ידיים עכשיו, אז לאוצר לא תהיה סיבה לשלם עבור המעבר של העובדים ולתמר פינקוס (ראש הרשות – א"י) לא יהיו הכלים לנהל את הרשות כמו שצריך. ברגע שנסיים את המו"מ זה יסתיים כמו שצריך". לדברי יעקובי, מרגע שברוורמן התנה את הטיפול בחוק בסיום הסכסוך עם העובדים, המו"מ התקדם מאוד.

מקורבים לרשות להגנת הצרכן אמרו אתמול כי התניית העברת התיקון לחוק בסיום הסכסוך עם העובדים אבוסרדית. "לגיטימי שעובדים ינהלו מו"מ ויגנו על זכויותיהם אבל יש בשביל זה את בית הדין לעבודה. מי אמר שדווקא להחזיק את הצרכנים כבני ערובה בעניין ההגנות הצרכניות שלהם זו הדרך הנכונה לפתור את הסכסוך? משתמשים בצרכנים כקלף מיקוח עבור האינטרסים האישיים של עובדי משרד הכלכלה", אמר בכיר המקורב לנושא.

ראש הרשות להגנת הצרכן תמר פינקוס. "זו שערורייה שקומץ עובדים פוגעים בחוק צרכני כל כך חשוב", צילום: יובל חן ראש הרשות להגנת הצרכן תמר פינקוס. "זו שערורייה שקומץ עובדים פוגעים בחוק צרכני כל כך חשוב" | צילום: יובל חן ראש הרשות להגנת הצרכן תמר פינקוס. "זו שערורייה שקומץ עובדים פוגעים בחוק צרכני כל כך חשוב", צילום: יובל חן

כיום אכיפת חוק הגנת הצרכן היא פלילית בלבד. המשמעות: כאשר נמצא שבית עסק ביצע עבירה כלשהי, משרד הכלכלה נדרש לפתוח בחקירה פלילית, להגיש כתב אישום לבית המשפט, ולנהל הליך פלילי בבית המשפט שלרוב אורך שנים. מצב זה הביא לשחיקה בכוח ההרתעה של המדינה, ולכך שבתי עסק אינם נרתעים מביצוע עבירות, היות שלא קיים "שוט" שמאיים עליהם באכיפה מיידית.

הרשות להגנת הצרכן הוקמה על רקע הביקורת על אוזלת היד של המדינה, בשל העדר אכיפה וטיפול ראוי בתחום הגנת הצרכן. ביקורת זו נגד משרד התמ"ת קיבלה ביטוי, בין היתר, בדו"חות מבקר המדינה לשנים 2003 ו־2004. הקמת הרשות נקבעה בהחלטת ממשלה משנת 2005, אולם רק בפברואר 2011 הוקמה הרשות, ונקבעה חלוקת הסמכויות בין משרד התמ"ת (כיום משרד הכלכלה) לבין הרשות.

במסגרת אותה חלוקת סמכויות, נקבע כי 40 העובדים שמעכבים כעת את התיקון לחוק יקבלו הטבות שונות (בין היתר, אלה כוללות תשלום שעות נוספות, הוצאות רכב ועוד) בשווי של כמיליון שקל בשנה. ההטבות ניתנו כדי להקטין את ההתנגדות של אותם עובדים להקמת הרשות. אולם, על אף החתימה על ההסכם מול אותם עובדים, סירבו אלה לקבל את מרותה של הרשות, ולהוציא לפועל תוכניות עבודה שגיבשה.

ברוורמן: "אני פועל כל הזמן למען הצרכן"

ברוורמן מסר אתמול בתגובה: "בחודשים האחרונים פעלתי באופן עקבי לטובת הצרכנים בשורה ארוכה של נושאים. רק ביממה האחרונה הובלתי את ועדת הכלכלה לאשר הצעות שיפגעו קשות בקרטלים ובחברות הענקיות בענף המזון למען הוזלת מחירים לציבור, לכן בשום אופן לא ניתן לטעון שאני לא דואג לצרכנים. גם את ההצעה לתקן את חוק הגנת הצרכן קידמתי לטובת הציבור, אך דרשתי במקביל כבר לפני כמה חודשים ממשרד הכלכלה לדאוג גם לעובדים, ולצערי זה לא קרה עד עכשיו".

מהרשות להגנת הצרכן נמסר בתגובה: "זו שערורייה שקומץ עובדים מחזיקים מדינה שלמה כבת ערובה, ופוגעים בחוק צרכני שכל כך חשוב לכל ציבור הצרכנים במדינת ישראל, וזאת כקלף מיקוח במשא ומתן שמתנהל מול משרד הכלכלה והאוצר".

תגיות