אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השכר הממוצע בפוקס נמוך משכר המינימום

השכר הממוצע בפוקס נמוך משכר המינימום

עלות שכרו של הראל ויזל, מנכ"ל ובעל השליטה בחברת האופנה, ירדה ב־13% בשנה שעברה. ובכל זאת הפער בינו לבין העובד הממוצע נותר גבוה. פוקס: "מרבית עובדי הקבוצה משמשים כאנשי מכירות ועובדים במשרות חלקיות"

10.03.2014, 08:32 | גיל קליאן

בדיקת פערי השכר בחברות הציבוריות של "כלכליסט" הציבה בשנת 2012 את הראל ויזל, מנכ"ל ובעל השליטה בחברת האופנה פוקס, במקום הראשון והלא מחמיא בפערי השכר מבין חברות הקמעונאות. בשנה החולפת עלות שכרו של ויזל אמנם צומצמה ב־13% ועמדה על 4.8 מיליון שקל (צמצום חשבונאי ברובו שנובע מעלות האופציות שקיבל ויזל מהחברה), אך פערי השכר בחברה בין ויזל לעובד הממוצע בקבוצה נותרו גבוהים - הפער שעמד על פי 128 ב־2012 צומצם לפי 109 ב־2013.

קראו עוד בכלכליסט

פוקס מציגה פערי שכר גבוהים שנה אחר שנה בגלל ריבוי של עובדים זוטרים - 88% מתוך 3,938 עובדי הקבוצה (שכוללת גם את הרשתות ללין, אמריקן איגל ונוספות) מועסקים בחנויות, ורק 171 עובדים הועסקו בתפקידי מטה, שהם 4.3% מעובדי החברה. לפי חישוב "כלכליסט", עלות השכר הממוצעת בפוקס עמדה על 3,668 שקל בחודש ב־2013 - סכום הנמוך משכר המינימום במשק, שנובע מכך שמרבית עובדי החנויות מועסקים לפי שעה במשרות חלקיות.

 , צילום: אוראל כהן, תומי הרפז צילום: אוראל כהן, תומי הרפז  , צילום: אוראל כהן, תומי הרפז

הראל ויזל מחזיק בשליטה בפוקס עם אחיו אסף ויפתח ובשיתוף אברהם פוקס. באופן ישיר הוא מחזיק ב־8.7% ממניות פוקס, שהקנו לו ב־3 השנים האחרונות גם 13.1 מיליון שקל בדיבידנדים (מתוכם 4.1 מיליון שקל ב־2013), מעבר לעלויות שכרו.

הפער בין ויזל לעובדיו גבוה מאוד לעומת יתר בכירי פוקס

לפי החישובים של פוקס עצמה, פערי השכר בחברה נמוכים יותר מהפערים שמוצגים כאן. כשפוקס אישרה את מדיניות השכר בחברה (תיקון 20 לחוק החברות) בסוף 2013, היא הציגה פער של פי 84 בין עלות שכרו של ויזל לשכר הממוצע בקבוצה. בפוקס לא פירטו כיצד חישבו את פערי השכר בדיווח של תיקון 20 לחוק החברות ("חוק שכר הבכירים"), אך ניתן להניח כי חישוב זה נעשה בצורה שמקזזת את העיוות המסוים שנוצר בשל המשרות החלקיות.

למרות ההבדל לעומת החישוב של "כלכליסט", גם פערי השכר בחישוב של פוקס אינם מבוטלים. יתרה מזאת, הם ממחישים גם עד כמה ויזל נבדל מעמיתיו להנהלה בנושא. הפער בין עלות שכרו של מנכ"ל פוקס ישראל רן ארנון לבין העובד הממוצע בקבוצה הוא צנוע בהרבה ועומד על פי 30. הפער בין עלות שכרם הממוצעת של 11 מנהלים נוספים בקבוצה לשכר הממוצע בקבוצה עומד על פי 17.6.

פוקס מצדיקה את עלות שכרו של ויזל בכך שבהשוואה לרמות השכר של הבכירים בדלתא, קסטרו, גולף, אלקטרה צריכה, רמי לוי ושופרסל, שכרו של ויזל אינו חריג בצורה קיצונית. בדו"חות החברה נכתב: "החברה מראה זה כארבע שנים גידול קונסיסטנטי בהכנסותיה וברווח הנקי שלה. למרות האמור לעיל נקבעה תוכנית התגמול קרוב ככל הניתן לממוצע הבנצ'מרק של חברות המדגם שלא בהכרח מצויות במגמה זהה".

פוקס צודקים בביקורת המרומזת הזאת על המתחרים - החברה הצליחה מאוד במהלכים העסקיים שהובילה בשנים האחרונות, בין השאר הפיתוח של ללין בארץ ובחו"ל, הבאת אמריקן איגל לישראל, פיתוח רשת הנעליים מרשה בלרינה ועוד. בשורה התחתונה, המכירות של פוקס עלו ב־13.3% ב־2013, והרווח נקי שלה עלה ב־15.3%. זאת בזמן שקסטרו נכוותה מניסיון לא מוצלח להתרחב לחו"ל, וגולף סובלת משחיקה מתמשכת ברווחיות וחוסר במנועי צמיחה משמעותיים לשנים הקרובות.

עובדי המתפרות במזרח ישמחו לקבל שכר מינימום

 

אף שהשכר של ויזל גבוה מהממוצע בחברות הדומות בענף, הפערים בחברה נובעים בעיקר מהשכר בתחתית. אך כשמדברים על התחתית בפוקס, צריך לזכור שבקמעונאית אופנה אנו לא רואים את התחתית האמיתית בדיווחים הפיננסיים - זו שנמצאת במתפרות שמייצרות את הבגדים עבור הרשת במזרח הרחוק.

מרבית מוצרי פוקס מיוצרים בסין, אך ספקים עיקריים שלה מצויים גם בהודו ובבנגלדש. משום שלישראל אין יחסים דיפלומטיים בבנגלדש, פוקס הקימה חברה־בת באיי הבתולה שתאפשר לה לסחור עמה. בנגלדש נודעה לשמצה בגלל המשכורות הנמוכות ותנאי העבודה הירודים שמהם סובלים עובדי הטקסטיל שלה, במיוחד בפסי הייצור של פריטי ה"בייסיק" שפוקס חרתה על דגלה. אותם תנאים ירודים הפכו את בנגלדש ליעד מועדף עבור רשתות אופנה בכל העולם.

היות שהסחר עם סין, הודו ובנגלדש מתבצע מול ספקי משנה - אין שום דרך לדעת מהו שכר העבודה האמיתי של עובד המתפרה שהכין את הבגדים של פוקס. אתרי הייצור של חברות האופנה הישראליות הם סוד מסחרי כמוס, בדומה לאתרים של הרשתות הבינלאומיות, שמתפרסמות בהקשר של קיפוח זכויות עובדים רק אחרי שבמפעלים נמצאת סחורה הנושאת תוויות שלהן.

מפוקס נמסר בתגובה: "ההתעסקות בפער השכר בין מנכ"ל הקבוצה לבין מרבית עובדי הקבוצה, המשמשים כאנשי מכירות ועובדים במשרות חלקיות, היא מוטה ונועדה לייצר כותרות ותו לא. בהתאם לעבודת ועדת התגמול בחברה, שכר הבכירים ובכללם הראל ויזל אינו חורג מהמקובל בחברות בעלות פעילות שוות שוק ומורכבות דומה".

שיפור או דרדור?

הפער בעלות השכר בין המנכ"ל לעובדי פוקס צנח מפי 128 לפי 109 בשל צמצום האופציות למנכ"ל. עם זאת, ואף שיש הטיה בנתון בשל ריבוי משרות חלקיות, הפער גבוה מאוד

תגיות

78 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

77.
חלק מהגיבים פה מפספסים את שני נקודות מרכזיות
1. אין בעיה שמישהו שהקים חברה ירוויח טוב. אבל מה זה שכר טוב? הגיוני ששכר שנתי של מליון ש"ח+בונוסים של כמה מאות אלפים זה בהחלט שכר יפה, אפילו יפה מאוד. לעומת זאת חבילת שכר של כמעט 5 מליון בשנה כאשר העובדים שלך מרוויחים משכורת שנושקת למינימום זה לזלזל בשמשאב האנושי, שמתפעל את החברה שלך. 2. צריך לזכור שבתור בעלים מעבר לשכר, בעלי חברה יכולים להפריש לעצמם חלק מהרווחים (דווידנדים) שבפני עצמם יכולים להצטבר לסכומים יפים. 3. פוקס אינה חברה פרטית, אלא חברה ציבורית, כמעט שליש מהמניות שלה מוחזקות על ידי הציבור, יותר ממה שהמנכ"ל מחזיק.
גולש , גוש דן  |  19.05.15
76.
שי"ל - ייעוץ משפטי חינם , וגם קו לעובד !
מעסיקים מנצלים חיילים משוחררים ועובדים אחרים כי אנחנו מרשים להם ! הגיע הזמן להפסיק את העושק הזה ! איפה ההסתדרות שמרשה העסקה "לפי שעות " - כאשר העובד לא מקבל תנאים מינימליים ,? תנאים פנסיוניים ? נסיעות ? ימי חג שעות נוספות ? ימי מחלה ועוד ... ישראלים תפסיקו להיות פראיירים , בסוף , כשאתם מפוטרים מתברר לכם כי "שירות התעסוקה" לא מכיר בכם כי "עבדתם לפני שעה |" הגיע הזמן שמישהו ירים את הכפפה ! ההסתדרות לצערי מגינה על עובדים במקומות עבודה חזקים כמו חברת חשמל עובדי עירייה וכדו. האם לאזרח הפשוט לא מגיעה הגנה ???
ניר , תל אביב  |  10.03.14
לכל התגובות