אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האו"ם: הבצורת במזה"ת עלולה להשפיע על מחירי המזון בעולם צילום: shutterstock

האו"ם: הבצורת במזה"ת עלולה להשפיע על מחירי המזון בעולם

מומחי הארגון מציינים כי ישראל נפגעת הכי פחות בעקבות ההשקעות שלה במתקני התפלה ומציאת טכניקות לניהול מים. בצורת בדרגות שונות פגעה בקרוב לשני שלישים מהאדמות הראויות לעיבוד בסוריה, לבנון, ירדן, עיראק והרשות הפלסטינית

09.03.2014, 12:21 | שירות כלכליסט

המזרח התיכון חווה את החורף היבש ביותר שלו זה כמה עשורים, ומומחי אקלים באו"ם מזהירים כי הוא עשוי להוות איום על מחירי המזון העולמיים, על רקע קמילת הייבולים ופגיעה בפרנסת החקלאים.  

קראו עוד בכלכליסט

המדינה היחידה באזור שאינה צפויה לעמוד בפני בעיות חמורות היא דווקא ישראל, שלפי המומחים ניצלה בזכות השקעות ארוכות טווח במתקני התפלה ומציאת טכניקות לניהול מים.

בצורת בדרגות שונות פגעה בקרוב לשני שלישים מהאדמות הראויות לעיבוד ברחבי סוריה, לבנון, ירדן, עיראק והרשות הפלסטינית. "בדיקה של 100 שנה אחורה מראה כי לא הייתה תקופה של חמש שנים שהייתה כל כך יבשה", הסביר לרויטרס מוחמד ראפי חוסיין, כלכלן סביבתי בארגון המזון והחקלאות של האו"ם (FAO).

מתקן התפלה בחדרה , צילום: חברת מור דגן מתקן התפלה בחדרה | צילום: חברת מור דגן מתקן התפלה בחדרה , צילום: חברת מור דגן

"כשממשלות שאחראיות לייבוא מוצרי מזון בסיסיים חוות מחסור בייצור, הן פונות לשווקים חיצוניים שבהן הביקוש הנוסף ידחוף ללא ספק את מחירי המזון גבוה יותר", הוסיף נאקד חאמיס, מומחה לזרעים ויועץ ל-FAO.

מחקר משותף שבו השתתפו כמה סוכנויות של האו"ם, כולל FAO ואונסק"ו, מצא שמאז שנות ה-70 לפחות לא חווה האזור כמות כל כך קטנה של גשמים. הממצאים הסופיים יפורסמו בהמשך החודש. מומחי האקלים מציינים שסוכנויות האו"ם החלו להכין תוכניות להכריז באופן רשמי על מצב בצורת באזור המתפשט מעבר למזרח התיכון ומגיע עד מרוקו ותימן.

ירדן נחשבת לאחת מ-10 המדינות שעומדות בפני המחסור החמור ביותר במים. לפי שר המים של הממלכה האזם אל נאסר, רמות המשקעים הן הנמוכות ביותר מאז החל התיעוד לפני 60 שנה. גם לאחר סופת שלג כבדה שפגעה באזור בדצמבר, הסכרים בירדן מלאים רק עד 42%, ירידה לעומת 80% בשנה שעברה. בלבנון המצב דומה, והגשמים הם מתחת לממוצע. לדבריו של פאדי עסמאר, יועץ אקולוגי מביירות, המחסור במים בולט במיוחד לאור כניסתם של למעלה

ממיליון פליטים מסוריה מאז 2011.

מומחי חקלאים מסבירים כי מיעוט הגשמים השנה בסוריה פגעו ביבול החיטה באזורים הצפון מזרחיים של המדינה, שאמורים להיות מוכנים לקציר ביוני וביולי. המומחים מוסיפים כי גם אם חודש מרץ יהיה גשום אין בכך מספיק כדי להציל את יבולי הדגנים, שזקוקים לכמות גדולה של גשם. "כשיש עיכוב בגשמים, הדגנים קמלים בסופו של דבר", אומר עסמאר. הבצורת ומלחמת האזרחים במדינה הפחיתו את תפוקת החיטה בסוריה לפחות משליש מכפי שהייתה לפני המשבר למיליון טונה השנה. למעשה, הבצורת שהגיעה לשיאה בשנים 2008-2009 ונמשכה גם לתוך 2010 נחשבת לאחד הגורמים מאחורי העלאת מחירי המזון, שהובילה למתיחות החברתית שבתורה נהפכה להתקוממות נגד בשאר אסד. "לפני המחאות, עלויות המזון זינקו. בשל עלויות המזון, הוצתו המחאות, כך שהמצב כיום התפתח בשל בצורת והיעדר תכנון", טוען חוסיין מ-FAO.

מחקר נוסף שערך האו"ם מצא שהבצורת בעיראק צפויה להימשך ותוחמר בין השנים 2026-2017, ותוביל להרחבת התלות על ייבוא מזון.

עם זאת, המומחים מעריכים כי בשנים הבאות מחזורי בצורת יופיעו לעיתים קרובות יותר, וילוו בעיכוב בגשמי החורף שיפגעו בפירות. "המחזורים של שינויי האקלים הופכים קצרים יותר, פירוש הדבר שבסופו של דבר ירדו פחות גשמים ונחווה בצורת לעיתים קרובות יותר", מסכם פאדי עסמאר.

תגיות

25 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

25.
אני קורא את התגובות וברור לי לגמרי שרוב המגיבים לא מבינים את חומרת המצב
אם מצב הבצורת או אפילו על סף בצורת ימשך לאורך תקופה, תתחיל "נדידת עמים", שכן הצורך הקיומי הבסיסי יכתיב את ההתנהגות, וכל האוכלוסיות שמסביבנו ירצו להגיע למקורות מים/מזון טובים יותר?? אנחנו טובים מאד בהתגוננות מפני טילים, צבאות, מחבלים, הפגזות - אבל מה בדיוק נעשה כשמיליונים רבים של אזרחים יתחילו ללחוץ על הגבולות שלנו (עם או בלי עידוד ממשלותיהם...)?? נהרוג את כולם?? נפציץ אותם? שום דבר טוב לא יכול לצאת מזה....
10.03.14
23.
אין שום מחסור רק שנאה מעוורת.
אם הם היו אוהבים את הילדים שלהם פחות משהם שונאים אותנו הכל היה מסתדר: ישראל שואבת מהכנרת כברירת מחדל - העלאת מים לגובה עולה הרבה מאוד כסף והכנרת נמצאת 210 מ' מתחת לפני הים. ישראל גם מתפילה מים כבריר אין לישראל בעיה למסור את מי הכנרת לירדנים אם במקומם היינו מקבלים מים ממקורות אחרים. דוגמאות - יש תעלת מים מהנילוס עד אל-עריש 50 ק"מ מהגבול (הנילוס מקבל את גשמי המונסון מאתיופיה שיורדים בכלל בקיץ ולא בחורף ולא קשור לבצורת במזה"ת). עוד 50 ק"מ צינור וישראל לא זקוקה לכנרת ויכולה להעביר את מימי הכנרת לירדנים. דוגמא נוספת- יש נהרות בלבנון שזורמים לים כמו הליטני (7 ק"מ ממטולה). הזהראני והאוואלי כ40 ק"מ מראש הנקרה. צינור
זומבי  |  10.03.14
לכל התגובות